Deprem kuşağında yer alan Türkiye için korkutucu haber geldi. Uzmanlar o bölgeyi işaret ederek fayların yerinden oynadığını söyledi. Asrın felaketiyle benzerlikleri olduğunu işaret ederek uyardı. İşte o bölge...
Uzman isimler son günlerde dikkat çeken depremlerin yaşandığı o bölgeyi işaret etti. Şehirlerin kurulduğu zeminlerin güçlü olmadığını vurgulayan uzman isimler, kentsel dönüşümün hızlandırılması gerektiğini belirtti. Hatay'da yaşanan yıkımla benzerlikleri olduğu açıklandı.
BİRİNCİ DERECE DEPREM KUŞAĞINDA YER ALAN İLLER
Kuzey Anadolu Fay hattından bahseden uzman isim, Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova için uyardı. Birinci derece deprem kuşağında yer aldığını işaret ederek, bu bölgelerde toplamda 6 milyon vatandaş olduğunu söyledi. Bu kapsamda deprem tehlikesini azaltmak amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve belediyelerde kentsel dönüşüm çalışmaları görülüyor.
HATAY'DA YAŞANAN YIKIMIN AYNISI OLABİLİR
Kentsel dönüşüm konusunda Bursa'dan önemli adımlar atılmaya başlandı. Yaklaşık 420 dönüm büyüklüğündeki arazide, Osmangazi'nin Akpınar Mahallesi'nde, 2.300 konutun yüzde 80'i yıkılarak yeniden yapılıyor.
Hatay'da yaşanan yıkımla Bursa arasındaki benzerlikten bahseden Doç. Dr. Mustafa Şenkaya, yapı stoklarını işaret etti. Tarihi bir kent olduğunu söyleyen Şenkaya, farklı dönemlerden kalma yapılar olduğunu söyleyerek, "Bursa Ovası'nın zemin özelliklerini tam anlamıyla mahalle, sokak ölçeğinde değerlendirebilirsek, bu bilgileri alabilirsek, birden fazla bilim insanının jeofizik, jeoloji, inşaat gibi alanların birlikte çalışmasıyla depremin zemin üzerinde yaratacağı etkiyi, zeminin de yapıya nasıl bunu yansıtacağını çalışabiliriz." sözlerini paylaştı.
DEPREME HAZIRLIKLI OLUNMALI
İlk olarak Kayapa - Yenişehir Fay hattının incelenmesi gerektiğini söyleyen Şenkaya, bu fayın Bursa Ovası'nın üzerinde etkisi olduğunu, 1855 yılında yaşanan depremlerin oluştuğu fay olduğunu belirtti. Ova üzerindeki etkilerini bilimsel bir şekilde çalışmalarla öğrenilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Depremin nerede olduğunun önemi olmadığını söyleyen Şenkaya, 150 - 200 kilometre boyutunda orta ve üst düzeyde bir depremin etkilerinin hissedileceğini işaret etti. Deprem bölgesine yakın yerlerin daha fazla hissedeceği ve hazırlıklı olunması gerektiğini paylaştı.