Gürsel Tekin öğrencilerin barınma ve beslenme sorununa dikkat çekti: 'Gençlerimizin eğitim hakkı tehdit altında'

Gürsel Tekin öğrencilerin barınma ve beslenme sorununa dikkat çekti: 'Gençlerimizin eğitim hakkı tehdit altında'

Ekonomik kriz ve barınma sorunlarından dolayı her yıl yüz binlerce öğrenci eğitim hayatına devam edemiyor. Geçen yıl 716 bin öğrencinin 157 bini kayıt yaptırmadan geri dönerken, 2024’te benzer bir sorunun yaşanıp yaşanmayacağı endişe konusu. Eski CHP Milletvekili Gürsel Tekin konuya ilişkin devlet ve yerel yönetimlerin acil çözümler üretmesi gerektiğini vurguladı.

MERVE ŞİŞMAN

Geçtiğimiz günlerde açıklanan Yükseköğretim Kurumları Sınavı sonuçlarının ardından, eski CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, üniversite eğitimindeki öğrencilerin barınma ve ekonomik sorunlarına dikkat çekti. Tekin, geçen yıl üniversite kazanan 157 bin öğrencinin kayıt yaptırmadan geri döndüğünü hatırlatarak, bu yıl benzer bir sorunun yaşanıp yaşanmayacağını sorguladı.

Tekin, yaptığı açıklamada, son beş yılda toplam 518 binden fazla öğrencinin üniversiteyi kazanmasına rağmen kayıt yaptırmadığını belirtti. Bu durumun, ekonomik krizle birlikte özellikle barınma ve beslenme sorunları yüzünden meydana geldiğini ifade etti.

yeni-proje-3-002.jpg

Tekin, “Binlerce öğrenci, ekonomik nedenler ve barınma sorunları yüzünden üniversite hayatına başlayamıyor. Bu yıl da benzer sorunlar yaşanacak mı? Bu Türkiye’nin en önemli gündem maddelerinden biri olmalıdır” dedi.

Geçtiğimiz yıl, ikametleri dışında bir şehirde üniversite kazanan 716 bin öğrencinin 157 bin 576’sının kayıt yaptırmadığını belirten Tekin, öğrencilerin barınma ve ekonomik sorunlarla karşı karşıya kaldığını vurguladı. 2022 yılında ise 109 bin öğrencinin kayıt yaptıramadığına da dikkat çekildi.

Kredi ve Yurtlar Kurumu desteklerinin yetersiz olduğunu belirten Tekin, birçok öğrencinin özel yurt arayışına girdiğini veya okul bahçesinde çadır kurma planları yaptığını ifade etti. Tekin, kayıt yaptırmaya gitmesi gereken gençlerin muhtarlıklara başvurmak zorunda kaldığını ve fakirlik belgesi almak için zorlandıklarını aktardı.

Gürsel Tekin konuya ilişkin şöyle konuştu:

"Önceden kayıt yaptırabilecek yüz binlerce genç, bugün yardıma muhtaç hale gelmiş durumda. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi, önümüzdeki günlerde de üniversiteye kayıt yaptırmaya gitmesi gereken gençler, muhtarlıklara akın edecek. Neden mi? Çünkü kayıt dondurmak için fakirlik belgesi almak zorundalar.

Diyelim ki yurt buldular. Bu seferde denetimsiz asansörler nedeniyle, kazalarında can verme riski ile karşı karşıyalar. Tarihi geçmiş ve bozuk gıdalarla beslenmek zorunda kalıyorlar. Peki, yurt bulamayan öğrenci ne yapacak? Eğer parası varsa, özel yurtta kalacak veya ev kiralayacak. Ancak özel yurt ücretleri, kiralardan farksız.

Bu koşullar altında, gençlerimizin eğitim hakkı ciddi şekilde tehdit altındadır. Önümüzdeki günlerde hep beraber göreceğiz. 2023’de 157 Bin olan sayı, 2024’de kaç olacak? Devletin ve yerel yönetimlerin bu sorunlara acil çözümler üretmesi gerekmektedir. Eğitim, bir hak değil ayrıcalık olmamalıdır. Geleceğimizin teminatı olan gençlerimize sahip çıkmalıyız! Söylemedi demeyin bu konu ileride çok canımızı acıtacak"

KAYIT YAPTIRAMAYAN ÖĞRENCİ SAYISI ARTABİLİR

Ayrıca, yurt bulamayan öğrencilerin denetimsiz asansörler ve bozuk gıdalarla karşı karşıya kaldığını, özel yurt ve ev kiralarının ise yüksek olduğunu belirtti. “Eğitim bir hak değil, ayrıcalık olmamalıdır. Gençlerimizin eğitim hakkı ciddi şekilde tehdit altındadır. Devletin ve yerel yönetimlerin bu sorunlara acil çözümler üretmesi gerekiyor” diyen Tekin, 2024’te kayıt yaptırmayan öğrenci sayısının artış gösterebileceğine dikkat çekti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN