Hayvanların nesli, iklim krizi ve doğal afetlerin yanı sıra insanların doğayı zehirlemesinden etkileniyor. Doğanın ekosistemi için olmazsa olmaz bir böcek grubunun yaşam süresinin yarı yarıya düştüğü öğrenildi. Bunun ilerleyen dönemde insanlara olumsuz yansıması olabilir. İşte, ömrü yarı yarıya azalan o canlılar...
Bilim insanları başka bir konuyu araştırırken ortalama arı ömrünün 50 yılda yarıya indiğini fark etti.
Scientific Reports'ta yayımlanan araştırma, 1970'lerde ortalama ömrü 34,3 olan bal arılarının ömrünün 2010'lardan itibaren 17,7 güne indiğini gösterdi.
Bu durum, ABD'deki Maryland Üniversitesi'ndeki bir grup bilim insanının, laboratuvar arılarının farklı su türlerine nasıl tepki verdiğini araştırırken ortaya çıktı.
Çalışmayı yürüten Anthony Nearman, arıları, yetişkinliğe erişmeden koloni yaşamından izole ettiklerini, dolayısıyla yaşam sürelerini azaltan her neyse bunun ömrün erken döneminde olduğunu söyledi.
DAHA UZUN ÖMÜRLÜ BAL ARILARI ÜRETİLEBİLİR
Bu ilk etapta olumsuz gibi görünse de bir fırsatı da beraberinde getiriyor.
Nearman, ekosistemin önemli bir parçası olan bal arılarına zarar veren şeyin kendi genetiklerinden kaynaklanıyor olabileceğini söylüyor:
"Eğer bu hipotez doğruysa, olası bir çözüme de işaret ediyor. Bazı genetik faktörleri izole edebilirsek, belki o zaman daha uzun ömürlü bal arıları üretebiliriz."
ARILAR NEDEN ÖNEMLİ?
Arılar yaşamak için besin olarak çiçeklerin nektarına (bal özüne) gereksinim duyarlar, bitkilerinse polenlerini yaymak ve böylece üremek için bir dölleyiciye ihtiyaçları vardır.
Tüm yerli çiçek türlerinin neredeyse yüzde 80'inin tozlaşması bir Avrupa bal arısı türü olan apis mellifera tarafından gerçekleştirilir ve geriye kalan yüzde 20'sinden yaban arıları, eşek arıları ve kelebekler sorumludur.
Arılar, 130 bin farklı bitki türünün çoğalmasını sağlamakla kalmıyor, insanoğlunun önemli gereksinimlerini de karşılıyor.
ARILAR YOK OLURSA NE OLUR?
Harvard Üniversitesi'nden Samuel Myers 2015 yılında yaptığı çalışmada Myers'a göre arıların tamamının yok olması durumunda;
* Yılda 1 milyon 420 bin insanın ölümüne sebep olacak,
* Dünya meyve üretimi yüzde 22.9 azalır,
* Sebze üretimi dünya genelinde yüzde 16.3 düşer,
* Tahıl üretiminde yüzde 22.9'luk düşüş kaydedilir,
* Meyve-sebze-tahıl üretimindeki bu kesintiden kaynaklanan gıda sıkıntısı özellikle hamileler ve çocukların gelişimi için büyük önem taşıyan A vitamini ve foliks asit eksikliğine sebep olur,
* Dolaşım rahatsızlıkları ve bazı kanser türlerinde önemli oranda artış kaydedilir.