EYT'lilerin aylık 75 bin TL alması lazım! Prof. Dr. Aziz Çelik'ten çarpıcı hesaplama

EYT'lilerin aylık 75 bin TL alması lazım! Prof. Dr. Aziz Çelik'ten çarpıcı hesaplama

EYT'nin 5 yıllık maliyetinin 300 milyar dolar olduğunu açıklayan AK Partili Mustafa Elitaş'ın sözlerine Prof. Dr. Aziz Çelik'ten dikkat çeken değerlendirme geldi. İşte detaylar...

AK Parti Genel Başkan Vekili Mustafa Elitaş, EYT'nin 5 yıllık maliyetinin 300 milyar dolar olduğunu söyledi. CNN Türk TV'ye konuk olan Mustafa Elitaş, erken emeklilik konusunda vatandaşların ortak bir tavır aldığını belirterek, "85 milyon erken emekliliğin bedelini birlikte ödeyeceğiz dediler" dedi.

"ERKEN EMEKLİLİK İÇİN KİMSE İTİRAZ ETMEDİ"

Mustafa Elitaş'ın EYT düzenlemesiyle ilgili dikkat çeken ifadeleri şöyle:

"EYT'nin 5 yıllık maliyeti 300 milyar dolar. 6 Şubat depreminin Türkiye'ye imalat maliyeti 60 milyar dolar. Toplumda bir konsesyum oluştu. Kimse itiraz etmedi. 2023 yılında 2,5 milyon kişi emekli olabilecekti. 2028 yılında da 4.8 milyon kişiye çıkacaktı. Muhtemelen şu an 3 milyona yakın kişi EYT'den emekli oldu. Erken emeklilik için kimse itiraz etmedi."

"BU HESABA GÖRE EYT'LİLERİN 75 BİN TL AYLIK ALMASI LAZIM"

Gazetepencere'de yer alan habere göre, sosyal politika uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik, Mustafa Elitaş'ın 300 milyar dolarlık mali çıkarımın hesabını yaptı.

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Prof. Dr. Aziz Çelik, "Bu hesaba göre EYT'liler ayda 75 bin TL emekli aylığı alması lazım!" ifadelerini kullandı.

Mustafa Elitaş'ın maliyet hesabının gerçek dışı olduğunu belirten Prof. Dr. Aziz Çelik, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

"300 milyar dolar/5 yıl =60 milyar dolar! Yani yıllık EYT maliyeti maliyet 60 milyar dolar diyor Elitaş!

60 milyar dolar x 33 TL= 2 trilyon TL eder!

Ortalama yıllık EYT maliyeti 2 trilyon TL üzerinden şimdi 2024 için bir hesap yapalım:

Yıllık 2 trilyon/12 ay=165 milyar TL (aylık EYT maliyeti)

5 yıllık ortalamada yaklaşık 2,2 milyon EYT'li olduğunu varsayarsak 2024 yılında EYT'li emeklilere ayda en az 75 bin TL ödeniyor olması lazım.

"Palavra, gerçek dışı bir maliyet hesabı!"
165 milyar lira/2,5 milyon EYT'li= 75 bin TL (bayram ikramiyeleri dahil)

Ey EYT'liler Elitaş'a göre ayda yaklaşık 75 bin lira emekli aylığı alıyormuşsunuz!

Ülke ekonomisini de bu hesaplarla mı yönetiyorsunuz?

Palavra, gerçek dışı bir maliyet hesabı!"

"SGK, ŞİRKET DEĞİLDİR"

Emekli harcamalarının 'maliyet' veya 'yük' değil kamu harcaması olduğunu hatırlatanProf. Dr. Aziz Çelik, devamında şu ifadeleri kullandı:

"Sosyal Güvenlik Kurumu şirket değildir. Sosyal güvenlik kurumunun mali tablosu şirket bilançosu gibi ele alınmaz. Devlet sosyal güvenlik için harcama yapar, bu anayasal ve kamusal bir yükümlülüktür."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN