Havalar soğudu, tonlarca sebze tarlada kaldı! Şiddetli soğuklar tarlaları da vurdu

Havalar soğudu, tonlarca sebze tarlada kaldı! Şiddetli soğuklar tarlaları da vurdu

Havaların soğumasıyla birlikte o ilimizde tonlarca sebze tarlada kaldı! Şiddetli soğuklar tarlaları da vurdu...

ürkiye genelinde etkisini gösteren soğuk hava dalgası, Van'da da hayatı olumsuz etkiledi. Özellikle Gevaş ilçesinde, soğuk hava ve don olayları sebebiyle hasat edilmesi beklenen tonlarca sebze zarar gördü. Gevaş’ta uzun yıllardır çiftçilik yapan Necmettin Yavuz, 13 yıllık tecrübesinde ilk defa bu dönemde böyle sert bir soğukla karşılaştığını belirtti. Yavuz, don ve kar yağışının özellikle gece saatlerinde etkili olduğunu ve tonlarca ürünün tarlada donarak heba olduğunu vurguladı.

TONLARCA SEBZE DONARAK ZİYAN OLDU

Soğuk hava tarlaları vurdu, tonlarca sebze dondu

Her yıl domates, biber, patlıcan, kavun, lahana ve salatalık gibi çeşitli sebzeleri tarlasında yetiştiren Yavuz, bu yıl yaşanan don olayı nedeniyle büyük bir kayıp yaşadığını söyledi. “İki gece önce sabaha karşı bir don oldu ve her taraf beyazladı. Yaklaşık 400 tona yakın domates, biber ve patlıcanı soğuk vurdu. Biz çiftçiler çok mağdur durumdayız. Sadece ben değil, Gürpınar’daki arkadaşların da zararı çok” diyerek tarım sektöründe yaşanan zorlukları dile getirdi.

İŞÇİ SIKINTISI ÇİFTÇİYİ MAĞDUR EDİYOR

Yavuz, yaşadıkları zorlukların büyük bir kısmının işçi eksikliğinden kaynaklandığını belirtti. “Sınırdan gelip Konya, Adana ve Mersin’de çalışan Afganlar var ama burada çalışmalarına izin verilmiyor. Burada eğer 10 işçimiz olsaydı ve ben domatesi toplayabilseydim benim bu kadar zararım olmazdı. Bir Afgan çalıştırdığımız zaman bize ceza kesiyorlar. Biz gelsin hırsızlık yapsın demiyoruz. Gelsinler, tarlada çalışsın, çobanlık yapsın. Çünkü biz üretici olarak işçi bulamıyoruz. İşçi bulsak bu kadar sıkıntı yaşamayız. Bu memlekette iş var ama çalışan yok. Günlük 70 kişi çalıştıran biriyim. 7 ay benim yanımda iş var ama kimse gelip çalışmıyor. Eğer devlet büyüklerimiz bu sektöre el atmasa tarım bitecek. Tarım bittiği zaman bir ülkenin bitişidir” diyerek devletin bu konuda çiftçilere destek vermesi gerektiğini vurguladı.

TARIMIN DESTEKLENMEMESİ DURUMUNDA FİYATLAR YÜKSELİYOR

Soğuk hava tarlaları vurdu, tonlarca sebze dondu

Çiftçilik yapmayı bırakan üreticiler nedeniyle tarım sektörünün daraldığını belirten Yavuz, bu durumun sebze fiyatlarına da yansıdığını söyledi. “Bugün ben bu memlekette üreticilik yapmasam, Van halkı yazın ortasında bile domatesi 50 TL’den, biberi 70 TL’den alacak. Bu bölgede geçen gün don vurdu marketlerde domates, biber, patlıcan fiyat buldu. Ben burada biberi 25’e verirken marketlerde biber 70 TL oldu. Bu nedenle tarımı ayakta tutmamız lazım. Bir ülkede tarım ve hayvancılık olmasa o memleket bitmiştir" şeklinde konuştu.

Gevaş bölgesinde eskiden 12 çiftçi üretim yaparken, şu an sadece kendisinin kaldığını ifade eden Yavuz, yaşadığı maddi sıkıntıları da dile getirdi. “Burada eskiden 12 üretici varken sadece ben kalmışım. Elimde bin 300 dönümlük arazi var ama iki gün önce don vurdu ve beni bitirdi. Benimde ayakta duracak halim kalmadı. Şu an mazotçuya, işçiye, esnafa borçluyum. Hangisini ödeyeceğim? Devlet büyükleri üreticiye, çiftçiye el atsınlar. Allah rızası için onlara bir baksınlar” diyerek yetkililere çağrıda bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN