Dün Çatalca Geri Gönderme Merkezi’nde kalan göçmenlerin yaptığı eyleme şahit olan Avukat Mehmet Yılıcak yaşananları KARAR’a anlattı. Göçmenlerin ‘Kadına şiddete hayır! Bize yardım edin!’ diyerek bağırdığını ifade eden Yılıcak, sözlü taciz mağduriyetiyle karakola giden Suriyeli müvekkili hakkında İstanbul Valiliği’nin sınır dışı kararı çıkardığını söyledi.
FEYZA NUR ÇALIKOĞLU
Avukat Mehmet Behzat Yılıcak, 31 Ekim sabahı Çatalca Geri Gönderme Merkezi’nde bulunan Suriyeli müvekkilinin kendisi arayarak ‘burada bana çok kötü davranıyorlar, eziyet ediyorlar’ dediğini bunun üzerine müvekkili ile görüşmeye gittiğini KARAR’a anlattı. Yılıcak, “Çatalca Geri Gönderme Merkezi’nin önünde müvekkilimle görüşmek için beklerken içeriden gelen bağırma ve çığlık seslerini duyduk. Sonrasında yaklaşık 15 çevik kuvvet cop ve kalkanlarla merkezin içerisine girdi. Kadınlar şiddet gördüklerini ifade ederek demir parmaklıklara vurmaya başladı. Göçmen kadınlar, ‘bize yardım edin, kadına şiddete hayır, biz katil değiliz’ diye bağırıyordu. Civarda bulunan ve olaya şahit olan vatandaşlarla birlikte tutanak tuttuk” dedi.
GÖÇMENLER ŞİDDETE MARUZ KALDIKLARINI ANLATIYOR
Göç İdaresi Başkanlığı’nın göçmenleri hukuksuzca gözetim altında tuttuğunu, Göç İdaresi’ne bağlı geri gönderme merkezlerinde uygulanan kötü muameleyi, zorla imzalatılan ‘geri gönderilme’ evrakını ve haklarında ispatlanmış bir suç olmamasına rağmen tahdit kodu verilerek sınır dışı edilen göçmenleri KARAR gündeme getirmişti. Avukat ve göçmenlerin şahitliklerini dinleyerek yayınladığımız haberi Göç İdaresi Başkanlığı geri gönderme merkezlerinde kötü muamele olmadığını ve hiçbir göçmene zorla ‘geri dönmek istiyorum’ evrakının imzalatılmadığını söyleyerek yalanladı. Ancak yaşanan yeni olaylar Göç İdaresi Başkanlığı'nın yaptığı açıklama üzerindeki şüpheleri arttırdı.
BİZE YARDIM EDİN! BİZ SUÇLU DEĞİLİZ!
Dün Çatalca Geri Gönderme Merkezi’nde tutulan göçmen kadınların ‘biz katil değiliz bize yardım edin’ diyerek isyan ettiği görüntüler sosyal medyada gündem oldu. Olayı sosyal medya hesabından paylaşan Avukat Mehmet Yılıcak, dün şiddet gördüğünü söyleyerek kendisini arayan müvekkiliyle, yaşanan olay nedeniyle geri gönderme merkezindeki memurların görüşmelerine izin vermediği için bugün tekrar GGM’ye giderek müvekkiliyle görüşüp olayın detaylarını öğrendiğini söyledi.
“Geri gönderme merkezine alınmadan üç gün önce evlenmiş olan iki müvekkilim 28 Ekim gecesi yaşadıkları mahallede yürüyor. Karakoldaki ifadelere göre kadın müvekkilime sarhoş bir adamın sözlü tacizde bulunmasıyla yaşanan arbededen dolayı olay karakola intikal ediyor. Karakolda iki taraflı bir şikayet etme durumu yaşanıyor. Ancak sonrasında sözlü tacizde bulunan kişi sarhoş olduğu için olayın yaşandığını ve haksız olduğunu kabul ederek şikayetini geri çekiyor. Şikayetin geri çekilmesine rağmen mağdur edilen kadın ve eşi emniyet güçleri tarafından gözaltına alınıyor ardından da geri gönderme merkezine sevk ediliyor.”
‘SÖZLÜ TACİZ ŞİKAYETİYLE KARAKOLA GİDEN MÜVEKKİLİM GGM’YE ALINDI’
Göçmen müvekkilleriyle karakolda görüştüğünü söyleyen Avukat Yılıcak, daha önce emniyet tarafından gözaltına alınan ve haklarında henüz işlem dahi yapılmadan sınır dışı edilen müvekkillerinin olduğunu belirtti. Mehmet Yılıcak, müvekkillerini Arnavutköy GGM’ye bıraktıktan üç gün sonra hakkında hiçbir suçlama olmayan Şirin H. için İstanbul Valiliği’nin sınır dışı kararı çıkardığını ifade etti.
“Kadın müvekkilim Şirin H. için mağdur olduğu bir dosyada ‘kamu düzenine ve güvenliğe aykırılık teşkil etmesi’ bahsiyle kendisi hakkında İstanbul Valiliğince sınır dışı ve idari gözetim kararı verilmiş. Müvekkilim şayet idari mahkemesinde sınır dışı işlemine karşı dava yoluna gitmezse ve gönüllü olarak ülkesine gitmek istemezse altı ay boyunca idari gözetim altında kalacak. Bu idari gözetimin İstanbul’da mı yoksa başka bir şehir de mi devam edeceğini bilmiyoruz. Ancak daha önce çok fazla müvekkilin ikamet adresine uymayan bir şehirde idari gözetimde tutulduğu, kendilerine zorla ‘geri dönmek istiyorum evrakı’ imzatıldığına şahit olduk. Haklarında karar verilmeyen müvekkillerimize de zorla evrak imzalatılıyor. Biz henüz dava yoluna başvurmak için işlemlerini tamamlamadan geri gönderilen birçok göçmen oldu. Avukat olarak geri gönderme merkezinden aldığım yanıtın doğruluğunu teyit edebilmek mümkün değil.”
‘ŞİDDET VE HAKARETTE MARUZ KALIYORUZ’
Sınır dışı kararıyla Çatalca Geri Gönderme Merkezi’nde tutulan Şirin H. geri gönderme merkezinde yaşanan durumu avukatına anlattı. Avukat Yılıcak müvekkilinin anlattıklarını aktardı:
“Dün yaşanan olaydan sonra bugün tekrar müvekillimle görüşmek için Çatalca GGM’ye gittim. Dosyayı görmek istediğimi söylediğimde müvekkilim Şirin H. hakkında verilen idari gözetim ve sınır dışı kararını gösterdiler. Ardından müvekkilimle görüştüm. Dün geldiğimi ama içeri alınmadığımı anlatarak dün içeride neler yaşandığını sordum. Kendisi bana öncelikle Arnavutköy Geri Gönderme Merkezi’ne götürüldüğünü orada fiziki olarak şiddete maruz kaldığını söyledi. Sonrasında Çatalca’ya getirildiğini burada da iki gün boyunca kendisine yatak verilmediğini ve yerde yattığını, sözlü hakaretlere maruz kaldıklarını ve bu nedenle psikolojilerinin çok kötü etkilendiğini anlattı.”
‘ÖĞLEN VE AKŞAM YEMEĞİ VERİLMEYECEK’
Avukat Yılıcak, geri gönderme merkezinde sürekli olarak göçmenlerin sözlü hakarete ve psikolojik şiddete maruz kaldıklarını ifade etti. Müvekkilinin kendisine dün yaşanan olayın nedeninin, Çatalca Geri Gönderme Merkezi’nde çalışan yetkililerin göçmenlere ‘öğlen ve akşam yemekleri size verilmeyecek’ açıklaması yaptıklarını söylediğini anlatan Yılıcak, “Yetkililerin hiçbir gerekçe de belirtmemiş. Göçmenler sürekli olarak aşağılanıyor ve en temel ihtiyaçları olan gıda bile kesiliyor” dedi.
Avukat Mehmet Behzat Yılıcak, “Müvekkilim eylem sonrasında göçmenlere yemek verildiğini söyledi. Ancak Çatalca GGM’nin kesinlikle denetlenmesi gerekiyor. Ben yalnızca bir kişiyle görüştüm diğer göçmenlerin neler yaşadığını bilmiyorum” dedi.
GGM’DEKİ HUKUKSUZ UYGULAMALARI İSPAT EDEMİYORUZ
Avukat Yılıcak, göçmenlerle ilgilenen avukatların pratikte yaşadığı sorunlardan bahsettti:
“Karakolda bana savcılığın henüz ifade almadığını ancak geri gönderme merkezine alındıktan sonra savcılık gerek görürse ifadeleri alınacağı bilgisini verdiler. Ancak kolluk talimat almadan bu işlemi gerçekleştirip sonrasında talimat almış gibi evrakları düzenleyebiliyor. Bunun kontrolünü yapma imkanımız yok. Avukatlar olarak şifahi olarak bir şeyler konuşup yoktur diyoruz sonrasında daha önce bize bilgisi verilmeyen bir karar önümüze konulabilir. Uygulamada bu tür pratiklerle karşılaşıyoruz fakat ispat edemiyoruz.”
Avukat Mehmet Behzat yılıcak, sınır dışı kararının ardından idari gözetim kararına ve sınır dışı kararına iptal davası açacağını belirtti. Ancak dava açma süresince çok hızlı olmaları gerektiğini çünkü Göç İdaresi’nde uygulanan hukuksuz muamele sonucunda henüz o işlemleri tamamlayamadan göçmenlerin sınır dışı edilebileceğinin altını çizdi.