‘Ekme yetişmez dediler’ 11 yıl bekledi! Şimdi 10 ton verim bekliyor, herkese satıyor: Suyu az topraktan adeta fışkırıyor

‘Ekme yetişmez dediler’ 11 yıl bekledi! Şimdi 10 ton verim bekliyor, herkese satıyor: Suyu az topraktan adeta fışkırıyor

Sivas’ta yaşayan genç girişimci, bölgede yetişmez denilen ürünü yetiştirmeyi başararak, büyük bir verim elde etti. İlk hasattan 5 ton ürün alan genç girişimci şimdi 10 ton verim bekliyor, herkese satıyor. İşte genç girişimcinin üretim hikayesi…

Sivas'ın Gemerek ilçesinde genç girişimci Eren Korkmaz, bölgeye özgü olmayan bir tarım faaliyetini hayata geçirerek dikkatleri üzerine çekti. Sivas'ta badem yetiştirmek üzerine kurduğu projeyle, bölgedeki tarım faaliyetlerini çeşitlendiren Korkmaz, 42 bin metrekarelik arazisine badem ağaçları dikerek başarılı bir üretim sürecine imza attı.

11 yıl önce, 850 badem fidanı ile tarıma başlayan Eren Korkmaz, çevresindeki olumsuz yorumlara rağmen azimli bir şekilde çalıştı. Badem ağaçlarının 11 yaşına gelmesiyle birlikte ilk hasatını geçen yıl gerçekleştiren Korkmaz, bu yıl yaklaşık 10 ton ürün elde etmeyi hedefliyor. 2023 yılında 5 ton verim almış olan genç girişimci, bademlerin organik solucan gübresi ile beslenmesi sayesinde ürün kalitesini artırmayı başardı.

sivasta-badem-yetistiren-eren-korkmaz-1.jpg

AZ SULU TOPRAK LEZZETİNİ ARTIRIYOR

Eren Korkmaz, Sivas ikliminin badem yetiştiriciliği için uygun olduğunu belirtiyor. Özellikle suyun az olduğu topraklarda bademlerin lezzetinin daha iyi olduğunu ifade eden Korkmaz, “Suyun az olması lezzeti artırıyor” diyerek, bu durumun bademlerin kalitesine olumlu katkıda bulunduğunu vurguluyor. Ayrıca, su istemeyen bu bitkinin Sivas'ın zorlu iklim koşullarına uyum sağladığını ve doğru bakım ile verimliliğin artırılabileceğini söylüyor.

Eren Korkmaz, badem ağaçlarının bakım sürecinin önemine değinerek, “10 yıl boyunca sadece ağaçlarımızın bakımını öğrenmeye çalıştık. Her yıl bakımını geliştirerek geçen yıl verim almaya başladık,” şeklinde konuşuyor. Çevresindeki olumsuz yorumlara rağmen, azimle ve düzenli bakım ile başarıya ulaştığını belirten Korkmaz, ağaçların bakımı ve organik gübre kullanımı konusunda titizlikle çalıştıklarını ifade ediyor.

sivasta-badem-yetistiren-eren-korkmaz-2.jpg

SOLUCAN GÜBRESİYLE ORGANİK BAKIM

Korkmaz’ın badem bahçesinde uyguladığı bir diğer yenilikçi yöntem ise solucan gübresi üretimi. Yaklaşık 5 milyon adet solucanın bulunduğu tesisinde, bu gübrelerle hem badem ağaçlarını hem de diğer ürünlerini organik olarak yetiştirmeye özen gösteriyor. Kimyasal ilaç kullanımı minimumda tutuluyor, sadece zararlı böcekler ve haşeratlardan korumak amacıyla doğal ilaçlar kullanılıyor.

sivasta-badem-yetistiren-eren-korkmaz-3.jpg

GENİŞ MÜŞTERİ KİTLESİNE SAHİP

Geçen yıl Sivas çevresinde satışa sunulan bademler, Antalya ve diğer illerden gelen siparişlerle geniş bir müşteri kitlesine ulaştı. Ürünler, hem yerel hem de ulusal pazarda beğenilerek talep görmeye devam ediyor. Korkmaz, ürünlerinin kuruyemiş olarak tüketildiğini ve kalitesinin yüksek olduğunu belirtiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN