Dünyanın en kaliteli balı! Devlet desteğiyle başladı, altın bal ödülünü aldı: Faydası diğer balları solda bırakıyor

Dünyanın en kaliteli balı! Devlet desteğiyle başladı, altın bal ödülünü aldı: Faydası diğer balları solda bırakıyor

Devlet desteği ile yıllar önce bal işine giren çift, dünyanın en kaliteli balını üretti. Çalışıp didindikleri bu yolda altın bal ödülünü de aldılar. Bu yola çıktıkları günden beri çalışmalarını bırakmayan çift, söz konusu balın bitmeyen faydalarını da anlattı. İşte konuya ilişkin detaylar…

Zonguldak'ta arıcılık serüvenine 8 yıl önce 40 kovanla başlayan Akosman çifti, kestane balıyla dünya çapında tanınmaya başladı. Ürettikleri bal, sağlık faydaları ve benzersiz tadıyla "altın bal" ödülünü kazandı. İşte bu etkileyici hikaye...

yeni-proje-19.jpg

AKOSMAN ÇİFTİ'NİN BAŞARI HİKAYESİ

Zonguldak'ta yaşayan Muhammet ve Sevgi Akosman çifti, 2016 yılında devletten aldıkları destekle 40 kovanla arıcılığa adım attı. Muhammet Akosman, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arıcılık Bölümü mezunu ve aileden gelen bir arıcı. Şu an 800 kovanla kestane balı üretimi yapıyorlar. Akosman, "Genç olduğumuz için arıcılığı merakla ve tutkuyla yapıyoruz" diyor.

Kestane balı, sağlık açısından sunduğu faydalarla dikkat çekiyor. Akosman, "Akciğer, mide rahatsızlıkları ve bağışıklık sistemine destek sağlıyor. Antioksidan değeri bakımından dünyada öne çıkıyor" diyerek balın önemini vurguladı.

yeni-proje-20.jpg

ULUSLARARASI YARIŞMA VE ALTIN BAL ÖDÜLÜ

2023 yılında, ürettikleri kestane balının prolin değeri 1423 olarak ölçüldü. Bu başarı, Londra'da düzenlenen Uluslararası Bal Yarışması'na katılma cesaretini verdi. Akosman, "Dünyada en kaliteli balların yarıştığı bu organizasyonda, kestane balımız 'altın bal' ödülüne layık görüldü" şeklinde konuştu. Yarışmaya 54 ülkeden binlerce çeşit bal gönderildi. Ancak, Akosman'ın kestane balı, saflık ve kalite açısından diğerlerinden sıyrılarak birinci oldu.

yeni-proje-21.jpg

"KESTANE BALININ DİYARI ZONGULDAK"

Akosman, "Elimizde böyle değerli bir bal var. Zonguldak’ın adını dünyaya tanıtmak istiyorum" diyerek hedeflerini açıkladı. Kestane balının prolin değeri ise son analizlerde 1980'e kadar yükseldi. Akosman, "Bu rakam, balımızı tıbbi olarak da kullanılabilir kılıyor" dedi.

Zonguldak’ta taşkömürü "yeraltı elması" olarak bilinirken, Akosman kestane balını "yerüstü elması" olarak tanımladı. "Artık bu elmasımızı dünya ile tanıştırmak istiyoruz" diye ekledi.

yeni-proje-22.jpg

GELECEK HEDEFLERİ

Muhammet ve Sevgi Akosman, balın kalitesini artırmak için sürekli çalışıyor. Eşinin de desteğiyle arıcılığın her yönünü keşfettiklerini belirten Akosman, "Bu yıl balımızın prolin değerinin daha da yükselmesini hedefliyoruz" dedi. Akosman çifti, gelecek yıl Londra'daki yarışmaya tekrar katılarak Zonguldak’ın adını daha da yükseltmeyi planlıyor.

Zonguldak'ın kestane balı, sağlık faydaları ve kalitesiyle dikkat çekerek dünya pazarında kendine sağlam bir yer edinmeye hazırlanıyor. Akosman çifti, hem bölgenin tarımını canlandırmak hem de yerel ürünleri uluslararası alanda tanıtmak için azimle çalışmaya devam ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN