Güller diyarının üretimde yeni gözdesi! 365 gün sürüyor 400 ton elde ediliyor: Toptancı, market hepsi buradan alıyor

Güller diyarının üretimde yeni gözdesi! 365 gün sürüyor 400 ton elde ediliyor: Toptancı, market hepsi buradan alıyor

Güller diyarının üretimde yeni gözdesi belli oldu. Gül, domates, karanfil ve lavanta gibi tarım ürünleri ile bilinen Isparta şimdi ekonomiye büyük katkı sağlayacak yeni alternatif ürünü ile dikkat çekiyor. Öyle ki ürünün üretimi 365 gün sürüyor 400 ton elde ediliyor. İşte detaylar…

Isparta, yıllarca ünlü olduğu gül, domates, karanfil ve lavanta gibi tarım ürünlerinin yanı sıra, mantar üretimiyle de adını duyurmaya başladı. Kent merkezinin yanı sıra, Büyükgökçeli, Sarıidris ve Deregümü gibi ilçelerde kurulan modern tesislerle, mantar üretimi her geçen gün artıyor. Yıl boyunca yaklaşık 350-400 ton mantar üreten tesisler, Türkiye’nin farklı bölgelerindeki alıcılara ürün sağlıyor.

YENİ TARIMSAL HEDEF: MANTAR ÜRETİMİ

Isparta’da mantar üretimi, geleneksel tarım ürünlerinin yanına eklenen yeni bir ürün olarak dikkat çekiyor. Özellikle Büyükgökçeli köyünde 5 bin metrekarelik bir alanda faaliyet gösteren tesis, 2022 yılından itibaren üretime başladı. Devrim Nas, 2 bin metrekare kapalı alanda yıllık 350-400 ton arasında mantar üretimi yaptıklarını belirterek, "Bu üretim, günlük 1 ile 1,5 ton arasında değişiyor. Odalar altışar gün arayla ekildiği için yıl boyunca mantar üretimi devam ediyor," dedi. Nas, tesisin üretim kapasitesinin ve sürdürülebilirliğinin, Isparta’daki mantar üretim potansiyelinin artmasını sağladığını vurguladı.

ispartada-mantar-uretimi-1.jpg

BÜYÜK ZİNCİR MARKETLER HAVADA KAPIYOR

Isparta'da mantar üretimi, özellikle Antalya'nın Korkuteli ilçesi başta olmak üzere büyük şehirlerdeki zincir marketler ve pizzacılara gönderiliyor. Mantarın kilogram fiyatı ise, tesisten çıktığı fiyatla yaklaşık 60 TL olarak belirleniyor. Üretilen mantarlar, toptancılara kasa halinde satılıyor ve daha sonra aracı firmalar tarafından büyük şehirlere ulaştırılıyor.

Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, tesislerde yıl boyunca üretimin sürdüğünü ve modern üretim yöntemlerinin bu başarıyı sağladığını belirterek, "Burada 365 gün mantar üretimi yapılıyor. Bu modern tesislerde minimum alanda maksimum ürün elde ediliyor," diye konuştu. Selçuk, Isparta'nın büyüyen mantar üretim potansiyelinin, bölge ekonomisine de katkı sağladığını ifade etti.

ispartada-mantar-uretimi-2.jpg

KADIN İŞ GÜCÜNE DE BÜYÜK KATKI SAĞLIYOR

Mantar üretimi, sadece üretim kapasitesiyle değil, aynı zamanda kadın iş gücüne sağladığı katkıyla da dikkat çekiyor. Hatice Cebeci, tesislerde iki aydır mantar toplayarak çalıştığını belirterek, "Mantar toplamak eğlenceli ve zevkli bir iş. Kendime ek gelir sağlıyorum ve herkese öneriyorum. Zor bir iş değil, özellikle bayanlar için ideal bir iş," dedi. Mantar toplama süreci, erken saatlerde başlayarak, işçilerin yaklaşık 9 kilogramlık kasalarla mantarları toplamasıyla devam ediyor. Toplanan mantarlar, soğuk hava deposunda saklanarak taze kalması sağlanıyor.

ispartada-mantar-uretimi-3.jpg

Isparta’da mantar üretiminin artışı, bölgenin tarımsal çeşitliliğini genişletiyor ve yeni ekonomik fırsatlar yaratıyor. Hem yerel halkın istihdamına hem de Türkiye’nin çeşitli şehirlerine kaliteli mantar teminine katkı sağlanıyor. Mustahattin Can Selçuk, bu tür modern üretim tesislerinin yaygınlaştırılması gerektiğini belirterek, Isparta’daki mantar üreticilerine ve bu sektöre yatırım yapanlara teşekkür etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN