Erdoğan’ın temmuz diplomasisi: Üç ülke, üç zirve, yoğun gündem

Erdoğan’ın temmuz diplomasisi: Üç ülke, üç zirve, yoğun gündem

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, temmuz ayında yoğun bir diplomasi trafiği yaşayacak. İlk olarak Kazakistan’ın başkenti Astana’da Şangay İşbirliği Örgütü Zirvesi’ne katılacak olan Erdoğan, ardından Azerbaycan Şuşa'da Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları Gayriresmi Zirvesi’ne geçecek. Erdoğan, ayın ortasında ise NATO liderler zirvesi için ABD'ye gidecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın temmuz ayındaki ilk diplomasi durağı, 3-4 Temmuz tarihlerinde Kazakistan’ın başkenti Astana olacak. Erdoğan, burada Şangay İşbirliği Örgütü Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ne katılacak. Türkiye’nin diyalog ortağı olduğu teşkilatın toplantısında enerji ve ticaret başta olmak üzere ikili ilişkiler masaya yatırılacak.

PUTİN İLE GÖRÜŞME PLANLANIYOR

Astana’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile baş başa görüşmesi de planlanıyor. Bu görüşmenin ana gündem maddeleri arasında Rusya-Ukrayna savaşı, Karadeniz tahıl girişimi ve Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşaatının durumu yer alacak. Ayrıca Suriye’nin kuzeyindeki PKK-YPG-PYD’nin sözde seçim girişimleri de konuşulacak konular arasında.

AZERBAYCAN’DA TÜRK DEVLETLERİ ZİRVESİ

Erdoğan, Astana’daki temaslarının ardından Azerbaycan’a geçecek. 6 Temmuz’da Şuşa’da düzenlenecek Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları Gayriresmi Zirvesi’ne katılacak olan Erdoğan, burada Hazar gazının Türkiye üzerinden Batı’ya taşınması ve Türk devletleri arasındaki ticari faaliyetlerin artırılması gibi konuları ele alacak. Ayrıca, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki barış süreci de zirvede önemli bir gündem maddesi olacak.

ABD’DE NATO ZİRVESİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Temmuz ayındaki en önemli ziyareti ise Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) olacak. Erdoğan, 9-11 Temmuz tarihlerinde Washington’da düzenlenecek NATO liderler zirvesine katılacak. Zirvede, Rusya-Ukrayna savaşı ve İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları gibi sıcak gündem maddeleri ele alınacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN