Hem Türkiye’ye hem dünyaya satıyorlar: Nevşehirliler patatesi bırakıp bunu ekmeye başladı, kazancı yüksek

Hem Türkiye’ye hem dünyaya satıyorlar: Nevşehirliler patatesi bırakıp bunu ekmeye başladı, kazancı yüksek

Nevşehir’de Kabak Çekirdeği Rüzgarı: Patatesten Yeni Lokomotif Ürüne

Nevşehir, geçmişte yoğun olarak patates ekimi ile tanınırken, şimdi kabak çekirdeği üretiminde önemli bir merkez haline geliyor. Son altı yılda, kabak çekirdeği ekim alanları yüzde 38 oranında genişlerken, üretimde yüzde 52’lik bir artış kaydedildi. Bu yıl, rekor bir hasat bekleniyor. Üretimdeki bu artışın başlıca nedenleri arasında coğrafi işaret tescili ve düzenlenen tarım festivalleri yer alıyor.

Nevşehir kabak çekirdeği, coğrafi işaret belgesi aldıktan sonra, bölgedeki çiftçilerin ilgisini daha fazla çekmeye başladı. TÜİK verilerine göre, Türkiye’de kabak çekirdeği üretiminde lider konumda olan Nevşehir, bu tescil ile birlikte pazar payını da genişletiyor.

img-3583.jpeg

Coğrafi işaret tescilinden önce yaklaşık 160 bin dekarlık alanda yetiştirilen Nevşehir kabak çekirdeği, bu yıl 221 bin 500 dekarlık bir alana ekildi. Nevşehir Ticaret Borsası (NTB) Genel Sekreteri Uslu Tombalak, coğrafi işaretin ardından Nevşehir’in ülke genelindeki üretim payının yüzde 32’den yüzde 39’a yükseldiğini belirtti.

img-3584.jpeg

Tombalak, ürünün marka değerini artırmak için ulusal ve uluslararası fuarlarda tanıtım yaptıklarını ve son üç yıldır Nevşehir’de tarım fuarı düzenlediklerini ifade etti. Birçok patates tarlasının kabak çekirdeği üretim alanına dönüştüğünü belirten Tombalak, “Coğrafi işaret tescilimiz 2018 yılında yapıldı ve bu süreçten sonra pazar payımız arttı. 2018’de Türkiye’de yıllık üretim 55 bin ton iken, 2023’te bu rakam 58 bin 546 tona ulaştı. Nevşehir’de üretim miktarı da 14 bin 270 tondan 21 bin 700 tona yükseldi” dedi.

img-3585.jpeg

Küçük ve orta ölçekli çiftçilerin risk almak istemediğini ve kabak çekirdeği gibi ürünlere yöneldiğini belirten Tombalak, Nevşehir’in bu alanda merkez kabul edilmesiyle birlikte patates ekim alanlarına alternatif bir ürün olarak kabak çekirdeğine yönelimin arttığını söyledi.

Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Kahraman Kaya da kabak çekirdeğinin yurt içi ve yurt dışı pazarlarda tüketildiğini belirtti. Coğrafi işaret tescili sonrası ekim alanı, rekolte ve pazar payında artış yaşandığını ifade eden Kaya, “Ülkemizin ihtiyaçlarının yaklaşık yüzde 40’ını karşılıyoruz ve yurt dışına da ihracat yapıyoruz. Özellikle Mısır, Avrupa ve Türk cumhuriyetlerine gönderiliyor. Ekim alanlarının gelecekte daha da artacağına inanıyoruz” dedi.

Kabak çekirdeği üreticisi Ahmet Yurduseven ise bu yıl ekim alanını 10 dekar artırdığını ve rekolteden memnun olduğunu belirtti. Yurduseven, “Kabak çekirdeği tescillendikten sonra üretimi arttı ve diğer ürünlerin önüne geçti. Geçmişte kuru fasulye ve patates kazandırıyordu ancak son dönemde zarar ettirdiği için kabak çekirdeğine yöneldik. Bu yıl 60 dekar ektik ve verim oldukça iyi” diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN