Türkiye'de de satışı yapılan en güvenilir su markalarından biri olarak biliniyordu. “Doğal kaynak suyu” adı altında satılan o suların gerçek yüzü ortaya çıktı. Daha önce suçlamalarla karşı karşıya kalan firmaya dava açıldı. İşte tüm detaylar…
HİLAL NAS
Geçtiğimiz süreçte adı büyük bir davaya karışan ünlü su markası yeni bir skandalla gündeme geldi. Fransa'da Tüketiciyi Koruma örgütü Foodwatch, ünlü markanın sağlığı tehlikeye attığını öne sürerek yeni bir dava açtı. Doğal kaynak suyu diye satılan o ürünler gerçekte bakın ne çıktı?
Fransa'da tüketiciyi koruma örgütü Foodwatch, Nestlé'ye yasa dışı su filtrasyonu ve tüketici sağlığını tehlikeye atma gerekçesiyle yeniden dava açtı. Nestlé'nin daha önce suçlamaları kabul edip ceza ödemesi sorunu çözmeye yetmedi.
Nestlé'nin içme suyu operasyonları bir kez daha yasal sorunlarla karşı karşıya. Fransa’da faaliyet gösteren tüketici hakları örgütü Foodwatch, Nestlé’yi yasa dışı yöntemlerle su filtreleyerek "doğal kaynak suyu" adı altında satış yapmakla suçladı. Foodwatch, bu uygulamanın tüketici sağlığını tehlikeye attığını öne sürerek, dev gıda şirketine karşı yeni bir dava açtı. Aynı davada Fransa'nın en popüler maden suyu markalarından Cristaline'in üreticisi Sources Alma da hedef alındı.
FOODWATCH: "NESTLÉ İNSANLARI KANDIRIYOR"
Geçmişte benzer suçlamalarla karşılaşan Nestlé, Şubat 2023’te sonuçlanan davada 2 milyon euro para cezası ödemeyi kabul etmişti. Ancak Foodwatch, Nestlé'nin bu cezayı ödeyerek dev bir skandalı örtbas etmeye çalıştığını ileri sürdü. Foodwatch Almanya yöneticisi Chris Methmann, Nestlé'nin 2023 yılında elde ettiği 11,8 milyar euroluk kârın, bu cezayı sadece 99 dakikada telafi etmeye yeteceğini söyledi. Methmann, "Nestlé gibi büyük bir şirketin tüketicileri yasa dışı filtrelenmiş suyla kandırması kabul edilemez" dedi.
FRANSA'DA KAMU KURUMLARI HABERDAR MIYDI?
Fransız haber platformu Mediapart’ın araştırmasına göre, pek çok Fransız kamu kurumu Nestlé’nin yasa dışı su işlemlerinden haberdardı. 2022’de kurulan bir araştırma komisyonu, bu tür yasa dışı uygulamaların su sektöründe yaygın olduğunu tespit etti, ancak rapor halka açıklanmadı. Fransa hükümeti, ilgili düzenlemeleri sessizce değiştirerek içme sularının mikrofiltrasyondan geçirilmesine izin verdi.
YASA DIŞI FİLTRASYON İDDİALARI BÜYÜYOR
Foodwatch’un iddialarına göre, Nestlé sadece kirli suları yasa dışı olarak filtrelemekle kalmadı, aynı zamanda "doğal karbondioksitli su" adı altında piyasaya sürdüğü sulara sonradan karbondioksit ekledi ve içindeki zararlı arsenik seviyelerini düşürmek için demir sülfat kullandı. Bu iddialar, Nestlé'nin diğer su markalarının da incelenmesi gerektiğini gündeme getirdi.
NESTLÉ SU SKANDALI: GEÇMİŞTEN BUGÜNE SORUNLAR
Şubat ayında sona eren önceki davada Nestlé'nin Vittel, Hépar ve Contrex markaları incelenmişti. Ancak sonradan Perrier marka suda dışkı bakterilerine rastlanmış, bu durum medyada büyük yankı uyandırmış ve yaklaşık 3 milyon şişe mineralli su imha edilmişti. Yeni davada Foodwatch, Nestlé'nin tüm su markalarının yeniden incelenmesini talep ediyor.