Gün ışıdığında işe koyuluyorlar, daldan bin bir zorluklar topluyorlar! Hasat 1 hafta erken başladı, fiyat 80 TL’ye çekildi

Gün ışıdığında işe koyuluyorlar, daldan bin bir zorluklar topluyorlar! Hasat 1 hafta erken başladı, fiyat 80 TL’ye çekildi

Kartepe'de gün ışığında işe koyuluyorlar daldan bin bir zorlukla topluyorlar. Bir hafta erken başlayan hasat üreticiyi tedirgin ederken fiyatlarda aşağı çekiliyor. Kilogram fiyatı 80 TL'ye satılıyor üretici de tüketici de dertleniyor.

Kartepe'de yağışların başlaması ile birlikte meyve hasadı da hız kazandı. Meyvenin çatlamasından endişe eden üreticiler erikleri daldan tek tek toplamaya başladı. Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde son günlerde etkisini gösteren yağışlar erik hasadını erkene çekti. Sapanca Gölü'nün kuzeyinde yer alan ve halkın neredeyse tamamını meyvecilikle sağladığı Eşme Mahallesinde üreticiler yağmurun hasar vermemesi için ürünleri bir hafta erken toplamaya karar verdi.

80 TL'DEN ALICI BULUYOR

Meyve de geçtiğimiz yıla oranla bariz bir değişiklik olmadığını belirten üreticiler bölgede toplanan eriklerin kilogramını 50 ila 80 TL'den satıyor. Üreticilerin bir kısmı topladıkları evlilikleri mahalledeki mezat alanlarda satışa çıkarırken bazıları da doğrudan İstanbul'daki toptancı haline gönderiyor.

Eşme eriği"nde çiftçilerin hasat mesaisi başladı - Haber 7 EKONOMİ

Eşme Mahallesi Muhtarı ve yetiştiricisi Selim Günay, 3500 nüfuslu mahallede Halkın yüzde sekseni geçimini meyvecilikle sağladığını belirtti. Son yıllarda ekime artan erik ağaçlarının yılda 3 ile 5000 ton arasında ürün aldığını söyleyen Günay, hasadın Mayıs'ta başlayıp Ağustos sonuna kadar devam ettiğini belirtti

FARKLI ÇEŞİTLERİ BULUNUYOR

Farklı erik çeşitleri olduğunu dile getiren Günay, kastarca ile başladıkları erik hasadının Kara papaz ve ardından erken Kasım ile devam ettiğini söyledi. Son olarak Ağustos ayında papaz eriğinin toplandığını dile getiren Günay, Ağustos ayına kadar bu şekilde hasat yapıldığını vurguladı. Kaslarca denilen eriğin Eşme’nin meşhur eriği olduğunu belirten Günay, çok sulu ve ince kabuklu olduğunu aktardı.

Yağmur, erik hasadını bir hafta öne çekti - Çağdaş Kocaeli Gazetesi

Geçtiğimiz yıla oranla kaslarca eriğinde azalma olduğunu belirten Günay, "Aslında biraz daha boy yapacak. Bir hafta daha beklesek daha iyi olacak ama bir yandan da yağmur yağarsa ince kabuklu erik olduğu için çabuk çatlama yapıyor. Bu sefer de mahsulü ziyan etmeyelim diye hasada başladık." sözlerini dile getirdi.

Sabah 7.30'dan akşam 18:00'e kadar erik topladıklarına aktaran Günay, erik toplama işleminin kiraza göre birazcık daha kolay olduğunu ve ağaçların büyük olduğunu söyledim. Bazı yer ağaçlarının kiraz ağaçlarından daha büyük olduğunu dile getiren Günay, herkesin erik toplayamayacağını belirterek merdivenle çıkıp toplandığını ve zor ve yorucu bir iş olduğunu vurguladı.

Erik hasadı başladı fiyatı cep yakıyor

HERKES İŞÇİ ARIYOR

Şu anda herkesin işçi aradığını dile getiren Günay, önceki senelerde işçilerin ordudan geldiğini belirterek hatayı depreminden sonra İnşaat sektörünün çok açıldığını ve bu sektöre kayma olduğunu belirtti. İşçi bulmakta zorlandıklarını dile getiren Günay, çok yevmiye vermelerine rağmen yine de işçi bulmakta zorlandıklarını söyledi. Toplanan eriklerin pazarlanmasına ilişkin detayları da paylaşan Güner şu sözleri dile getirdi:

"Eşme'de kapalı mezat alanımız var. İstanbul Kadıköy'den, Bayrampaşa'dan tüccarlar buraya gelir. Kamyonlarıyla burada tezgahlarını açarlar. Vatandaş da traktörleriyle akşam üzeri topladığı malı mezat alanına indirir. Burada isteyen istediği mala, kalitesine göre fiyat verir. Vatandaşın işine geliyorsa burada satar. Bazıları da direkt İstanbul'a hale gönderir. Orada malımızı sattırır, değerlendiririz."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN