Endemik bitkilerden yapılıp, asırlar boyu sofralara geliyor! Kilosu ise 400 liradan satılıyor! Aylarca küplerin içinde dinlendiriliyor ...
Van’ın en meşhur lezzetlerinden biri olan Van otlu peynir, kendine has aroması ve zengin lezzetiyle öne çıkıyor. Kentin yüksek rakımlı dağlarından toplanan doğal otlar ve taze sütle hazırlanan bu özel peynir, özellikle kış hazırlıklarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Haziran ayında yapılan peynirler, toprak altında 6 ay olgunlaştırıldıktan sonra, kış aylarında “küp peyniri” olarak tüketicilerle buluşuyor.
YÜZYILLARDIR SÜREGELEN GELENEK: KÜP PEYNİR SEZONU
Van otlu peynirinin yapımında, bölgenin eşsiz bitki örtüsünden toplanan şifalı otlar ve taze süt kullanılıyor. Bu özel peynirin içinde yer alan bazı bitkiler şunlardır:
- Dağ kekiği
- Sirmo
- Mendi
- Heliz
Bu otlar, peynire benzersiz bir aroma katarak lezzetini zirveye taşıyor. Yaz aylarında hazırlanan bu peynirler, kışın tüketilmek üzere toprak altına gömülerek olgunlaştırılıyor. Geleneksel yöntemlerle yapılan bu lezzetin fiyatı, kalitesine bağlı olarak 300 TL ile 400 TL arasında değişiyor.
KÜP PEYNİRİ DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI
Van’da salamura peynir sezonu sona ererken, kışlık küp peyniri dönemi başladı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan esnaf Tarık Ayan, şu ifadeleri kullandı:
“Otlu peynir Van’ın Özalp, Çatak ve Gürpınar taraflarından bize getiriliyor. İlkbahar aylarında üretiliyor, biraz dinlendikten sonra küp halinde toprağa gömülüyor. Bu mevsimde de toprak altında çıkarılıyor. Eski dinlenmiş peynir, her zaman taze peynire göre daha lezzetli olur. 4 çeşit ot kullanılıyor. Bunlar; dağ kekiği, sirmo, mendi ve heliz otlarıdır. Türkiye’nin her yerine gönderiyoruz, otlu peyniri tadan bir daha tadıyor.”