Dünyada tek bir örneği bulunan yüzen adalar Türkiye'nin o şehrinde bulunuyor. Bir bir kıyıya vuran yüzen adaların kurtarılması için düğmeye basıldı. Her geçen gün küçülüp önemli bir bölümü karaya vuran yüzen adalar için acil önlem planı yapıldı. İşte yüzen adaların kurtarılma planı…
Adıyaman'ın Çelikhan ilçesinde yer alan Çat Barajı’nda bulunan yüzen adalar her geçen gün küçülerek karaya vuruyor. Yüzen adaların kurtarılması için çalışmalar başlatılırken Adıyaman Üniversitesi ve Çelikhan kaymakamlığından ortak proje kararı geldi. Ortak girişim ile birlikte yüzen adaların korunması ve yeniden canlandırılması için tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü'ne sunulan "Ekosistemin Onarılması ve Yenilenmesi Projesi" kabul edildi. İşte yüzen adaların kurtarılma planı…
İNCELEMELER YAPILDI
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileri ve bilim insanlarının bir arada bulunduğu bir heyet denemelerin yapılacağı 300 metrekarelik alanda incelemelerini gerçekleştirdi. Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kelleş, doğa harikası olan adaların zamanla küresel ısınmaya bağlı olarak su seviyesindeki azalma ile birlikte eski görkemini kaybettiğini söyledi.
Yüzen adaların tamamen kaybolmaması için çalışma yaptıklarını ifade eden Kelleş, proje için oluşturulan heyetin bölgede incelemeler yaptığını dile getirdi. Kelleş, "Yaklaşık 30 yıl önce 100 dönüm büyüklüğü olan yüzlerce adamız her geçen gün daha çok yok olma tehdidi altında. Şu anda 2-3 dönüm adamız mevcut. Bunları 1 ile 2 yıl içinde kurtarmazsak tamamen kaybetmek durumunda kalacağız. Burası sadece ülkemizin değil dünya için de doğa harikası bir hazine." dedi.
KARAYA VURMASI ENGELLENECEK
İki adanın çelik halatlarla baraja doğru çekildikten sonra doğaya zarar vermeyen ve çapa olarak adlandırılan beton bloklarla sabitleneceği belirtildi. Bu kapsamda adalar zincir uzunluğu kadar hareket edebilirken karaya vurması da engellenmiş olacak. Bir sonraki aşamada ise adaların yeniden eski bitki örtüsüne kavuşmasını sağlanacağı aktarıldı. Bitki örtüsünün oluşturulması ile birlikte göçmen kuşların yeniden adaya gelmesi beklenirken gölün ortasında kalmasıyla baraj suyunun filtre edilerek temiz kalmasını sağlanabileceği de belirtildi.
210 TON KARBONDİOKSİT TUTUYOR
Adıyaman Üniversitesi kapsamında gerçekleştirilen araştırmalar ile birlikte Avrupa Birliği Ortak Araştırma Merkezi Avrupa Toprak Bürosu Ulusal Teknik Uzmanı Prof. Dr. Erhan Akça Odaların gelecek nesillere aktarılabilmesi amacıyla projenin oldukça kritik olduğunu söyledi. Akça, şu sözleri dile getirdi:
"Projenin doğaya katacağı estetik değer dışında işlevselliği de önemli. İklim değişikliği ve çölleşme günümüzde çok büyük bir sorun. Bu sorunların önüne geçmek için atmosferdeki karbondioksiti tutmamız lazım. Bu anlamda adalar, karbondioksiti organik karbon olarak en yüksek derecede tutan sistemlerdir. Öyle ki bu alan, buradaki 210 ton karbondioksiti tutmaktadır."
TURİZMİN YENİ ADRESİ OLACAK
Çelikhan Kaymakamı Ali Cemal Altınöz ise yüzen adaların korunmasının oldukça önemli olduğuna değindi. Bir zenginlik olarak karşımıza çıkan yüzen adaların canlılığını sürdürmek amacıyla çalışmalar yapıldığını belirten Altınöz, yıllardır var olan adaların korunması ve canlanmasını önemli olduğunu vurguladı. Yapılan çalışma doğrultusunda karaya vuran adaların kurtarılması ile birlikte yerli ve yabancı turistlerin de ilgisinin artacağını belirten Altınöz, bölgeye hareketlilik geleceğinin altını çizdi.