Göbeklitepe'de inanılmaz keşif! Arkeologlar milim milim kazarak çıkardı: 14 Bin 500 yıllık olduğu düşünülüyor

Göbeklitepe'de inanılmaz keşif! Arkeologlar milim milim kazarak çıkardı: 14 Bin 500 yıllık olduğu düşünülüyor

Türkiye'nin hem konum hem de tarihsel olarak ne kadar zengin bir ülke olduğu herkes tarafından bilinmekte. Günümüze kadar birçok kazı yapılarak buluşlar elde edilirken gelen son görüntüler milyonlarca kişiyi heyecana boğdu. Göbeklitepe'de inanılmaz keşif! Arkeologlar milim milim kazarak çıkardı. 14 Bin 500 yıllık olduğu düşünülüyor. Arkeologlar bile çıkan şeyi görünce şoke oldu. İşte detaylar haberimizde...

Kahramanmaraş'ın Onikişubat ilçesine bağlı Döngel Mahallesi'ndeki Direkli Mağarası'nda yürütülen kazılarda ortaya çıkan tarihi eserler bilim dünyasını şaşkına çevirdi. Tarih resmen yeniden yazılacak. Göbeklitepe'de inanılmaz keşif! Arkeologlar milim milim kazarak çıkardı. 14 Bin 500 yıllık olduğu düşünülüyor.

GÖBEKLİTEPE'DE İNANILMAZ KEŞİF

2007 yılından bu yana devam eden kazı çalışmalarında, bu yıl dördüncü mezar bulundu. Kazıların başkanı, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cevdet Merih Erek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk mezarın 2009'da, ikinci mezarın 2019'da ve üçüncü mezarın ise 2023 kazı sezonunda ortaya çıkarıldığını belirtti. Erek, Direkli Mağarası'ndaki önemli bulguların başında mezarların geldiğini vurgulayarak, önceki yıllarda yapılan Karbon 14 analizleriyle 12 bin 540 yıl öncesine tarihlenen tabakalara ulaştıklarını ifade etti. Bu yılki kazılarda ise 11'inci arkeolojik seviyede olduklarını ve buldukları mezarın yaklaşık 14 bin 500 yıl öncesine ait olduğunu düşündüklerini belirtti.

yeni-proje-2024-08-04t140508-459.jpg

ARKEOLOGLAR MİLİM MİLİM KAZARAK ÇIKARDI! 14 BİN 500 YILLIK

Erek, yeni bulunan mezarın fiziksel olarak daha önceki üç mezardan farklı olduğunu ve köşegenli dikdörtgen şeklinde düzenlendiğini açıkladı. Daha önceki mezarlar genellikle yuvarlak veya oval biçimde iken, bu yılki mezar dikdörtgen yapıda ve sırt üstü gömü şeklinde tasarlandı. Mezarın çevresi, 90 derecelik açılarla dizilmiş dikdörtgen taşlarla çevrilmiş.

yeni-proje-2024-08-04t140457-016.jpg

Arkeologlar, kazı sürecinde oldukça titiz davranarak, milimetrik bir hassasiyetle çalışıyor ve her bulguyu ayrıntılı şekilde kayıt altına alıyor. Bu titizlik, bulunan her materyalin sağlam birer kanıt olarak gelecek nesillere aktarılmasını sağlıyor. Erek, bu yılki keşfin, bu döneme ait mezar yapıları hakkında önemli bilgiler sunduğunu ve bölgedeki kültürel değişimleri anlamak açısından değerli olduğunu sözlerine ekledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN