Yarın Almanya’nın başkenti Berlin’de oynanacak Türkiye-Hollanda çeyrek final maçının heyecanı herkesi sardı. Bu yıl Avrupa Ligi, futbolun yanı sıra siyasi tartışmaları da gündeme getirdi. Türkiye milli takımındaki tartışmalar, Almanya milli takımındaki tartışmalara benzerlik gösteriyor. Her iki ülkede yaşanan tartışmaları sizler için derledik.
SEMA KIZILARSLAN
Turnuvanın favorilerinden İspanya ile ev sahibi Almanya, bugün çeyrek finalde karşı karşıya gelecek. Şampiyonaya verilen üç günlük aranın ardından çeyrek final karşılaşmaları 5-6 Temmuz 2024 tarihlerinde oynanacak. Türkiye ile Hollanda arasındaki çeyrek final maçı ise yarın gerçekleşecek. Bu maçlardan galip gelen takımlar yarı finale çıkarak birbiriyle mücadele edecek.
ALMANYA’DA YÜKSELEN AŞIRI SAĞ, FUTBOLU DA ETKİSİ ALTINA ALDI
EURO 2024, uluslararası futbol turnuvalarının sadece spor etkinlikleri olmaktan çıktığı, aynı zamanda politik ve sosyal meselelerin de tartışıldığı bir sezon oldu. Tartışmaların en hararetli yaşandığı milli takımlardan biri de yarı finalde karşılaşma ihtimali olan Almanya ve Türkiye’de yaşanıyor. Her iki ülkedeki tartışmalar ise bazı noktalarda benzerlik gösteriyor.
UEFA'nın Merih Demiral kararına Dışişleri'nden tepki: Esefle karşılıyoruz
Almanya'da milliyetçilik ve entegrasyon tartışmaları öne çıkarken, Türkiye'de siyasi gerilimler ve toplumsal dinamikler sahaya yansıyor. Bu durum, turnuvanın heyecanını ve önemini daha da artırıyor. Yakın bir zamanda Avrupa Parlamentosu seçimleri ve sonuçlarının aşırı sağ partilerin oylarını arttırması, Avrupa ülkelerinde büyük tartışmalara yol açtı.
UEFA'dan Merih Demiral'a iki maç ceza: Türkiye CAS'a gidecek
ALMANLARIN YÜZDE 21'İ MİLLİ TAKIMDA "BEYAZ OYUNCU OYNASA DAHA İYİ OLURDU" DİYOR
Almanya, EURO 2024 turnuvasına tam da aşırı sağın yükseldiği tartışmaları ile birlikte girdi. Turnuvanın başlaması ile birlikte Almanya milli takımının Türk kaptanı İlkay Gündoğan, en çok tartışılan futbolcular arasında yer aldı. Almanya’da yaşayan ve Alman olan gazetecilere göre Gündoğan’ın çokça tartışılan isimlerden biri olmasının nedeni Türk ve göçmen kökenli olması. Almanya’da yükselen aşırı sağ ve milliyetçiliğin de bu tartışmaları körüklediğini söyleyen gazeteciler, Alman toplumunun uzun süre Gündoğan’ı istemediğini vurguluyor.
Türkiye-Hollanda maçını yönetecek hakem belli oldu! Dev maçı o hakem yönetecek...
Ayrıca Alman televizyon ağı Westdeutscher Rundfunk'ta (WDR) yayımlanan "Sport Inside" programında yapılan bir ankete göre, her beş kişiden biri Almanya Milli Futbol Takımı'nda daha fazla "beyaz oyuncu" görmek istediğini belirtirken, katılımcıların yüzde 17’si de milli takım kaptanı İlkay Gündoğan'ın Türkiye kökenli olmasının "üzücü" olduğunu ifade ediyor.
EN ÇOK AYRIMCILIĞA UĞRAYAN OYUNLARDAN BİRİ DE O: RÜDİGER
En çok ayrımcılığa uğrayan oyunculardan biri olan Antonio Rüdiger, Almanya Milli Takımı’nda çeşitli maçlarda ırkçı tezahüratlara ve hakaretlere maruz kalan bir isim. Hem siyahi hem de Müslüman olması nedeniyle Rüdiger hakkında IŞİD üyesi olduğuna kadar söylentiler bile çıktı.
Konuştuğumuz Alman gazeteciler, Rüdiger’in gol sevinci sırasında İslami bir simge olan işaret parmağını kaldırarak yaptığı kutlamanın ve siyahi olmasının, Alman toplumu tarafından dışlanmasına yol açtığını söylüyor. Rüdiger, çeşitli röportajlarında yaşadığı ırkçılığa karşı açık bir duruş sergileyen ve bu tür olayların futbolun dışında kalması gerektiğini vurgulayan bir oyuncu.
ALMAN MİLLİYETÇİLERİ, DEMİRAL’IN GOL SEVİNCİNİ IRKÇI BULUYOR
Geçtiğimiz hafta Türkiye’nin Avusturya ile oynadığı maçta Merih Demiral’ın attığı gol sonrası yaptığı bozkurt işareti de Almanya’da tartışmalara neden oldu.
Konuştuğumuz Alman gazetecilere göre, Almanya'da milliyetçiler Demiral’ın bu sevincini ırkçı buldu. Ancak aynı gazeteciler, Almanya milli takımında da benzer ırkçılık olaylarının yaşandığını hatırlatarak, Almanya’daki milliyetçilerin Demiral’ın yaptığı bozkurt işaretini kullanarak kendi ırkçı geçmişlerini temize çıkarmak için bir bahane bulduklarını düşünüyor.
Merih Demiral, gol sevinci sırasında yaptığı bozkurt işareti nedeniyle iki Avrupa Şampiyonası maçı cezası alacak.
HER İKİ ÜLKEDEN DE SİYASETÇİLER YAŞANAN TARTIŞMAYA KATILDI
Hem Türkiye’deki hem de Almanya’daki siyasetçiler Demiral ile ilgili çeşitli açıklamalarda bulundu. MHP lideri Devlet Bahçeli, UEFA’nın başlattığı soruşturmaya tepki göstererek, “Türk ve Türkiye husumeti aşikar olan dahili odakların yanı sıra UEFA'nın da bu şer kervanına iştiraki son derece yanlı ve yanlıştır.” dedi.
Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser ise "Aşırı sağcı Türklerin sembollerinin stadyumlarımızda yeri yoktur. Avrupa Futbol Şampiyonası'nın ırkçılık platformu olarak kullanılması kesinlikle kabul edilemez. UEFA'nın konuyu araştırıp yaptırımları değerlendirmesini bekliyoruz." şeklinde konuştu.
'Bozkurt işareti' krizi derinleşiyor: Almanya da Türkiye Büyükelçisi'ni Dışişleri'ne çağırdı
GÖZLER YARIN BERLİN’DE OYNANACAK MAÇTA
Bütün bu yaşananlardan sonra yarın Almanya’nın başkenti Berlin’de oynanacak Hollanda-Türkiye maçı heyecanı, siyasi ve toplumsal tartışmaların ve gerilimlerin bir yansıması olacak gibi görünüyor.
Şayet bugün oynanacak İspanya-Almanya maçından Almanya’nın galip gelmesi ve Hollanda-Türkiye maçını da Türkiye’nin kazanması durumunda olası Almanya-Türkiye mücadelesini izleyeceğiz.
Bu karşılaşma, yalnızca futbolseverlerin değil, politik ve sosyal dinamiklere ilgi duyan herkesin dikkatini çekecek ve turnuvanın en çok konuşulan maçı olmaya aday olacak.