Elektrikli araç almak isteyenlerin 'nerede, nasıl şarj ederim' tedirginliği azalıyor. Elektrikli araç şarj noktası (soket) sayısı Ekim ayında 24 bini aşarken elektrikli otomobil sayısı da 160 bini buldu. Buna göre bugün itibarıyla Türkiye'de her 6 araca bir adet şarj düşüyor.
Türkiye'nin ilk elektrikli şarj işletmecisi lisansına sahip EN YAKIT'ın Genel Müdürü Tayfun Şenses elektrikli araç kullanıcılarının şarj bulamama tedirginliğinin azaldığını, bunun elektrikli araç satışlarına yansıdığını söyledi.
ÖNCEDEN KAYGI VARDI
Şenses "Elektrikli araç sahiplerinin geçmişte yaşadığı en büyük tedirginliklerden biri şarj istasyonlarının yetersiz olmasıydı. Ancak son yıllarda hem şarj cihazı sayısındaki artış hem de daha yaygın ve erişilebilir şarj ağlarının kurulması bu tedirginliği büyük ölçüde azalttı. Türkiye’de özellikle şehirlerarası yollarda ve şehir merkezlerinde artan istasyon sayısı, kullanıcıların elektrikli araçlara olan güvenini artırıyor. Bu gelişme, sektörün büyümesi için de oldukça önemli bir adım" diye konuştu.
KESİNTİSİZ DOLAŞIM MÜMKÜN
EN YAKIT olarak kendilerinin de 'EN YAKIT ile Özgürlüğe Yolculuk' sloganıyla geniş şarj ağı ile hizmet verdiklerini belirten Şenses "200 km menzili olan araçlarla EN YAKIT’ın şarj noktalarından ikmal yapanlar bugün tüm Türkiye’de özgürce seyahat ediyor. Önümüzdeki süreçte hedefimiz bir aracın menzili 100 km bile olsa, rahatlıkla Türkiye’nin yüzde 100'ünü gezebilmesi" dedi. Yıl sonu itibarıyla 220 adet tamamı DC (hızlı) şarj noktası ile hizmet verir hale geleceklerini anlatan Şenses "Biz EN YAKIT olarak Türkiye'deki elektrikli araçların %23'üne hizmet veriyoruz, 2024 yıl sonu itibarıyla pazar payımız %24’e ulaşır. 2024 sonu itibarıyla 42 bin aktif müşteriye ulaşmayı hedefliyoruz" dedi.
YÜZDE 100'LÜK ARTIŞ
Şenses'in verdiği bilgiye göre 2023 yılı sonunda Türkiye’de elektrikli araç sayısı 80 bin 826 idi. Ekim ayı sonu itibarıyla toplam elektrikli araç sayısı 10 ayda yüzde 100’e yakın bir artış gösterdi. Mevcutta Marmara Bölgesinde 11124, Ege Bölgesinde 3217, Akdeniz Bölgesinde 2710, İç Anadolu Bölgesinde 5270, Karadeniz Bölgesinde 1968, Doğu Anadolu Bölgesinde 662, Güney Doğu Anadolu Bölgesinde 881 AC, DC toplam soket sayısı ile elektrikli araç kullanıcılarına hizmet verilmeye devam ediliyor. Bu sayının % 40’ını DC soketler oluşturuyor.
EN YAKIT HAKKINDA:
EN YAKIT, akaryakıt sektöründe 35 yıllık tecrübesi bulunan Akcan Holding bünyesinde 2020 yılında kurulmuştur. Türkiye’nin elektrikli şarj ağı işletmeci lisansını alan İLK firma olan EN YAKIT, lisansı bulunan 170 firma arasında da tüm ağı yüksek hızlı DC olan İLK ve TEK firmadır. EN YAKIT, Türkiye’de İLK defa En-ix (Tak ve Şarj Et) teknolojisine sahip bir sistemle QR ve RFID kullanmadan ikmal gerçekleştirmektedir. Türkiye’nin EN iyi uzman satış kadrosu ve EN kaliteli hizmet anlayışı ile yola çıkan EN YAKIT, sektörün ihtiyaçlarını göz önüne alarak, “Maliyet Avantajı Sunan, Müşteri Memnuniyeti Odaklı ve Güvenilir” olma hedefi doğrultusunda Türkiye’de ilk defa yeni nesil enerji ikmalcisi ve ödeme aracı olarak adlandırılan cep telefonu uygulamasını hayata geçirmiştir. Ayrıca, kullanıcı dostu uygulamasında elektrikli araç kullanıcılarına yaptıkları alım miktarına göre kademeli indirim sağlayan İLK firmadır. EN YAKIT’ın vizyonu bulunduğu sektörde gelişen teknolojiyi de kullanarak hizmet ve ürün kalitesi ile tüketicinin birinci tercihi olmaktır. EN YAKIT’ın misyonu ise müşteri memnuniyetini en üst seviyede tutmak ve bulunduğu sektörlerde liderliği sürdürmek için durmadan çalışmak olarak belirlenmiştir. EN YAKIT, tüm şarj ağını minimum 180 KWh güce sahip cihazlar ile genişletmektedir Türkiye'nin yüzde 80'inin, elektrikli araç ile 300 kilometre menzile kadar seyahat edebilen yüksek hızlı şarj ağını son bir yılda kuran EN YAKIT, bu menzili 200 kilometreye kadar hızlıca düşürmeyi hedeflemektedir.