Eyyam-ı bahur yakıp kavuracak: Hissedilen sıcaklık 40 dereceyi bulacak

Eyyam-ı bahur yakıp kavuracak: Hissedilen sıcaklık 40 dereceyi bulacak

Temmuz sonunda kısmen rahatlayan Türkiye, ağustosun ilk haftasında eyyam-ı bahur sıcak hava dalgasının etkisi altına girecek. İstanbul'da hava sıcaklığının 34-35 dereceye yükselebileceği, hissedilen sıcaklığın ise 40 dereceyi bulabileceği ifade edildi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, tarih boyunca temmuz sonu ile ağustos başı arasındaki dönemin “eyyam-ı bahur” olarak bilindiğini ve bu tarihlerde sıcak hava koşullarının yaşandığını belirtti. Toros, bu dönemin en sıcak günleri ifade ettiğini ve takvimlerde “31 Temmuz-7 Ağustos” veya “1-8 Ağustos” olarak kaydedildiğini aktardı.

'REKORLAR KIRILAN DÖNEME GİRİYORUZ'

Son yıllarda sıcaklıkların bu tarihlerle sınırlı kalmadığına dikkat çeken Toros, bu yıl 21 Temmuz'da küresel bir sıcaklık rekorunun kırıldığını ifade etti. "Rekorlar kırılan bir dönemdeyiz" diyen Toros, Haziran ayında Türkiye'de sıcaklıkların uzun yıllar ortalamasının 3-6 derece üzerinde olduğunu vurguladı. Afrika'nın kavurucu sıcaklıklarının etkisiyle yüksek basınç alanlarının Türkiye'yi de kapsayacak şekilde kuzeye hareket ettiğini belirtti.

İdari Personel - İstanbul Teknik Üniversitesi Mesleki ve Teknik Anadolu LisesiProf. Dr. Hüseyin Toros

Toros, "Bu yıl eyyam-ı bahur dönemi çok uzun sürdü" diyerek, Türkiye genelinde ve özellikle güney Avrupa'da normalin üzerinde sıcaklıkların hakim olduğunu söyledi. Temmuz ayında İstanbul'da günlük ortalama sıcaklıkların 24-25 derece civarında olduğunu hatırlatan Toros, ancak bu sıcaklıkların gün boyunca 30 dereceyi aştığını belirtti. Eyyam-ı bahur dönemi boyunca sıcaklıkların 34-35 dereceye ulaşmasının beklendiğini ekledi.

Küresel ısınmanın etkisiyle her son 10 yılın önceki yıllardan daha sıcak geçtiğini belirten Toros, 2023'ün de bu trendin bir örneği olduğunu söyledi. Sıcaklıkların artmasıyla birlikte orman yangınları ve sağlık problemleri gibi olumsuz etkilerin de yaşandığını vurguladı. "Güney Avrupa'da binlerce insan sıcak hava dalgası etkisiyle hayatını kaybetti" diyerek, sıcak havanın ciddi sağlık riskleri oluşturduğuna dikkat çekti.

Sıcak hava koşullarında dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında da uyarılarda bulunan Toros, özellikle öğle saatlerinde yorucu işlerden kaçınılması gerektiğini belirtti. Gölgelik alanlarda bulunmanın ve aşırı güneş ışığından korunmanın önemini vurguladı. Yaşlılar, çocuklar ve dezavantajlı grupların daha fazla etkilenebileceği konusunda uyarıda bulundu.

SICAKLIKLAR MEVSİM NORMALLERİNİN 3-4 DERECE ÜZERİNDE OLACAK

Meteoroloji uzmanı Dr. Güven Özdemir ise, eyyam-ı bahurun nemli sıcak hava dalgası olarak bilindiğini ve bu yıl sıcaklıkların temmuz sonu itibarıyla 2-3 derece arttığını söyledi. Özdemir, Salı günü Marmara ve Batı Karadeniz'de yerel yağışlar beklendiğini, ancak genel olarak sıcaklıkların mevsim normallerinin 3-4 derece üzerinde olacağını belirtti. Metropol şehirlerde hissedilen sıcaklıkların daha yüksek olabileceğine dikkat çekti.

Özdemir, şehirlerin çukur alanlarında ve yüksek binalarla çevrili bölgelerde hissedilen sıcaklıkların daha fazla artacağını ve Ağustos ayında Temmuz'dan daha sıcak hava koşullarının yaşanacağını belirtti. Sıcak hava dalgalarının sera etkisi yarattığını ve orman yangınları riskini artırdığını vurguladı. "Ormanlarda ateş yakılmaması gerekiyor" diyerek, halkın bu konuda dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Özdemir ayrıca, yaşlılar, kronik hastalar, hamileler ve çocuklar için güneş ışınlarından korunmanın önemine dikkat çekti. Saat 10.00 ila 17.00 arasında dışarı çıkılmaması ve açık renk giysilerle gölgede vakit geçirilmesi gerektiğini belirtti. Deniz kıyısına gidilse bile gölgede kalmanın ve vücudu güneşten korumanın önemli olduğunu ifade etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN