Herkes bu çiftçileri konuşuyor! Kayısı kentine denemek için ektiler, boyu 3 metreyi aştı: İlk hasat yakında başlıyor

Herkes bu çiftçileri konuşuyor! Kayısı kentine denemek için ektiler, boyu 3 metreyi aştı: İlk hasat yakında başlıyor

Herkes bu çiftçilerin başarısını konuşuyor! Kayısının başkenti Malatya'da denemek için ektiler, boyu 3 metreyi aştı! İlk hasat yakında başlıyor...

Malatya’nın Battalgazi ilçesine bağlı Kadıçayıp Mahallesi'nde çiftçiler, Mersin’in Anamur ilçesinden getirilen muz fideleriyle başarılı bir sera denemesi gerçekleştirdi. Kayısı ile ün kazanan Malatya, bu yeni adımla meyve üretim çeşitliliğini artırmayı hedefliyor.

50 METREKARELİK SERA İLE BAŞARI ELDE EDİLDİ

Kayısı kenti Malatya'da, çiftçiler muz yetiştirdi - Malatya Haberleri

Malatyalı çiftçiler Nurettin Çarpıcı ve Aziz Haliloğlu, muz yetiştiriciliğini denemek amacıyla 50 metrekarelik bir sera kurarak Anamur'dan getirilen 18 muz fidanını diktiler. Yaklaşık bir yıl süren bu deneme süreci sonunda, seralarındaki muz ağaçlarının ilk meyvelerini vermeye başlamasıyla birlikte umutlar arttı. Muz ağaçlarının boylarının 3 metreye kadar ulaştığını belirten Çarpıcı, "Fidanlarımız Anamur'un fidanı. Oradan alıp buraya getirerek diktik. Fidanlarımız geldiğinde yarım metre civarında olan boyları şuan 3 metreyi aşmış durumda. Mayıs 2023'te fidanlarımızı diktik. Bu yıl Mayıs, Haziran ayında da yavaş yavaş meyvesini vermeye başladı. Şuan meyvelerin bir kısmı sararmaya yüz tutmuş. Bir taraftan da yeni meyveler çıkmaya başladı. Eğer meyvelerimiz randıman verirse seramızı daha büyük alana taşıyacağız inşallah" dedi.

muz-kayisi.webp

Malatya Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri'ne bağlı uzman ekipler, bu yeni tarım denemesini yerinde inceledi. Serada elde edilen ilk sonuçlar, Malatya'nın iklim ve toprak koşullarının muz yetiştiriciliğine uygun olup olmadığını test etmek için önemli bir adım olarak görülüyor.

MUZ YETİŞTİRİCİLİĞİ İÇİN BÜYÜK ADIMLAR ATILIYOR

Aziz Haliloğlu ise sürecin olumlu ilerlediğini vurgulayarak, deneme amaçlı başladıkları bu projede istenilen verim alınırsa, tarım müdürlüklerinin desteğiyle Malatya’da muz üretimini daha geniş alanlara taşımak istediklerini belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN