Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun çağrısıyla Kartal Meyda'nında toplanan emekliler 'en düşük kök aylığı ile emekli ikramiyelerinin asgari ücret seviyesine çıkarılmasını' talep etti. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında mücadelemizi hep beraber vereceğiz. Bütün emeklilere insanca yaşayacağı bir ücret verilmelidir. Kimseden sadaka istemiyoruz, hakkımızı istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Aldıkları maaşla geçinemedikleri için bir süredir çeşitli kentlerde eylemler gerçekleştiren emekliler ve gün farkı ile EYT’den yararlanamayıp emekliliği 20 yıl uzayanlar, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) çağrısıyla, bugün saat 13.00'da Kartal Meydanı’nda düzenledikleri mitingle bir araya geldi. Alanda toplanan binlerce emekli, "Yaşasın örgütlü mücadelemiz", "Susma haykır emeklilik haktır", "Sefalete mahkum olmayacağız", "İnsanca yaşamak istiyoruz" sloganları attı.
Mitingde konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, en düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesine çıkarılması talebini dile getirdi. Geçinmenin giderek zorlaştığı dönemde emekliler, kendilerinin hükümet tarafından "yük" olarak görüldüklerini belirtti. Kartal Meydanı’ndaki miting alanında toplanan yüzlerce emekli de, "Krizin yükü patronlara" sloganlarıyla aldıkları ücretlere tepki gösterdi.
'EMEKLİLERİN BİR SAAT BİLE BEKLEYECEK TAHAMMÜLÜ KALMADI'
Konuşma yapmak için kürsüye çıkan DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, dertlerini ve çözüm önerilerini konuşmak için buluştuklarını belirterek, "Bugün burada mücadelemizi bütün Türkiye'de büyütmek için birbirimize söz vereceğiz. Hâlâ emekli aylığı bağlanmayan binlerce yaşa takılan arkadaşımız var" dedi. Çerkezoğlu sözlerinin devamında şu ifadeleri kullandı:
"Sizin OVP’niz varsa emeğin mücadele programı var. Emekli maaşlarının insanca yaşanacak düzeye yükseltilmesi için, son nefesimize kadar insanca yaşayacağımız bir ücret için, başta sağlık hakkı olmak üzere sosyal haklarımız için hep birlikte yan yana mücadele edeceğiz. İktidara diyoruz ki: Sakın ola bizleri oyalamaya kalkmayın. Ekimmiş, kasımmış, aralıkmış, 2024’müş geçin bunları, emeklilerin bir gün, bir saat bile bekleyecek tahammülü kalmadı"
‘SADAKA DEĞİL, HAKKIMIZI İSTİYORUZ’
Temmuz ayında emeklilerin zam alamadığına değinen Çerkezoğlu bayram ikramiyeleri hakkındaki konuşmasında, "Dini bayramlarda iki ikramiye başladı. Önce 2018’de 1000 lira, 2021’de 1100 lira ve 5 sene sonra, 2023’te 2 bin lira yaptılar. Yüzde 100 artırdık dediler ama aynı dönemde sadece gıda enflasyonu TÜİK’in yalan rakamlarıyla bile yüzde 400 artmıştı. Emekliler, bayramdan bayrama hatırlanacak insanlar değildir. Emekli olamayanları bir yük olarak görenlere, emeklileri 7 bin 500 lirayla yaşamaya mahkum edenlere diyoruz ki: Yıllarca çalıştık, ürettik, alın teri döktük ve hakkımız olanı istiyoruz. Kimseden sadaka istemiyoruz, hakkımız olanı alana kadar da hep birlikte mücadele edeceğiz" ifadelerini kaydetti.
‘EMEKLİ OLDUĞUMDA YURT DIŞINA GİDİYORDUM, BUGÜN KARTAL’A ZOR GELDİM’
Artı Gerçek'ten Osman Çaklı'nın haberine göre, 1999 yılında emekli olan diş hekimi Kazmir Pamir, işçi emeklisi olarak emekli olduğunu belirterek ilk aldığı emekli maaşı ve bugünkü arasındaki farkı şu sözlerle anlattı:
"O zaman yaşayabiliyorduk. Şimdi yaşayamıyoruz. Emekli olduktan sonra da uzun süre çalıştım. Bir diş hekimi 7 bin 500 lira emekli maaşı alır mı? Ben 2000’den önce emekli olduğum için 10 bin lira civarında maaş alıyordum. 1999’da emekli maaşımla yurt dışına çıkabiliyordum. Bugün Kartal’a zor geldim. Ulaşım kartım olmasa gelemezdim"
‘DEDELER TORUNA HARÇLIK VERİRDİ, ARTIK BİZ TORUNLARDAN BEKLİYORUZ’
74 yaşındaki Eyüp Altınay 8 bin TL bandında emekli maaşı aldığını belirterek alım gücü hakkında, "Mülkiyeti benim olmayan bir gecekonduda yaşıyorum. 90 lira 20 kuruş ile emekli oldum. 1991’de inanın o para bana yetiyordu. Üstelik iki tane çocuğum vardı. 1991’deki 90 lira, bugün ise 8 bin lira. Arada bir fark var değil mi? Evet, var. 90 lira 8 bin liradan çok daha yüksek bir paraydı. Yani alım gücü vardı" ifadelerini kullandı.
Emekli maaşının yetmediğini söyleyen Altınay, "Önceden dedeler torunlara harçlık verirdi, şimdi dedeler torundan bekliyor. 10 liralık simidi bile almaya cesaret edemiyorum. Çalışmıyorum ama iş arıyorum. ‘Gel görüşelim’ diyorlar. Yaşı öğrenince ‘kusura bakma’ diyorlar. Ben ne yapayım? Böyle olmaz. Benim gibi milyonlarca insan var" dedi.
'MAAŞ 8 BİN TL ELEKTRİK FATURASI 400 TL'
Hakkını aramak için mitingde olduğunu belirten Altınay, "Sadece kendim değil, herkes için bunu istiyorum. 8 bin lira maaş veriyor, 400 lira elektrik faturası gönderiyor. Ben sanayi mi üretiyorum. Bu mudur bizim hakkımız? Bizi fazlalık olarak görüyorlar" diye konuştu.