Ebe nedir? Ebe nasıl olunur? Ebe olmak için gerekli şartlar

Ebe nedir? Ebe nasıl olunur? Ebe olmak için gerekli şartlar

Herkes tarafından merakla araştırılan meslekler arasında bulunan Ebelik mesleğinin detayları herkes tarafından araştırılıyor. Peki, ebelik nedir? Ebe nasıl olunur? Kimler ebe olabilir? Ebe olma şartları neler? Ebe olmak için hangi bölüm okumak gerekir? İşte ebelik mesleği hakkında bilinmesi gerekenler…

Bazı meslekler var ki herkesin ilgisini çekiyor. Bu meslekler arasında ebelik mesleğinin detayları herkes tarafından merakla araştırılıyor.

EBE NEDİR?

Ebelik, gebelik döneminde gebeliğin teşhis edilmesi ve gözetimi ile normal doğum yaptırmakla görevli tıbbi bir meslektir. Bu mesleği icra eden kişi ve kişilere ebe denilmektedir. Ebelik tarihin oldukça eski dönemlerinden beri varlığını sürdüren bir meslektir. Genel olarak ebeler kadın olsa da, çoğu batı ülkesinde erkekler de ebe olarak görev almaktadır. Fakat ülkemizde erkekler ebe olamamaktadır. Ebeler doğum sırasında ölüm oranlarının düşmesi adına sağlık alanında oldukça önemli görevlere sahiptirler.

ebe

EBELERİN GÖREVLERİ NELER, NE İŞ YAPARLAR?

Evlerde veya sağlık kurumlarında kadınların hamilelik sürecinde çeşitli sağlık kontrollerini yapar ve gerekli tavsiyeler verirler.

• Doktor bulunmayan yerlerde doğum yaptırır ve hastanelerde hekime yardımcı olurlar.

• Normal dışı acil doğum durumlarında hamilenin hastanelere gönderilmesine çabalar.

• Bazı kadın hastalıklarının tedavi sürecinde hekime iş birliği yaparak tedavi uygular.

• Özel bakım gerektiren, prematüre, postmatüre, düşük doğum ağırlıklı veya hasta bebekler dahil olmak üzere; yeni doğan bebek gözlemini ve bakımını yapar,

• Aile planlaması ve anne ile çocuk sağlığı konularında kadınları eğitir.

• Sağlık kurum ve kuruluşlarında 6 yaşına kadar çocuklarının aşılarını yaparlar.

ebe

EBE NASIL OLUNUR?

Öncelikle ebe olmak isteyen kişilerin kan görmeye alışık olması, yardımseverlik duygularının güçlü olması, çabuk karar verebilmesi, doğum anlarını kaldıracak psikolojide olabilmeleri gereklidir. Mesleğin eğitimi Üniversitelerin Sağlık Yüksekokullarının Hemşirelik Yüksekokulunun ve Sağlık Meslek Liselerinin “Ebelik” bölümünde verilmektedir. Yani ebe olarak görev yapabilmek için üniversite giriş sınavlarına katılmalı ve akabinde ebelik bölümlerine girmeniz ve buradan başarı ile mezun olmanız gerekmektedir. Ancak yazımızın başında da belirttiğimiz üzere bu bölüme sadece kadınlar alınmaktadır. Yani erkek bireyler ülkemizde ebelik görevini icra edemezler.

Özel sektörde ebe olmak için ebelik bölümünden mezun olunması gereklidir. Fakat kamu kurumlarında ebe olarak görev yapabilmeniz için ebelik bölümünü bitirmenizin ardından KPSS sınavına girmeniz ve bu sınavdan yeterli puan almanız gereklidir.

Ülkemizde 60 bini aşkın ebe aktif olarak görev yapmaktadır. Sağlık her dönemde bir ihtiyaç olmasından kaynaklı olarak bu sektörde de çalışan ihtiyacı artarak devam edecektir. Ebelik bölümünden mezun olan kişilerin iş bulma olanakları oldukça yüksek bir seviyededir.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN