Eşek Adası’nda çalışıldı, 5 yılda izin alındı! Bozcaada çiçek çiçek dolaşıyor, üretimi ilk kez yapılıyor! Tüm Ege’ye dağıtılacak

Eşek Adası’nda çalışıldı, 5 yılda izin alındı! Bozcaada çiçek çiçek dolaşıyor, üretimi ilk kez yapılıyor! Tüm Ege’ye dağıtılacak

Çanakkale'nin Bozcaada ilçesinde çiçek çiçek dolaşılıyor üretime ilk kez yapılıyor. Türkiye'ye özgü olduğu tescillendi herkesin gözü bu ürünlere takılı kaldı. Önce toplanıyor sonra tüm Ege'ye dağıtılıyor. İşte tüm detaylar…

Arıcılıkta dünyada önde gelen ülkeler arasında yer alan Türkiye kendisine özgü lezzetleri ile de ilkleri yaşatıyor. Türkiye'nin özgün bal arısı genotipi olan efe arası ilk kez Çanakkale'nin Bozcaada ilçesinde mor kekik tarlalarında ürettiği bal ile adından söz ettirdi. Mor kekik tarlalarında üretimi yapılan balın hasat süreci tamamlandı. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ege Tarımsal Enstitüsü ve bir firma işbirliğiyle Amerikan Çeşmesi Mevkisinde ''Bozcaada Bal Hasadı Şenliği'' yapıldı.

GENETİK KAYNAKLAR KORUNMALI

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı Şerafettin Çakal, etkinlikteki konuşmasında, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'nün önemli görevlerinden birinin genetik kaynakların korunması olduğunu belirtti. Bozcaada'nın saklı kalmış yapısında görev alan Efe arası, genetik kaynakları koruma açısından da avantaj sağlamaktadır. Şerafettin Çakal, bölgenin değerlendirileceğini belirtirken Ar-Ge çalışmalarına sürdürüleceğinin de altını çizdi.

Arılar Eşek Adası'nda sakinleştiriliyor - Dünya Gazetesi

Türkiye'nin arıcılıkta dünyada ilk 3'te yer aldığını belirten Çakal, bal üretiminde de 2. sırada olduğunun altını çizdi. Arı ürünlerinin çeşitlendirilmesi ve verimliliğin arttırılması için yapılan Ar-Ge çalışmalarının önemli olduğunun altını çizen Çakal, çalışmalara devam edileceğini vurguladı.

5 YILDA ÜRETİM İZNİ ALINDI

"Efe Arısı'nın Islahı ve Korunması Projesi"nin yürütücüsü ve Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nden Mustafa Köseoğlu, 2008 yılında başlatılan Ülkesel Arıcılık Projesi kapsamında önce İzmir açıklarında bulunan Eşek Adası’nda çalışmaların yapıldığını ve 5 yıllık sürecin ardından damızlık üretim için izin alındığını belirtti.

Bozcaada'nın mor kekik tarlalarında üretilen "Efe arısı"nın balı ilk kez hasat edildi

2019 yılında Efe arasında tescillendiğini belirten Köseoğlu, bu süreç için Bozcaada'nın seçilmesinin arının sağlıklı korunması için önemli olduğunu vurguladı. Bozcaada'da yapılan çalışmalarla arının adaya özgü genetik özelliklerinin geliştirildiğini ve damızlık üretimin burada gerçekleştirileceğini belirten Köseoğlu, şenlik düzenlenme amacının ise Efe arası ve Bozcaada'nın doğal florası hakkında farkındalık oluşturmak olduğunu vurguladı. Köseoğlu, balın lezzetinin yanı sıra Efe arısının kuluçka performansı ve bal verimi açısından Üstün özelliklere sahip olduğunu da aktardı.

Arıcılıkta Türkiye ve dünyadaki ilkler İzmir'de uygulanıyor - Avrupa Postası - Avrupa'dan Son Dakika Haberleri

BÖLGEDE 100 KOVAN BULUNUYOR

Afibee Gıda AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Almış, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan projeye devlet desteğinin yanı sıra özel sektörden de destek sağlandığını belirtti. Damızlık üretimin desteklenmesi ve daha verimli bir arıcılık faaliyeti sürdürülmesi için özel sektöründe projede yer aldığını belirten Almış, bu yıl bir işletme tarafından devrilen ve bölgede yaklaşık 100 kovan bulunduğunu belirterek ana kraliçe arıların geliştirilip tüm Ege'ye dağıtılmasını sağladıklarını söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN