En düşük emekli aylığında masadaki iki formül ortaya çıktı! Maaşlara 'enflasyon' ayarı

En düşük emekli aylığında masadaki iki formül ortaya çıktı! Maaşlara 'enflasyon' ayarı

En düşük emekli maaşına enflasyon zammı ve buna ek iyileştirme gündemde. Yıl sonunda belirlenecek en düşük emekli maaşının 2025'in ilk yarısında geçerli olacak şekilde enflasyon zammı ve ek iyileştirme seçeneği masada. İşte, emekli maaşı zammı tahminleri...

Ankara'daki ekonomi bürokrasisi, 2025 yılının ilk yarısında geçerli olacak en düşük emekli aylığında, 6 aylık enflasyon farkından kaynaklanan yasal zam dışında, iyileştirme yapılması için çalışıyor. Söz konusu iyileştirme, yasa teklifiyle Meclis gündemine alınarak sağlanacak.

EMEKLİ MAAŞINA NE KADAR ZAM YAPILACAK?

Gazeteduvar'da yer alan habere göre, en düşük emekli aylığının artırılmasında öne çıkan ilk senaryo, yıl sonu enflasyonun yüzde 40 ve civarında gelmesi üzerine kurulu. İlk senaryoya göre emekli taban aylığı 17 bin 500 TL olacak.

İkinci senaryo ise en düşük emekli aylığına, 6 aylık enflasyon farkının yanı sıra 10 puanlık iyileştirme yapılacak. Bu durumda örneğin sene sonu enflasyonu yüzde 20 çıkarsa bu rakamın üzerine yüzde 10'luk iyileştirme yapılacak. Bu durumda emekli taban maşına yüzde 30 zam gelecek. En düşük emekli aylığı 2025 yılında 16 bin 250 TL olacak.

YIL SONU ENFLASYON NE KADAR OLACAK?

6 aylık enflasyon yüzde 20 gelirse bu rakam, taban aylıklar için sene sonu enflasyonuna tamamlanacak. Sene sonu enflasyonun yüzde 40 gelmesi halinde yüzde 20'lik zam en düşük emekli aylığı için yüzde 40'a kadar yükseltilecek. Sene sonu enflasyonun yüzde 41 gelmesi bekleniyor.

İyileştirmenin sadece taban seviyeden emekli aylığı alan 6 milyon emekliyi kapsayacağı ifade edildi. Buna göre, sene sonunda altı aylık enflasyon farkının yüzde 20 çıkması halinde, yıllık enflasyon nispetinde sadece en düşük emekli aylığı olan 12 bin 500 TL üzerine 'tamamlayıcı' iyileştirme yapılacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN