En çok para kazandıran meslekler belli oldu! Aylık 150 bin lira geliri var... Bu işleri bilen paraya para demiyor

En çok para kazandıran meslekler belli oldu! Aylık 150 bin lira geliri var... Bu işleri bilen paraya para demiyor

En çok para kazandıran meslekler açıklandı! Aylık 150 bin lira gelire kadar çıkıyor! Bu işleri bilen paraya para demiyor...

Son yıllarda sıkça gündeme gelen gençlerin iş beğenmediği algısı, dijital çözümlerin iş piyasasındaki etkileriyle daha net analiz edilebiliyor. 2017'de Türkiye’de faaliyete başlayan 24 Saatte İş platformunun kurucuları, ekonomist Mert Yıldız ve Gizem Yasa, işveren ve iş arayanların taleplerini düzenli olarak analiz ederek önemli veriler paylaşıyor. Gençlerin iş tercihleri üzerine yapılan değerlendirmelerde, hizmet sektörünün imalat sektörüne kıyasla daha çok tercih edildiği ve burada dahi marka seçiciliğinin arttığı gözlemlendi.

Yıldız ve Yasa, gençlerin özellikle Starbucks gibi zincir kahve dükkanlarında "Barista" unvanıyla çalışmayı tercih ettiğini; Zara, Mango gibi markalarda çalışarak bu mağazaların ürünlerini alabilmenin cazip geldiğini belirtiyor. Bu gençler için maaş kadar, sosyal çevrelerinde prestij sağlayacak işlerde çalışmak da tercih sebebi oluyor.

İSTANBUL’DA ASGARİ ÜCRET DEĞİŞTİ, İŞE ALIMDA MAAŞ REKABETİ ARTTI

İstanbul'da 8 bin 400 lira maaş veren kebapçı, garson bulamıyor

Platform verilerine göre, İstanbul gibi büyükşehirlerde asgari ücretle çalışan bulmak giderek zorlaşıyor. Yıldız ve Yasa, "İstanbul’da asgari üc­ret diye bir şey kalmadı. Minimum 23 bin liradan başlıyor. Şirketleri ‘asga­ri ücretle ilan açmayın, açarsanız çalışan bulma ihtimaliniz çok düşük’ di­ye uyarıyoruz" dedi. Artan yaşam maliyetleri ve işçi talepleri doğrultusunda İstanbul gibi metropollerde işverenlerin maaşları artırmak zorunda kaldığı vurgulandı.

İŞ DEĞİŞTİRME SÜRELERİ KISALDI, İŞÇİ SİRKÜLASYONU HIZLANDI

EYT emeklilerinin yerine 60 bin mavi yakalı aranıyor | Ekonomi

Pandemi sonrası iş değiştirme sürelerinin giderek kısaldığını belirten Yıldız ve Yasa, ortalama işte kalma süresinin 45 güne kadar düştüğünü ifade etti. Yeni işe başlayan bazı adayların kısa sürede işi bıraktığını veya başlangıçta hiç işe gelmediklerini belirten Yasa, "İşe baş­layacağım deyip, başlamayanlar var. Ulaşıyoruz, cevap vermeyen­ler var. Cevap verenler uydurma bahaneler öne sürüyorlar genel­de ailevi sorunlar şeklinde. Be­yaz yaka ve mavi yaka ücretleri­nin eşitleneceğini düşünüyoruz. Ustalar özelinde onların ücretleri beyaz yakayı geçti. CNC operatö­rü sanayide en çok ihtiyaç duyu­lan pozisyon. Forklift operatörü gibi ehliyet gerektiren iş­ler prim yapan meslekler" dedi. Bugün, forklift operatörleri gibi ehliyet gerektiren işlerde ücretlerin cazip hale geldiği, vinç operatörlerinin maaşlarının ise 150 bin liraya kadar çıktığı bildirildi. Ayrıca, döner ustası, manikürcü gibi deneyim gerektiren mesleklerde 40 bin TL’yi aşan maaşlar görülüyor.

Bu meslekte 100 bin lira maaş var! Diplomasız 500 bin işçi aranıyor...

24 Saatte İş platformunda iş arayanların yüzde 80'inin 30 yaşın altında olduğunu söyleyen Yıldız ve Yasa, grafik tasarım, sosyal medya, sağlık ve lojistik gibi alanlarda yoğun talep olduğuna işaret etti. Sağlık sektöründe çalışan sadakatinin yüksek olduğu ve ücretlerin iyi seviyelerde olduğu belirtilirken, tahsilat odaklı pozisyonlarda çalışmanın duygusal olarak zorlayıcı olduğu gözlemlendi.

Deprem bölgelerinden büyük şehirlere olan göçle genç işgücünün mobilitesi arttı. Ayrıca, turizm sezonunda Antalya dışındaki bölgelere çalışmaya gidenlerin erken dönmesi, büyükşehirlerde işgücüne olan talebi daha da artırdı.

ASGARİ ÜCRET BEKLENTİLERİ İŞÇİ VE İŞVEREN ARASINDA PARALELLİK GÖSTERİYOR

24 Saatte İş’in anket verilerine göre, adayların asgari ücret beklentisi 23 bin 200 TL iken işverenlerin teklif ortalaması 22 bin 700 TL civarında. Deneyimsiz adayların beklentisi ortalama 22 bin 400 TL olurken, deneyimi 7 yılın üzerinde olanların ücret beklentisi 26 bin TL'ye kadar çıkıyor. Eylül ayında öğrencilerin iş piyasasından çekilmesiyle maaşlarda artış görülürken, işverenlerin maaş teklifleri yükselme eğiliminde.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN