İki günlük YKS maratonu sona erdi. 2 milyonu aşkın aday üniversite hayaliyle ter dökerken KARAR Yazarı Eğitim Uzmanı Ali Barskanmay, soruların MEB müfredatına uyumlu olduğunu kaydetti. 'Analiz kişiliği gelişmiş öğrencilerin başarı şansını artıracak sorular ağırlıktaydı. Testkolik öğrenciler orta düzey bir başarı sıralamasında kalacak' diyen Barskanmay, geçen yıllardaki gibi Türkçe’nin yine belirleyici nitelikte olduğunu kaydetti.
MERVE ŞİŞMAN
Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın ilk oturumu TYT’ye cumartesi günü 3 milyon 120 bin 878 aday, dün saat 10.15’te yapılan ikinci oturum AYT’ye ise 2 milyon 19 bin 709 öğrenci katıldı. KARAR Yazarı olan Eğitim Uzmanı Ali Barskanmay’a göre eğitimde akademik bilgiye vakıf ve eğitimin kompozisyonuna sahip öğrencilerin başarılı olabileceği bir resim ortaya çıkıyor.
Eğitim Uzmanı Ali Barskanmay, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nı (YKS) değerlendirerek, milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren sınavın detaylarına dair önemli açıklamalar yaptı.
Barskanmay, 2024 YKS Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testleri (AYT) sorularının, Milli Eğitim Bakanlığı'nın dört yıllık müfredatına uygun olarak hazırlandığını belirtti. Bu yılki sınavda, öğrencilerin sadece bilgiyi değil, aynı zamanda analiz yeteneklerini, düşünme kabiliyetlerini ve duygu dikkat analizini ölçen soruların da yoğunlukta olduğu vurgulandı.
SADECE BİLGİ DEĞİL ANALİZ YETENEKLERİ DE ELE ALINDI
KARAR Yazarı olan Eğitim Uzmanı Ali Barskanmay, milyonlarca öğrencinin hayatını ilgilendiren YKS’yi şu sözlerle değerlendirdi:
“2024 TYT ve AYT soruları MEB’in dört yıllık eğitim ve öğretim müfredatına uygun soru- lardan oluşuyor. Müfredata bağlılık esas alınmış sorular hazırlanırken. Soruların dağılımı kolay, orta ve zor düzeyden oluşan sorular. Her öğrencinin yapabileceği, iyi öğrencinin yapabileceği, sadece zirveye oynayan akademik bilgisi üst seviyede duygu düşünce dikkat analiz gücü yüksek öğrencilerin çözebileceği sorulardan oluşan bir eleme sınavı.
Öncüllü soruların yanı sıra ayırt edici soruların da fazla olduğu ancak orta düzeyli olarak değerlendirdiğimiz sorular çoğunluktaydı. Bilen, ne bildiğini düşünen, düşündüğünü ince eleyip sıkı dokuma eleştiri süzgecinden geçiren ve duygu dikkat analiz kişiliği gelişmiş öğrencilerin başarı imkânı yüksek olduğunu yüne sorulan sorulardan görüyoruz.
Sadece bildiğini anlamlı anlamsız bilip bilmeden düşünmeden test çözüp testkolik olan öğrenciler orta düzey bir başarı sıralamasında kalacak. TYT ve AYT’de yorumlama gücü iyi, görsel okuyabilen, analiz yeteneği yüksek, grafik yorumlayabilen ve uzun süre sorulara yoğunlaşıp dikkatini soruya verebilen öğrencilerin başarı imkânı daha yüksek olduğunu yine sorulan sorulardan görüyoruz.”
Türkçe’nin bu yıl da belirleyici olduğunu ifade eden Barskanmay, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu yıl ve geçtiğimiz yıllarda da yapılan hem LGS ( Liseler Giriş Sınavı) hem YKS imtihanlarında belirleyici olan ders Türkçe oldu. Türkçede de belirleyici olan uzun paragraf soruları oldu. Dil bilgisi soruları hasbelkader bilinen yapılan sorulardan oluşuyordu. Anacak uzun paragraf soruları üzerinden öğrencilerin kişiliğini analiz edip eleyen sorular. Uzun metinler, anlama gücünü ölçen, kelime hazinesini yoklayan, dikkatinin dağılıp dağılmadığını sınayan sorular.
Buradan şöyle bir sonuç çıkarıyoruz; Ekran bağımlısı, dijital dünya ile dikkati çalınmış, düzenli kitap okuma alışkanlığı olmayan öğrenciler iyi bir okul kazanmasın.
Kitap okumak, düşünmek, lego ve düşünmeyi gerektiren uğraşlar veren öğrencilerin başarılı olacağı alan Türkçe. Matematik soruları, öğrenci geri bildirimlerine dayanarak geçmiş senelerdeki gibi sadece doğrudan bilgiyi ölçmek yerine farklı kazanımları birleştirme ve analitik düşünme becerilerini kullanmalarını gerektirdi. Matematik soruları ezberci mantıktan uzak, okuduğunu anlayıp yorumlayan ve görsel algısı öğrencilerin başarılı olacağı sorulardan oluşuyor. Eğitim terminolojisine hakim sözel ve sayısal zekasını aynı anda kullanabilen öğrenciler başarı bayrağını dalgalandıran öğrenciler olacaktır.”