Eğitim sendikalarından 'okul masrafı' tepkisi: 'Fırsat eşitsizliği daha da derinleşti'

Eğitim sendikalarından 'okul masrafı' tepkisi: 'Fırsat eşitsizliği daha da derinleşti'

2024-2025 eğitim öğretim yılı 9 Eylül 2024 Pazartesi günü başlayacak. Ancak, artan enflasyon ve yüksek maliyetler nedeniyle veliler, çocuklarının okul alışverişlerini karşılamakta zorluk çekiyor. Üniforma, çanta, kırtasiye ürünleri ve okul ücretleri gibi giderler, ailelerin bütçesini zorluyor. Eğitim sendikaları da okul masrafıyla ilgili 'Eğitimde fırsat eşitsizliği daha da derinleşti' mesajını veriyor.

Yeni eğitim yılı yaklaşırken, Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay ve Eğitim-Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, eğitim masraflarındaki fahiş artışa dikkat çekti. Özbay, eğitim maliyetlerinin artmasının, toplumun geleceğini şekillendirecek çocukların eğitim hakkını ciddi şekilde tehdit ettiğini belirtti. Irmak ise, yüksek enflasyonun yoksulluğu derinleştirdiğini ve bu durumun en fazla yoksul aileleri etkilediğini ifade etti.

yeni-proje-2.jpg
Kadem Özbay

Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, ekonomik kriz nedeniyle velilerin çocuklarını okula hazırlamanın giderek zorlaştığını vurguladı. Özbay, “Eğitim masraflarındaki fahiş artış, sadece ailelerin bütçelerini değil, aynı zamanda çocukların eğitim hakkını da ciddi şekilde tehdit ediyor” dedi. Özbay, eğitim materyallerinin fiyatlarının kontrol altına alınması, devlet desteği ve okullarda kayıt ücretinin yasaklanması gerektiğini belirtti.

Özbay, devlet okullarında kayıt ücreti talep edilmesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu ve ücretsiz eğitim hakkının ihlal edildiğini söyledi. Özbay, "Devlet okullarında ‘kayıt ücreti’ adı altında velilerden para talep edilmesi kabul edilemez" dedi.

yeni-proje-1.jpg
Kemal Irmak

Eğitim-Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, yüksek enflasyonun yoksulluğu derinleştirdiğini ve bunun yoksul aileleri daha fazla etkilediğini söyledi. Irmak, “Anayasanın zorunlu eğitimin parasız olduğunu belirtmesine rağmen, gerçeklik böyle değil. Asgari ücretle çalışan aileler, çocukları için büyük bir mali yük altındalar” dedi.

Irmak, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yoksul aile çocuklarının eğitim hakkını dolaylı yoldan engellediğini ve tasarruf tedbirlerinin yoksul ailelerin eğitim imkanlarını olumsuz etkilediğini belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN