Dünya’nın en kalitesi Türkiye’de büyüyor, Almanya, Rusya Ağustos’u bekliyor! Türkiye’de kimse değerini bilmiyor!

Dünya’nın en kalitesi Türkiye’de büyüyor, Almanya, Rusya Ağustos’u bekliyor! Türkiye’de kimse değerini bilmiyor!

Dünyanın en kaliteli ürünleri arasında yer alıyor Bursa'nın bazı bölgelerinde yetişiyor. Sıcak havalar hasat sürecini 20 gün öne çekerken rekoltede %15 artış görülüyor. Türkiye'de beklediği değeri göremeyen ürünler yurt dışında kapış kapış satılıyor.

Yazın sonuna doğru market raflarında yer almaya başlayan siyah incirler dünyanın en kalitelisi olarak Bursa'da yetişiyor. Bu yıl havaların erken ısınması ve yağmurların yağması ile birlikte siyah incir hem kalitesini arttırdı hem de rekolte olarak %15 artış gösterdi. Siyah incir de hummalı telaş başladı.

20 GÜN ERKEN TOPLANIYOR

Sıcak giden havalar nedeniyle hasadı 20 gün öne çekilen siyah incirlerin rekoltesi de geçtiğimiz yıla oranda %10 ile 15 aralığında artış görüldü. Çağlayan Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Emre Ertaş, 20 gündür hasat sürecinin devam ettiğini belirterek piyasada belirsizliğin sürdüğünü de vurguladı. Bahçeden toplanan ürünlerin ihracatçıya devredildiğini söyleyen Ertaş, “Bahçesinde inciri toplayan çiftçi ürününü buraya bırakıyor ve bahçesine geri dönüyor. Bu sene üründe kalite olarak geçen seneye göre daha iyi, geçen sene döküm mevcuttu. Bu sene çok şükür öyle bir sıkıntımız yok. Dünyada bu kadar nadir olup hiç edilen bir meyve türü daha yoktur” dedi.

Köyün nüfusu, siyah incir hasadında 3 katına çıkıyor!

YURT DIŞINDAN TALEP BİTMİYOR

Bursa'da topluma siyah incirlerin Avrupa ülkeleri ile birlikte Rusya'ya gönderildiğini belirten Ertaş, yalnızca Bursa bölgesinde yetişen bir meyvenin değerinin bilinmediğini de vurguladı. İç piyasada çoğunlukla İstanbul'a gönderim yaptıklarını belirten Ertaş, “Buradan beş araba İstanbul'a gidiyorsa iki araba Türkiye'nin farklı bölgelerine gidiyorken Avrupa'da ise Almanya'ya gidiyor.” şeklinde konuştu.

10 kuşaktır Bursa'nın Osmangazi ilçesinde çiftçilik yaptığını söyleyen Sefa Balaban, 2024 yılı itibarıyla hasat sürecinin 1 hafta 10 gün erken başladığını dile getirdi. Geçen yıla oranda bu yıl rekoltenin fazla olduğunu belirten Balaban, geçtiğimiz yıl hava şartları nedeniyle yaşanan dökülmelerin bu yıl daha az olduğunu aktardı. İncirin akşam ve sıcak sabahı sevdiğine ifade eden Balaban yağmurların yağması ile birlikte incirlerin de erken olgunlaştığını vurguladı. İncir ağaçlarının %100 doğal bir şekilde yetiştiğinin altını çizen Balaban kesinlikle ilaç kabul etmediğine belirterek meyvelerde böceklerin önlenmesi için ilaç kullanılmaması gerektiğini de söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN