Erzurum'da yapıldı, dünyaya örnek oldu! Çiftçilerin verim sorununu çözecek yöntem: Toprağa dökünce ürün fışkırıyor

Erzurum'da yapıldı, dünyaya örnek oldu! Çiftçilerin verim sorununu çözecek yöntem: Toprağa dökünce ürün fışkırıyor

Çiftçileri yakından ilgilendiren ve en büyük dertlerinden birine çözüm olacak bir adım atıldı. İlk defa Erzurum’da yapılan bu çalışma dünyaya da örnek olacak nitelikte. Bu adımla beraber artık verim sorunu kalmayacak. İşte konuya ilişkin detaylar…

Erzurum Teknik Üniversitesi'nden Dr. Büşra Yazıcılar, tuzlu araziler için geliştirdiği çığır açıcı D vitamini çözümüyle tarımsal verimliliği artırma yolunda önemli bir adım attı. Laboratuvar ortamında başarılı sonuçlar elde edilen bu yöntem, 2026'da ekili arazilerde uygulanarak büyük bir dönüşüm sağlaması bekleniyor.

yeni-proje-17.jpg

TUZLU ARAZİLER İÇİN D VİTAMİNİ DEVRİMİ

Tarımda yaşanan en büyük sorunlardan biri olan tuzlanmış topraklar, Erzurum Teknik Üniversitesi'nden Dr. Büşra Yazıcılar'ın geliştirdiği yeni bir yöntemle tarihe karışacak gibi görünüyor. Tuzlanma, tarımsal verimliliği ciddi şekilde etkileyen bir problem olup, Yazıcılar'ın öncülüğünde yürütülen projeyle bu sorun, D vitamini ile çözülmeye çalışılıyor.

yeni-proje-18.jpg

LABORATUVAR BAŞARISI, SAHA UYGULAMASINA HAZIRLANIYOR

2012 yılında Erzurum Teknik Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü'nden mezun olan Dr. Yazıcılar, 2018 yılında doktorasını tamamladıktan sonra bu alanda önemli çalışmalar yürütmeye başladı. YÜTAM'da bir yıl önce başlattığı projede, laboratuvar ortamında oluşturduğu yapay topraklarda D vitamini uygulaması gerçekleştirildi. Elde edilen sonuçlar, tuzlanma oranının azaldığını ve toprağın verimliliğinin arttığını gösterdi.

yeni-proje-19.jpg

2026'DA TARIM ALANINDA DEVRİM

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenen proje, 2026 yılında gerçek tarım alanlarında uygulanacak. Proje kapsamında, ekili arazilere D vitamini solüsyonu püskürtülerek toprakların tuz oranının azaltılması hedefleniyor. Dr. Yazıcılar, bu yöntemin tarımsal üretkenliği artırarak çiftçilerin ekonomisine önemli katkılar sağlayacağını belirtti.

yeni-proje-20.jpg

GELECEĞİN TARIMI İÇİN UMUT VAAD EDEN ÇALIŞMA

Tuzlu arazilerle ilgili daha önce bitki üzerinde çalışma yapılmadığını fark eden Dr. Yazıcılar, D vitamininin bu alandaki potansiyelini keşfetmek için harekete geçti. Tuzlu toprakların tarım üreticileri için ciddi bir sorun teşkil ettiğini vurgulayan Yazıcılar, “D vitamini uygulayarak tuzu elemine etmeyi ve böylece hem verimliliği hem de toprak kalitesini artırmayı hedefliyoruz. Bu yöntemle tarımsal verimlilikte büyük bir artış sağlayabilir ve ekonomiye önemli katkılarda bulunabiliriz” dedi.

Dr. Yazıcılar ve ekibinin çalışmaları, dünya genelinde tuzlu arazilerle mücadele eden çiftçiler için umut ışığı olabilir. Bu yenilikçi yaklaşım, tarım sektöründe devrim yaratma potansiyeline sahip ve gelecekte birçok ülkenin tarım stratejilerinde yer alması bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN