Türkiye'de farklı şehirlerde farklı lezzetler yapılırken o şehir meşhur lezzetinde seri üretime geçti. Tam 50 çeşit ürün üretiliyor gelen almadan gidemiyor. Yabancılar “Turkish Delight” olarak biliyor her gelen bu lezzeti tatmak istiyor.
Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bayram telaşı devam ediyor. Gelenler ağzımız tatlansın diye bir tane atıyor tadını fark eden almadan gidemiyor. Osmanlı'nın izlerini taşıyan Safranbolu, el değmemiş güzelliklerinin yanı sıra lezzetleri ile de hafızalara kazanıyor. Safranlı lokum başta olmak üzere farklı çeşitlerde yapılan lokumlar damakları şenlendirirken tam 50 çeşit lokum sofraları süslüyor.
KİLOSU 900 TL'DEN SATILIYOR
Safranlı, damla sakızlı, fındıklı, güllü, çifte kavrulmuş, çikolatalı, sade ve fıstıklı gibi 50 çeşit lokum üretimi yapılırken gelen yerli ve yabancı turistlerde bu lezzetin müptelası oluyor. Çeşidine göre kilogram fiyatı değişiklik gösteren Safranbolu lokumu 180 ile 900 TL arasında belirlenen fiyatlarla satılıyor. En dikkat çeken ürün safranlı lokum olurken diğer lokumlara göre hafif, katkısız ve boğazı yakmaması da tercih edilmesinin en büyük nedenleri arasında yer alıyor
Lokum üreticisi Erdinç Sezer, İhlas Haber Ajansı’na yaptığı açıklamalarda hazırlıkları 5 günlük bayram tatiline göre yaptığını belirtti. Bakanlar kurulu kararı ile birlikte tatilin 9 güne çalışma çıkması durumunda çalışmaları yoğunlaştığını belirten Sezer, hazırlıkların tamamlandığını ve misafirleri beklediklerini belirtti.
%60 DOLULUK BULUNUYOR
Havaların sıcak gitmesi nedeniyle bayramda Ege ve Akdeniz'in yanı sıra Safranbolu'nun da Kültür turizmi destinasyonları için önemli bir yere sahip olduğunu belirten Sezer, Ramazan Bayramı'ndaki yoğunluğu beklemediklerini söyledi. Şehirde %60 civarında bir doluluk oranı olduğunu dile getiren Sezer günübirlik gelen ziyaretçilerin kalmaya karar vermesi durumunda oluşacak rezervasyonların %90'a hatta %100'e kadar ulaşabileceğini vurguladı.
SAFRANLI ÜRÜNLERE YOĞUN İLGİ
Lokum, helva ve şekerleme gibi 50 çeşit ürün üretimi yapıldığını dile getiren Sezer, hazırlıkların tamamlandığını belirterek talep doğrultusunda ürünlerin satışa çıkarıldığını vurguladı. Safranlı lokum, safranlı yaz helvası, safranlı kolonya gibi ürünlerin Safranbolu'nun özel ürünleri olduğunu belirten Sezer, çalışmalarında safranlı ürünler üzerinde yoğunlaştırıldığının altını çizdi. Safran Hasadı Festivali’nin Türkiye çapında ilgi görmesi ile birlikte safranlı ürünleri olan ilginin doğal olarak arttığını ifade eden Sezer, insanların son 1-2 yılda safranlı ürünlere talebinin arttığını da dile getirdi.
Ürün fiyatlarında herhangi bir değişiklik olmadığını dile getiren Sezer, Ramazan Bayramı'ndaki fiyatlarla aynı olduğunu belirterek çeşitleri ve içerisindeki çerez oranlarına göre fiyatlarının farklılık gösterdiğini söyledi. Safranbolu lokumunun en önemli ve ayırt edici özelliğinin boğaz yakmaması olduğunu aktaran Sezer, “İçerisinde herhangi bir katkı maddesinin bulunmuyor olması. Bu yüzden de raf ömrü 2 ayla sınırlı.” dedi.