Cumhurbaşkanı Erdoğan, enflasyonun yol açtığı hayat pahalılığı konusundaki sıkıntılardan haberdar olduğunu dile getirerek, ''Maliyetleri düşürmek ve fırsatçılarla mücadele etmek suretiyle, en kısa sürede enflasyonu kontrol altına alarak raflardaki, etiketlerdeki fahiş fiyat artışlarının önüne geçeceğiz" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2021 UNESCO Ahi Evran Anma Yılı esnaf buluşması etkinliğinde açıklamalarda bulundu. Konuşmasında Ahi Evran'a ve Ahilik'in Anadolu tarihine katkılarına dikkat çeken Erdoğan, buradan bir kez daha enflasyon mesajı verdi.
Erdoğan, ''Enflasyonun yol açtığı hayat pahalılığı konusundaki sıkıntıları da gayet iyi biliyoruz. Maliyetleri düşürmek ve fırsatçılarla mücadele etmek suretiyle, en kısa sürede enflasyonu kontrol altına alarak raflardaki, etiketlerdeki fahiş fiyat artışlarının önüne geçeceğiz" dedi.
'İNSANLIĞIN ŞİFASI İÇİN 2021 SENESİNİ AHİ EVRAN YILI İLAN ETTİK'
Erdoğan'ın konuşmalarından öne çıkanlar şöyle:
Ahi Evran'ın 850'nci doğum yılının 2021 yılı programına UNESCO tarafından alınması çok isabetli olmuştur. Hoca Ahmet Yesevi dergahında yetişen Ahi Evran Anadolu'ya gelmiş, bir süre Kayseri ve Denizli'de kaldıktan sonra Kırşehir'e gelmiş ve burada vefat etmiştir. Gönül hazinelerimizin insanlığın şifası için 2021 senesini Ahi Evran yılı ilan ettik. Bu sene aynı zamanda Yunus Emre ve Hacı Bektaş Veli yılıdır.
Kardeşlerim, ecdadımız dünyada fetih kabiliyeti yanında devlet kurma yeteneği konusunda da maruftur. Er meydanlarında şehit ve gazilerimizin fedakarlıkları ile kazandığımız zaferleri Yunus Emreler ile, Ahi Evranlarla, Hacı Bektaşlarla kalıcı hale getirdik. Ahilik teşkilatı asırlarca bu topraklarda ticaret ve dayanışmanın bel kemiği olmuştur.
Tarihçiler Anadolu'nun Ahiler sayesinde sosyal ve iktisadi açıdan güçlü bir hale geldiğini ifade eder.
Bugün adına toplam kalite yönetimi denilen, tüketici haklarının korunması denilen yaklaşım Ahilerimiz tarafından asırlardır zaten uygulanmaktadır.
Öyle ki, İbn-i Sina'yı anmadan bugünkü tıbbı anlayamayız. Farabi'yi, Biruni'yi bilmeden matematik konuşamayız. Yusuf Has Hacib'i İbn-i Haldun'u anlamadan siyaset bilimini konuşamayız.
Millet olma bilincini bu şekilde canlı tutacağız. Vizyonlarımızı bu şekilde genişleteceğiz. Hedeflerimizi bu şekilde büyüteceğiz. İşte bunun için 2023 hedefleri diyoruz, 2053 vizyonu, 2071 vizyonu diyoruz.
'ESNAFIMIZI, MİLLETİMİZİN EMANETİ, BUGÜN VE YARINIMIZIN TEMİNATI OLARAK GÖRÜYORUZ'
Ahi Evran, Mevlana döneminde, Hacı Bektaş döneminde yaşamıştır. Mevlana'ya siz ne yaparsınız diye sormuşlar, 'Allah diyip döneriz' demiş. Hacı Bektaş, 'Allah der dururuz' demiş. Ahi Evran'a da aynı soruyu sormuşlar, Ahi Evran, 'Allah der çalışırız' demiş. Bu cevapların hepsi de aynı menzile giden üzerine uzun uzun düşünülmesi gereken bir hikmeti işaret ediyor.
Mesela demiri döven bir zanaatkar o demir ile birlikte nefsini de terbiye eder. Deriyi, ağacı işleyen bir zanaatkar Rabbi'ne olan şükrünü de nakşeder. Esnaf aynı zamanda bir muhitin gözü, kulağı, hamisi, yol göstericisidir.
Türkiye'de ailesinde esnaf olmayan neredeyse kimseyi bulamazsınız. Bugünkü sanayicilerimizin, işadamlarımızın hikayesi bir dükkandan başlar. Esnafımızı, milletimizin emaneti, bugün ve yarınımızın teminatı olarak görüyoruz. Rızık Allah'tandır diyen, dükkanını, atölyesini açan esnaf rızkın kimin elinden geleceğini seçmez.
'SALGININ ESNAFIMIZIN ÜZERİNDEKİ YÜKÜNÜ HAFİFLETMEK İÇİN ÖNLEMLER ALDIK'
Devirler geçse de, dünya değişse de, değişmeyecek olan bizim, birliğimiz, dirliğimiz, kardeşliğimiz, dayanışmamızdır. Bu millet ne imtihanlardan geçti, ne badireler atlattı. Bizi çimento gibi birbirimize kenetleyen kardeşliğimiz sayesinde her şeyin üstesinden geldik. Büyük ve güçlü Türkiye'nin inşasını birlikte gerçekleştireceğiz. Dünyayı sarsan, ekonomik açıdan tüm ülkelere darbe vuran bir salgın ile mücadele ediyoruz. Bu salgın tüm dünya gibi bizi de etkiledi. Maliyeti bir yana, can kayıplarımız canımızı, yüreğimizi yakıyor.
Salgının esnafımızın üzerindeki yükünü hafifletmek için önlemler aldık. Ekonomik İstikrar Kalkanı paketimizi devreye aldık. Kredi ve kefalet kooperatifi ortağı esnafımızın borçlarını 2 sene erteledik.
Ağustos 2021 ayı itibarıyla 140 bin esnaf ve sanatkarlara faiz indirimli kredi temin edildi, kredi ödemeleri ertelendi. Ödenemeyen kredilere mücbir sebep nedenini ekledik. 5 milyar TL'den fazla hibe verdik. Ekonomik kayıpları telafi etmek için 1 defaya mahsus olmak üzere 3 bin ve 5 bin TL'lik ödeme yaptık.
'FIRSATÇILARLA MÜCADELE EDEREK FİYATLARI DÜŞÜRECEĞİZ'
Ekonomideki son gelişmeleri sizler de görüyorsunuz. Aldığımız tedbirler ve hayata geçirdiğimiz uygulamalar sayesinde dünyanın en yüksek büyüme rakamlarına biz ulaştık. İhracatta rekor üstüne rekor kırıyoruz. İstihdam, salgın döneminin öncesinin dahi üstüne çıktı. Yatırımcımız üretimi artırmak için makina bulmakta zorlanıyor.
Enflasyonun yol açtığı hayat pahalılığı konusundaki sıkıntıları da gayet iyi biliyoruz. Maliyetleri düşürmek ve fırsatçılarla mücadele etmek suretiyle, en kısa sürede enflasyonu kontrol altına alarak raflardaki, etiketlerdeki fahiş fiyat artışlarının önüne geçeceğiz.
Geçtiğimiz yıl şeker pancarı üretiminde 23 ton ile cumhuriyet tarihinin rekorunu kırmışız. Geçtiğimiz yıl alım fiyatını 336 lira olarak belirlemiştik, bu yıl 420 olarak belirledik. Yüzde 25'lik bir artış yaptık."