Geleneksel yöntemlerle yapılıyor içinde katkı bulunmuyor! Sucuk, bastık, şıra… Vatandaş kapıda kuyruk oluyor

Geleneksel yöntemlerle yapılıyor içinde katkı bulunmuyor! Sucuk, bastık, şıra… Vatandaş kapıda kuyruk oluyor

Türkiye'nin farklı bölgelerinde yetiştirilen ürünler üreticinin de geçim kaynağı oluyor. Kahramanmaraş'ta toplanan ürünler önce pres makinelerine gönderiliyor ardından kazanlardaki uzun yolculuğu başlıyor. Sucuk, bastık, şıra haline dönüşen ürünlerde talep patlaması yaşıyor. İşte tüm detaylar…

Kahramanmaraş'ta bağ bozumu dönemi başladı. Kabarcık cinsi üzümler hasat edildikten sonra geleneksel yöntemlerle farklı ürünlere dönüşüyor. Uzun ve meşakkatli sürecin ardından toplanan ürünler şıra, pekmez, bastık, cevizli sucuk ya da samsa olarak kış aylarında sofralardaki yerini alıyor.

KAHRAMANMARAŞ’TA KIŞ HAZIRLIKLARI BAŞLADI

Kahramanmaraş’ta bağ bozumunun başlamasıyla birlikte, kabarcık üzümler hasat edilerek çeşitli geleneksel ürünler hazırlanıyor. Uzun ve meşakkatli bir süreçle yapılan şıra, pekmez, bastık, cevizli sucuk ve samsa, kış mevsiminin vazgeçilmez besin kaynakları arasında yer alıyor.

Kahramanmaraş'ta Şıra Telaşı Başladı - GÜNDEM - Maraş Yenigün

70 TON REKOLTE BEKLENİYOR

İl genelinde yaklaşık 130 bin dekarlık alanda üretilen kabarcık üzümünden bu yıl 70 ton civarında rekolte bekleniyor. Bertiz bölgesindeki bağlardan toplanan üzüm salkımları, üretim tesislerine taşınıyor.

Kahramanmaraş'ta şıra telaşı başladı – Adana Toros Gazetesi

Hasat edilen üzümler, pres makinelerinden geçtikten sonra dev kazanlarda kaynatılarak şıra haline getiriliyor. Bu şıra, birkaç defa kaynatılarak pekmez haline dönüşüyor. Güneşte kurutulan şıra, bastık olarak bilinen geleneksel ürüne dönüşüyor.

GELENEKSEL ÜRÜNLER VE KIŞ TÜKETİMİ

Pekmez, kış mevsiminde besin değeri yüksek bir ürün olarak sıklıkla tüketiliyor. Cevizli sucuk, fıstıklı ve unlu sucuk gibi ürünler de pekmezden elde ediliyor. Cevizli sucuk üreticisi Kadir Öztürk, "Bahçeden toplanan üzümleri pekmez haline getiriyoruz. Hazırlanan cevizleri iplerle dizerek pekmezle birleştirip cevizli sucuk yapıyoruz. Ürünlerimizi 12 ay boyunca soğuk havada bekleterek satışa sunuyoruz" şeklinde konuştu.

ŞIRA ÇEŞİTLERİ | Kültür Portalı

DOĞAL ÜRÜNLERE TALEP ARTIYOR

Müşteri Mehmet Dökme, “Kabarcık üzümden yapılmış yüzde yüz doğal cevizli sucuk herkesi bu ürünleri tüketmeye bekliyoruz” diyerek doğal ürünlerin önemine vurgu yaptı. Kahramanmaraş'ta üretilen bu geleneksel lezzetler, hem şehir içi hem de şehir dışı satışlarla geniş bir kitleye ulaşıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN