Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden'ın İtalya'nın başkenti Roma'da düzenlenen G20 zirvesindeki görüşmesi sona erdi. Anadolu Ajansı, görüşmenin ardından iki ülke ilişkilerini güçlendirmek ve geliştirmek için ortak mekanizma kurulması konusunda mutabık kalındığını aktardı. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise Türkiye'nin S-400 satın almasına ilişkin endişelerin dile getirildiği belirtilirken insan hakları vurgusu yapıldı.
5 dakika gecikmeyle 12:15'te başlayan görüşme 1 saat 10 dakika sürdü. Görüşmenin 20 dakika sürmesi öngörülüyordu.
Görüşme öncesinde ABD'li bir gazetecinin "F-16'ları vermeyi planlıyor musunuz?" sorusuna Joe Biden "İyi bir görüşme yapmayı planlıyoruz" yanıtını verdi.
Biden, insan hakları meselelerini gündeme getirip getirmeyeceği ve Türkiye'nin Rusya'yla çok yakın olduğuna inanıp inanmadığına yönelik soruları yanıtlamadı.
Basına kapalı görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD'li mevkidaşı Antony Blinken de hazır bulundu.
AA: ORTAK MEKANİZMA KURULMASINDA MUTABIK KALINDI
Anadolu Ajansı, görüşmenin ardından iki ülke ilişkilerini güçlendirmek ve geliştirmek için ortak mekanizma kurulması konusunda mutabık kalındığını aktardı. Buna göre, NATO ittifakı ve stratejik ortaklık zeminine vurgu yapılan Erdoğan-Biden görüşmesinde iklim değişikliği konusunda karşılıklı atılan adımlardan duyulan memnuniyet de dile getirildi.
BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA GELDİ
Beyaz Saray'ın resmi internet sitesinde görüşmeye ilişkin bir açıklama yayımlandı. Beyaz Saray, görüşmede Suriye, Libya, Doğu Akdeniz konularının görüşüldüğünü, Türkiye'nin S-400 satın almasına ilişkin endişelerin dile getirildiğini aktardı. Beyaz Saray açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
"Başkan Biden, yapıcı ilişkilerin sürdürülmesi, işbirliği alanlarının genişletilmesi ve anlaşmazlıkların etkili bir şekilde yönetilmesi konusundaki isteğini dile getirdi. Biden, Türkiye’nin Afganistan’daki NATO misyonuna 20 yıllık katkıları için teşekkürlerini sundu. İki lider, Suriye’deki siyasi süreci, Afganistan’a insani yardımı, Libya’da seçimleri, Doğu Akdeniz’deki süreci konuştu. Biden, savunma ortaklığını ve Türkiye’nin NATO müttefiği olarak öneminin altını çizdi ancak Türkiye’nin S-400 satın almasına ilişkin ABD’nin endişelerini vurguladı. Biden aynı zamanda güçlü demokratik kurumların önemini, insan haklarına saygıyı ve hukukun üstünlüğünü gündeme getirdi."
'F-16 VE F-35'LER DE GÜNDEME GELDİ'
Üst düzey bir Amerikalı yetkili de Biden-Erdoğan görüşmesinde, F-16 ve F-35 konularının da gündeme geldiğini, ABD Başkanı'nın bu konuda ülkesinde devam eden bir süreç olduğunu anlattığını söyledi.
Yetkili, Türk hükümetinin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son haftalardaki açıklamalarının, Türkiye'nin F-16'ları satın almak istediğini açıkça ortaya koyduğunu, Biden'ın bu arzuyu dikkate aldığını, ancak ABD'de içinden geçilmesi gereken bir süreç olduğunu ve bu süreci etraflıca ele almayı sürdürme konusundaki bağlılıklarını net bir şekilde ifade ettiğini aktardı.
Amerikalı yetkili ayrıca Türkiye'nin F-35'ler için ödediği parayı geri isteyip istemediğine ilişkin bir soruya, ABD Savunma Bakanlığı'ndan bir ekibin hafta içinde F-35 konusunda Türk tarafıyla çalışmaya başlamak üzere Türkiye'ye geldiğini anımsatarak,"F-35 konusundaki süreç devam ediyor" yanıtını verdi.
GLASGOW'DA GÖRÜŞMELERİ BEKLENİYORDU
Beyaz Saray yetkilileri dün Başkan Biden'ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a krizlerden kaçınmaları gerektiğini ve acele kararların ABD-Türkiye ittifakına bir yararı olmadığını söyleyeceğini belirtmişti. Görüşmede ayrıca Türkiye ile savunma ilişkileri ve F-16 jetleri arayışı da konular arasında yer aldı.
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, ABD Başkanı Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Glasgow'da görüşmesini beklediğini belirterek, "Şu anda bunu teyit edemem ancak şu anki beklenti bu" açıklamasında bulunmuştu.
GÖRÜŞMEDEKİ KRİTİK BAŞLIKLAR
Suriye başlığı görüşmenin ana maddelerinden birisi olurken, S-400, F-35 ve F-16 konuları da masadaki kritik başlıklar olarak yer aldı.
Erdoğan - Biden görüşmesi büyükelçiler krizi sonrası iki liderin yaptığı ilk yüz yüze görüşme oldu.
Libya ve Afganistan'daki gelişmelerin de görüşmede konuşulması bekleniyordu. Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı yapılmadı.