Yüksek kesimlerde kendi kendine yetişiyor yöre halkı bulduğu yerde kilolarca tüketiyor. Her derde deva olarak biliniyor doktorlar reçete niyetine yazıyor. Pazarda kilosu 150 TL'ye satılıyor gören tezgahta bir tane bırakmıyor. İşte ölümsüzlük hariç her derde deva o bitki…
Doğu Anadolu Bölgesi'nde yüksek kesimlerde kendi kendine yetişen ve yarı halkı tarafından sıklıkla tüketilen ışkın ya da yayla muzu adıyla bilinen ekşimsi bir tada sahip uçkun bitkisi pazar tezgahlarında yerini almaya başladı. Yetişmesi tadıyla severek tüketilen bu bitkinin pazarlarda kilogram fiyatı 100 ila 150 TL'ye ulaşıyor. Bitlis'in Güroymak ilçesinde yüksek kesimlerde yetişen ve yayla muzu olarak anılan ışkın bitkisi tezgahlarda baş göstermeye başladı.
KISA BİR SÜRE YETİŞİYOR
Topladığı uçkunları pazarda satan Semih Orki, kısa sürede olsa ekmeğini kazanmak için çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Bu bitkinin işsizler için bir umut kaynağı olduğunu dile getiren Orki, çok zahmetli bir iş olduğunu belirterek sabahın erken saatlerinde yola düştüğünü bazen 10-15 km yol yürüdüğünü ifade etti.
Uzun ve zahmetli bir yolculuğun ardından uçkunların bulunduğu yere vardığında akşama kalmadan toplamaya çalıştığını belirten Orki, topladıklarını ilçeye getirerek kısa süreli de olsa aile bütçesine katkı sağladığını vurguladı.
KİLOSU 100 TL'DEN SATIYOR
Uçkunun kilogram fiyatının Şimdilik 100 TL'den satıldığını dile getiren Orki, vatandaşlar tarafından büyük bir beğeni ile tüketildiğine de vurguladı. Sarılık, şeker, tansiyon, mide rahatsızlıklarına iyi gelen uçkunun diyabet hastalıklarına da iyi geldiği ne söyleyen Orki, kanser içinde birebir bir bir bitki olduğunun altını çizdi.
HER BÖLGEDE FARKLI İSİMLE BİLİNİYOR
Bitlis'in Tatvan ilçesinde doğal olarak yetişen yayla muzu 150 TL'den satılarak Anamur muzunu üçe katlıyor. Doğu Anadolu Bölgesi'nin yüksek kesimlerinde doğal olarak yetişen ve yöre halkı tarafından Işkın olarak bilinen bu meyve Tatvan'da tezgahlarda yerini almaya başladı.
Dağların yüksek zirvelerinde ve eteklerinde büyük zorluklarla toplanan bu meyve kent merkezinde birçok kişinin geçim kaynağı oluyor. Torbalara doldurulan uçkunlar şehir merkezinde ana caddelerde satışa çıkarılırken aile bütçesine de katkı sağlıyor.
Hizan yaylalarında topladıkları yayla muzunun şeker, tansiyon gibi hastalıklara ilaç olduğunu iddia eden Ercan Sepet isimli satıcı, “Yayla muzunu nisan ayında toplamaya başlıyoruz. Bu bitkinin yaklaşık 1 ay gibi bir ömrü var. Yılda bir kez çıkıyor, bizler de ekmeğimizi yayla muzunu satarak kazanıyoruz” dedi.