Her tarlanın ya da yolun kenarında bulunan bu bitkinin faydaları da saymakla bitmiyor. Kendi toplayan kış aylarında bedavaya iyileşirken aktardan alayım diyen de kilosuna 90 TL veriyor. Yaz aylarında toplanan çiçekler kış aylarında hastalık da var olarak kullanılıyor. İşte tüm detaylar…
Türkiye'nin dört bir yanında bulunan hatmi çiçeği özellikle yol kenarlarında ya da tarlalarda kendiliğinden yetişen bir bitki olarak görülmektedir. Halk arasında deve gülü çiçeği olarak da bilinen hatmi çiçeği soğuk algınlığı, grip gibi hastalıkların yanı sıra birçok farklı hastalığında tedavisinde kullanılıyor. İşte tüm detaylar…
KIŞ AYLARININ MUCİZEVİ BİTKİSİ
Kış geldiğinde dolaplara stoklanan hatmi çiçeği bazı yörelerde “Devegülü”, “Silindir Çiçeği”, “Gülhatmi” isimleri ile de anılmaktadır. Şifasıyla herkesin diline dolanan hatmi çiçeği beyaz, pembe, mor, sarı ve kırmızı renklerde çizgili ve lekeli olabilir çeşitleri ile yol kenarlarında bitiyor. Güneş gören ve rüzgar almayan yerlerde yetişen hatmi çiçeği kış aylarında en çok aranan ürünler arasında yer almaktadır.
Honaz ilçesine bağlı Kaklık Mahallesi'nde ayva bahçesinin içerisinde 2 ürün olarak yetiştirilen hatmi çiçeklerini hasat eden Muzaffer Gök, tohumların Mart ayında ekildiğini belirterek nisan ayında 3 dönümlük ayva bahçesi içerisine fidan dikimi yaptıklarını söyledi. Can suyu verdiklerini ifade eden Gök, Haziran ayında ilk hasat sürecinin başladığını aktardı.
VERİMİNİ İKİ KAT ARTTIRIYOR
3 dekarlık bir alanda yaklaşık 500 kilo kuru hatmi çiçeği hasadı yaptıklarını ifade eden Muzaffer Gök, Türkiye'nin birçok ilinde bulunan aktarlara satış yaptığını söyledi. Kilosunu 90 TL'den sattıklarını ifade eden Gök, ürünlerin sabah ve akşam toplanması gerektiğini aktardı. Muzaffer Gök, “Aynı darı patlağı gibi patlıyor. Dağa bayıra gitmiyoruz, kendimiz yetiştiriyoruz ve organik olarak yetiştiriyoruz. Günlük toplanması gerekir. Toplamazsan dökülür, havalar iyi olursa verim oluyor. Ama havalar kötü olursa verim düşüyor. Yaz aylarında güneşi ne kadar çok görürse o kadar çok açıyor. Havalar soğumaya başlayana kadar hasat devam eder. Yağmur çok olursa boyu çok uzar. Sularsan daha güzel verim alınıyor” dedi.
DERDİNİZE DEVA OLUYOR
Geçmişten günümüze kadar birçok hastalığın tedavisinde kullanılan hatmi çiçeği özellikle kış aylarında kuru öksürük olarak bilinen inatçı öksürükle müdahale kapsamında kullanılıyor. Gastrit, ülser, reflü gibi mide rahatsızlıklarına karşı etkili bir ürün olan hatmi çiçeği enfeksiyonlara karşı da bir savaşçı görevi görmektedir.
Soğuk algınlığı ve gripte etkili olan hatmi çiçeğinin sakinleştirici etkisi de bulunmaktadır. İçerisindeki uçucu yağlar ile birlikte uyku probleminizi de minimum düzeye indiriyor. Hastalıklara karşı dirençli ve bağışıklık sistemini güçlendirici bir etkiye sahip olan hatmi çiçeği böbrek iltihaplarına iyi gelmektedir. İdrar söktürücü bir özelliği bulunan hatmi çiçeği, prostat, sinüzit, zona, mide ve bağırsak iltihaplarına iyi geliyor.