'Garantici şirketler'in borcu TL'ye çevrilmiş: Devletimiz ne cömert

'Garantici şirketler'in borcu TL'ye çevrilmiş: Devletimiz ne cömert

Emekli ve asgari ücret zammına ‘bütçe zorda’ diyerek kapıyı kapatan hükümetin, Hazine garantili şirketlerin döviz borcunu liraya çevirip üstüne altı taksit yaptığı ortaya çıktı. ‘Kamuda tasarruf’ tedbirlerinin açıklandığı dönemde garanti ödemelerinin TL’ye çevrilmesi çağrıları da karşılıksız kalmıştı. Vatandaşın ‘kemeri sıkılırken’ müteahhitlere gösterilen ‘sınırsız cömertlik’ tepki çekti.

ASGARİ ÜCRETE ZAM YOK MÜTEAHHİTLERİN ÖDEMESİNE VAR

Hükümet, memurun servisiyle, fotokopiysiyle tasarrufa çalışırken Hazine garantili köprü ve otoyolların bütçedeki en büyük kara delik olduğu rakamlarla ortaya kondu. Ödemelerin TL’ye çevrilmesi için defalarca çağrı yapıldı. Ancak bu yönde adım atılmadığı gibi asgari ücrete zam yapılmayan temmuz ayında müteahhit ödemeleri ‘güncellendi’. Tartışmalı tablo ortadayken CHP’li Deniz Yavuzyılmaz, bir vahim iddiayı daha kamuoyuna duyurdu.

GARANTİLER TL’YE ÇEVRİLMEDİ ÜSTÜNE BORÇ KIYAĞI GELDİ

Yavuzyılmaz, 2017 yılında Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin devlete olan dolar borcunun TL’ye çevrilip altı taksit yaptığını ileri sürdü. Yavuzyılmaz sosyal medyadan yaptığı paylaşımda “Bu işlemle oluşan zarar 38 milyon dolar. Bölünen taksitlerin ilk ödemesi 2017 son ödemesi ise 2022 olarak belirlenmiş” dedi. Hazine Bakanlığı ise iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtti. Detaya yer verilmeyen açıklamada’ yanlış bilgiler’ ifadesi kullanıldı.

1107krt01a-tum.jpg

MİLLETTE CİMRİ ŞİRKETE CÖMERT

Krizin faturası vatandaşa kesilirken, büyük şirketlere ‘kıyaklar’ devam ediyor. Emekliye ve asgari ücretliye zam kapısını kapatan hükümet Hazine garantili şirketlerin borcunu dövizden TL’ye çevirdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, hükümete yakınlığıyla bilinen Cengiz Holding ve Kolin İnşaat’ın devlete olan 38 milyon dolar borcunu TL’ye dönüştürerek 6 taksitte ödeme kolaylığı sağlandığını belirtti. Yavuzyılmaz’ın paylaştığı belgede Mehmet Şimşek’in de imzasının bulunması dikkat çekti.

belge.jpg

Asgari ücretliye ve emekliye zam kapısını kapatan hükümet diğer taraftan da yeni zamlar ve vergi artışlarıyla vatandaşı açlığa mahkum etti. Büyük şirketlere ise vergide kolaylıklar sağlanarak bu tarifeden muaf bıraktı. Ekonomi yönetimi uygulanan hatalı politikaların faturasını vatandaşa keserken, büyük şirketlere kolaylık sağlamaya devam ediyor. Hükümete yakınlığıyla bilinen Cengiz Holding ve Kolin İnşaat’ın devlete olan dolar cinsinden borçlarının Türk Lirasına çevrildiği ve 6 taksitte ödeme kolaylığı sağlandığı ortaya çıktı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz’ın paylaştığı belgelerde dönemin Başbakan Yardımcısı olarak görev yapan Mehmet Şimşek’in de imzasının bulunması dikkat çekti. Yavuzyılmaz, sosyal medya hesabından yazdığı mesajda, 3493 sayılı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) resmi yazısını paylaşarak “AK Parti’nin Cengiz ve Kolin’e ait Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin devlete olan ABD Doları cinsinden özelleştirme borçlarını TL’ye çevirip 6 taksit yaptığını tespit ettik. Zarar: 38 milyon 67 bin 802 dolar! Belgelerde dönemin Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in imzası var” ifadelerine yer verdi. Hazine ve Maliye Bakanlığı ise, CHP’li Yavuzyılmaz’ın iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirten açıklama yaptı. Bunun üzerine, Yavuzyılmaz belgeleri paylaşarak, “Ekte paylaştığım belgelerin hangisi yalan?” diyerek bakanlığa yanıt verdi. Devletin devasa bir zarara uğradığını belirten Yavuzyılmaz, “Ekte paylaştığım belgelerin hangisi yalan? Dönemin Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in de imzasıyla; Cengiz ve Kolin’e ait Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin devlete olan ABD Doları özelleştirme borçlarını TL’ye çevirdiniz. Dolardan TL’ye çevirdiğiniz özelleştirme borçlarına 6 taksit yaptınız. 2022 Mayıs ayına kadar süren bu ödeme planıyla devleti devasa zarar ettirdiniz” ifadelerini kullandı.

2024’TE HAZİNE GARANTİLİ PROJELERE 162 MİLYAR AKTARILACAK

İktidar tarafından ‘cebimizden tek kuruş çıkmayacak’ denilen yap-işlet-devret (YİD) modeli ile geçiş garantisi verilen köprü ve otoyolları inşa eden şirketlere gelecek yıl da servet akıyor. TBMM’ye sunulan 2024 bütçe teklifinde Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) projeleri için ödenecek tutarlar ortaya çıktı. 2024’de bütçeden, yap-işlet-devret (YİD) modeliyle inşa edilen köprüler, otoyollar ve Avrasya Tüneli ile yap-kirala-devret modeliyle yaptırılan şehir hastanelerine toplam 162 milyar 435 milyon lira ödenecek. Orta Vadeli Program’da (OVP) esas alınan ortalama dolar kuruna göre bu projeler için gelecek yıl 4,7 milyar dolar ödenecek. KÖİ projeleri için 2017-2023 arasında bütçeden toplamda 221 milyar lira, yaklaşık 16 milyar 844 milyon dolar harcandı. Şehir hastanelerinin kiralarına 2024 yılında kamu bütçesinden 83 milyar 697 milyon lira ödenme yapılması planlanıyor. İktidarın ‘Beş yıldızlı otel konforunda hastane yapıldı’ diyerek propagandasını yaptığı şehir hastanelerine 2017-2023 döneminde 102 milyar 206 milyon lira ödeme yapıldı. Bütçe teklifinde bu hastaneler için yapılan ödemelerin 2025’te 97 milyar 905 milyon lira, 2026’da ise 99 milyar 386 milyon lirayı bulması bekleniyor.

MÜTEAHHİTLERİN ÖDEMESİNE ‘GÜNCELLEME’ VAR

Hükümetin tasarruf planları kapsamından sadece servis ve fotokopi tasarrufu dikkat çekti. Hazine garantili köprü ve otoyolların bütçedeki en büyük kara delik olduğu rakamlarla ortaya kondu. Ödemelerin TL’ye çevrilmesi için defalarca çağrı yapıldı. Ancak bu yönde adım atılmadığı gibi asgari ücrete zam yapılmayan temmuz ayında müteahhit ödemeleri ‘güncellendi’. Tartışmalı tablo ortadayken CHP’li Deniz Yavuzyılmaz, bir vahim iddiayı daha kamuoyuna duyurdu.

EMEKLİYE SEYYANEN ZAM YOK

Gündemde en çok merak edilen konuların başında gelen bir haber de asgari ücrete ve emekliye zam. Dün yapılan toplantıda emekli aylıklarına zam çalışması Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Bakan Şimşek, Ak Parti Grup Başkanı Güler ve Başkanvekili Elitaş eşliğinde görüldü. Kulis bilgilerine göre, AK Parti kurmaylarının kapalı toplantısından çıkan kararlar dikkat çekti. Emekliye seyyanen zam yapılmayacağı bilgisi dolaşırken asgari ücrete de ara zam yapılmayacağı da tekrar gündeme geldi. En düşük emekli maaşına zam ise daha değerlendirilecek. Sokak köpekleri düzenlemesi Cuma günü Meclis’e gelecek. Asgari kurumlar vergisiyle ilgili ilk paket ise Temmuz sonunda yasalaşacak. Vergi paketi toptan olmayacak ve Meclis gündemine parça parça gelecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN