Bir süredir hastanede tedavi gören eski Diyanet İşleri Başkanı ve Milli Görüş hareketinin öncülerinden Lütfi Doğan hayatını kaybetti.
Eski Diyanet İşleri Başkanı ve İslami İlimleri Araştırma ve Yayma Vakfı (İSİLAY) Mütevelli Heyeti Başkanı Lütfi Doğan Hakk'a yürüdü.
Alınan bilgiye göre Doğan, bir süredir Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi'nde tedavi görüyordu. Doğan, sabah saatlerinde, 93 yaşında hayatını kaybetti.
KURTULMUŞ’TAN BAŞSAĞLIĞI MESAJI
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, hayatını kaybeden eski Diyanet İşleri Başkanı Lütfi Doğan için taziye mesajı yayımladı.
Kurtulmuş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Eski Diyanet İşleri Başkanlarımızdan, Milli Görüş hareketinin öncülerinden, değerli büyüğümüz, muhterem Lütfi Doğan hocamıza Allah'tan rahmet, ailesine, yakınlarına, sevenlerine ve talebelerine başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet, makamı ali olsun." ifadesini kullandı.
Diyanet İşleri eski başkanlarımızdan, Millî Görüş hareketinin öncülerinden, değerli büyüğümüz, muhterem Lütfi Doğan hocamıza Allah'tan rahmet; ailesine, yakınlarına, sevenlerine ve talebelerine başsağlığı diliyorum.
— Numan Kurtulmuş (@NumanKurtulmus) December 4, 2023
Mekânı cennet, makamı âli olsun.
GÖZRMEZ'DEN FOTOĞRAFLI PAYLAŞIM
Diyanet İşeri Başkanı Mehmet Görmez, Doğan’la birlikte olduğu fotoğrafı paylaştı.
Görmez’in paylaşımı şöyle:
“İlim, irfan ve Diyanet camiamızın büyük hocası, varlığıyla kavli, hâli ve duruşuyla hep edep öğreten kadim Diyanet İşleri Reisimiz muhterem Lütfi Doğan Hocamız, Rabbimizin rahmetine avdet etmiştir. Ömrünü, İslam’a, Müslümanlara ve İslami ilimlere adayan Hocamıza Rabbim rahmet eylesin. Aile efradına sabr-ı cemil ihsan eylesin. Ülkemizin, milletimizin ve ümmetin başı sağ olsun."
اِنَّا لِلّٰهِ وَاِنَّٓا اِلَيْهِ رَاجِعُونَۜ
— Mehmet Görmez (@DIBMehmetGormez) December 4, 2023
İlim, irfan ve Diyanet camiamızın büyük hocası, varlığıyla kavli, hâli ve duruşuyla hep edep öğreten kadim Diyanet İşleri Reisimiz muhterem Lütfi Doğan Hocamız, Rabbimizin rahmetine avdet etmiştir. Ömrünü, İslam’a, Müslümanlara ve… pic.twitter.com/ecmDNbUL0i
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da sosyal medya hesabı üzerinden Lütfi Doğan paylaşımı yapan isimlerdendi.
Karamollaoğlu’nun paylaşımı şöyle:
Milli Görüş Hareketimizin çınarlarından, hem Meclis sıralarında hem de cezaevinde birlikte Erbakan Hocamıza yol arkadaşlığı yaptığımız, Diyanet İşleri Eski Başkanlarımızdan Lütfi Doğan Hocamızın vefatını derin bir teessürle öğrendim. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine, talebelerine ve camiamıza sabır ve başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet, makamı âli olsun.
Milli Görüş Hareketimizin çınarlarından, hem Meclis sıralarında hem de cezaevinde birlikte Erbakan Hocamıza yol arkadaşlığı yaptığımız, Diyanet İşleri Eski Başkanlarımızdan Lütfi Doğan Hocamızın vefatını derin bir teessürle öğrendim.
— Temel Karamollaoğlu (@T_Karamollaoglu) December 4, 2023
Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine,…
LÜTFİ DOĞAN KİMDİR?
Gümüşhane'nin Köse ilçesinin Salyazı köyünde 1930'da dünyaya gelen Doğan, babası Mehmet Fehmi Efendi'den Kur'an-ı Kerim okumayı öğrendi ve 1942'de dayısı Kurra Hafız Fevzi Efendi'de hıfzını tamamladı. Dönemin önemli ilim adamlarının tedrisinde tecvid, kıraat ve Arapça gibi dini ilimleri tahsil edip icazet alan Doğan, ilk, ortaokul ve liseyi dışarıdan bitirdi. Askerlik dönüşü Gümüşhane'nin merkez ilçesinin Özcan Mahallesi'nde imam hatip olarak göreve başlayan Doğan, 1954'te Diyanet İşleri Başkanlığının açtığı müftülük imtihanını kazanarak muhtelif şehirlerde müftülük, müftü yardımcılığı ve vaizlik yaptı. Ankara'daki görevi sırasında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden 1965'te birincilikle mezun olan Doğan, Din İşleri Yüksek Kurulu üyesiyken Diyanet İşleri Başkan Yardımcılığına tayin edildi. Diyanet İşleri Başkanlığı vazifesine 15 Ocak 1968'de vekaleten atanan Doğan, bu görevini 25 Ağustos 1972'ye kadar yürüttü. Daha sonra Milli Görüş hareketinin kurucusu ve eski başbakanlardan Necmettin Erbakan'ın daveti üzerine siyasete giren Doğan, Milli Selamet Partisinden (MSP) 1973-1980 arasında, iki dönem Erzurum Senatörü olarak görev yaptı.
1980 askeri darbesi döneminde Kirazlıdere Tutukevi'nde 8 ay tutuklu kalan Doğan, 1991'den itibaren 3 dönem Gümüşhane Milletvekili olarak TBMM'de yer aldı.
Arapça, Farsça ve Fransızca bilen Doğan, bir kısım arkadaşıyla 1987'de İSİLAY'ı kurdu. Doğan, Mütevelli Heyeti Başkanı olduğu vakfın Keçiören ve Balgat'taki müesseselerinde, ilerleyen yaşına rağmen eğitim faaliyetlerine devam ediyordu.