Fındık üreticilerini fiyatlar değil, asıl bu bitirecek! Çiftçilerin başı bu kez çok büyük dertte! Meyvelerin içini yiyip bitiriyor...
Samsun Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, fındık üreticilerini fındık kurdu zararlısına karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı. Aydemir, fındık kurdu zararlısının kontrol altına alınmadığı takdirde ciddi verim kayıplarına neden olabileceğini belirtti. Zararlı ile mücadelede zamanlama ve teknik uygulamaların önemine vurgu yapan Aydemir, bu faktörlerin verim kaybını önlemek açısından kritik olduğunu ifade etti.
FINDIK KURDU İLE MÜCADELEDE İLAÇLAMA
Fındık kurdu mücadelesinde bitki köklerine zarar vermeden bahçe toprağının çapalanmasının böcek yoğunluğunu azaltmada etkili olduğunu belirten Aydemir, kimyasal mücadelenin ise belirli bir dönemde yapılması gerektiğini söyledi. "Ergin fındık kurdu zararlısının ekonomik zarar yapmaya başladığı dönemde, bahçedeki hakim çeşitlerin yarıdan fazlası mercimek iriliğine ulaştığında (3-4 mm) ilaçlama yapılmalıdır" diyen Aydemir, doğru zamanda yapılan ilaçlamanın önemine dikkat çekti.
Kimyasal mücadele; ergin fındık kurdu zararlısının ekonomik zarar yapmaya başladığı dönemde, bahçedeki hakim çeşitlerin yarıdan fazlası mercimek iriliğine yaklaşınca (3-4 mm) yapılmalıdır. Fındık kurdu mücadelesine karar vermek için, 2-3 günde bir güneş doğmadan sabahın erken saatlerinde çarşaf yöntemi ile fındık kurdu sayımı yapılmalıdır. 10 ocakta iki ve daha fazla fındık kurdu ergini bulunursa ilaçlama yapılmalıdır
Fındık kurdu mücadelesine karar vermek için, sabah erken saatlerde güneş doğmadan çarşaf yöntemi ile fındık kurdu sayımı yapılması gerektiğini belirten Aydemir, "10 ocakta iki ve daha fazla fındık kurdu ergini bulunursa ilaçlama yapılmalıdır" dedi. Ayrıca, fındık kurdu ilaçlaması yapılan bahçelerde fındık kokarcasına rastlanırsa ayrı bir ilaçlama yapılmasına gerek olmadığını belirtti. Bu durumda, her iki zararlıya karşı etkili olan ilaçların kullanılması gerektiğini ifade etti.
Aydemir, fındık kurdu popülasyonunun yüksek olduğu bölgelerde, zararlının yumurta bırakma döneminde, çiftleşme dönemi olan Mayıs sonu-Haziran başı gibi ikinci bir ilaçlamanın gerekli olduğunu vurguladı. Çiftçilerin, bu zararlılara karşı etkili mücadele için tavsiyelere uygun ilaçlama yapmalarının önemini belirten Aydemir, ilaçlama sırasında alınması gereken güvenlik önlemlerini de hatırlattı: "Bu zararlılara karşı etkili bir mücadele için çiftçilerin tavsiyelere uygun olarak ilaçlama yapmaları mücadeledeki başarıyı artıracaktır. İlaçlama esnasında hiçbir şey yenilip içilmemeli gözlük, maske, eldiven, tulum ve çizme mutlaka giyilmelidir. İlaçlama bittikten sonra mutlaka bütün vücudumuz bol sabunlu su ile yıkanmalıdır. İlaçlama yapılan bahçelerde 10 gün süre ile hayvan otlatılmamalı"