Eşinin tedavisi için yetiştirdi, herkes istedi! Elle tek tek toplanıyor, şifa oluyor: Konya'da hasadı başladı

Eşinin tedavisi için yetiştirdi, herkes istedi! Elle tek tek toplanıyor, şifa oluyor: Konya'da hasadı başladı

Eşinin tedavisi için yetiştirmeye başladı! Ama herkes o ürünü talep etmeye başladı! Elle tek tek toplanıyor, hastalara şifa oluyor! Konya'da hasadı başladı...

Konya'nın Sarayönü ilçesine bağlı Kurşunlu Mahallesi'nde yaşayan Tahsin Tosun, eşi geniz kanserine yakalandıktan sonra aronya meyvesinin sağlık üzerindeki olumlu etkilerini keşfetti. Eşinin başarılı tıbbi tedavisinin ardından, antioksidan açısından zengin aronya meyvesinin de desteği ile kanseri yenmeyi başardı. Bu başarı, Tahsin Tosun'u aronya yetiştiriciliğine yöneltti ve arkadaşının tavsiyesi üzerine 8 dekarlık bir alanda aronya bahçesi kurdu. Şimdi ise Tosun, özenle baktığı aronya meyvelerinin ilk hasadını gerçekleştiriyor.

ZORLU BİR SÜREÇ AMA DEĞERLİ BİR ÜRÜN

Tahsin Tosun, hasat sezonunun başladığını ve verimden memnun olduğunu belirterek, “Rabbimin verdiğine her zaman şükrediyoruz. Hasadımız iyi, bereketli gidiyor. Şu an toplanmaya başladı. Emek veriyoruz, çalışıyoruz, üretmeye gayret gösteriyoruz inşallah neticesini de alacağız. Aronya meyvesinin hasat dönemi yeni başladı. İnşallah 1 veya 1 buçuk aylık süre zarfında taze meyve elimizde olacak. Hasadı elle yapıyoruz. Elle yaparken de genel itibariyle sap kısımlarının düzenli kesilmesi için ve dallara zarar vermemesi amacıyla makas kullanıyoruz. Hasadı biraz zor oluyor ama işimiz bu. Bir kişinin günde toplayacağı aşağı yukarı 40 kilo civarında, en hızlı toplayan 50 kilo civarında meyve toplar” dedi.

Konya Ovası'nda aronya yetiştirmenin kuraklık ve kıraç araziler nedeniyle zorlu olduğunu vurgulayan Tosun,"Gerek kuraklık, gerekse kıraç araziler en büyük yaşadığımız sıkıntı su tabii ki. Bunların hepsini olumlu bir şekilde bir araya getirip üretmeye gayret gösteriyoruz. Çok zorlanıyoruz tabii ki. Bir yandan da ürünümüz organik olsun istiyoruz ama Konya Ovası için çalı bitki üreticiliği tarımın geleceği açısından çok önemli. O açıdan arazinin küçüklüğüne veya büyüklüğüne bakmadan çalı yetiştiriciliği genel olarak tavsiye ettiğimiz bir durum. Aronya meyvesi bir çalı bitkisi. Kökeni Kuzey Amerika ve Kızılderililerin bol miktarda ilaç olarak kullandıkları bir meyve. Dolayısıyla bu meyveyi herhangi bir kimyevi gübre veya kimyasal ilaç kullanarak zehirlemeye kimsenin de hakkı yok. Bu meyveyi organik olarak yetiştirmek bizim organomineral gübre veya organik ilaç olarak geçen ürünleri kullanmamız anlamına gelmiyor. Bunları da kullanmadan bu meyveyi mutlak suretle yetiştirebiliriz ve yetiştiriyoruz. Nihayetinde normal yetiştiriciliğe göre çok daha fazla gayret gösteriyoruz, çok daha fazla emek veriyoruz. Üretimdeki amacımız iri meyvelere sahip olmak değil, sağlık meyvesini en sağlıklı şekilde yetiştirebilmek" ifadelerini kullandı.

ANTİOKSİDAN DEPOSU VE DOĞAL ŞİFA KAYNAĞI

Tahsin Tosun, aronya meyvesinin sağlık açısından taşıdığı öneme de değinerek, "Aronya meyvesinin tüketimi aslında gramajlıdır. Meyvenin 100 gram taze meyvenin 16 bin küsürlerde orac değeri vardır. İnsan vücudunun da günlük olarak antioksidan ihtiyacı 3 bin ila 5 bin orac değeri arasındadır. Yani günlük 35 gram bir taze aronya meyvesi tüketimi insan vücudunun bütün antioksidan ihtiyacını karşılıyor" şeklinde konuştu.

Tosun’un aronya meyvesi yetiştiriciliğine olan ilgisi, bölgedeki diğer insanlara da ilham kaynağı oldu. Eşinin rahatsızlığı için aronya meyvesi almaya gelen Meriç Reisoğlu, bu doğal şifa kaynağını kullanmaya başladıklarını belirtti ve aronya meyvesinin sağlık üzerindeki olumlu etkilerine dikkat çekti.

Aronya bahçesinde çalışan işçi çavuşu Müslüme Oğuz ise, her yıl hasat zamanı bu bahçede çalıştığını ifade ederek, "Her sene böyle meyve toplamaya çağırıyorlar bizi. Ben burada çavuşluk yapıyorum. Arkadaşlara, tanıdıklara söylüyorum gelmek isteyenleri getiriyorum. Biraz sıcak oluyor ama zor olsa da ekmek paramız, harçlığımız. Bu meyveyi yetiştirmeye hevesleniyorum ama benim dikme imkanım yok. Ama dikmek isteyenlere tavsiye ederim, memnun kalıyoruz" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN