Dövizle borç verenlere kötü haber! Yargıtay'dan borç alan ve verenler için emsal karar

Dövizle borç verenlere kötü haber! Yargıtay'dan borç alan ve verenler için emsal karar

Yargıtay, döviz cinsinden alacak ve borç ilişkilerine yönelik davalarda yeni bir düzenlemeye giderek, Türk lirası üzerinden değerlendirme yapılmasını kararlaştırdı. Mahkemeler, dövizle ilgili borç davalarında, icra takibi sırasındaki döviz kuru baz alınarak Türk lirası cinsinden hesap yapacak. İşte detaylar...

İstanbul'da dolar üzerinden kira sözleşmesi yapan bir mülk sahibi, kiracısından alacağını tahsil edemeyince icra yoluna gitti. Kiracının itirazı üzerine dosya mahkemeye taşındı ve yerel mahkeme, kira borcunu ödemeyen kiracıyı tahliye etme ve mülk sahibine borcun yüzde 20'si kadar tazminat ödeme kararı verdi.

Fakat kiracının itirazı İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi tarafından reddedildi ve dosya Yargıtay'a ulaştı. Yargıtay 12. Hukuk Dairesi, borç ve tazminatın yabancı para cinsinden ödenmesi yönündeki kararı uygun bulmayarak, bu kararı emsal teşkil edecek şekilde değiştirdi.

DOLAR, EURO BORÇLARI TÜRK LİRASIYLA ÖDENECEK

Yeniçağ'da yer alan habere göre, Yargıtay, yabancı para borçlarının takip tarihindeki Merkez Bankası efektif satış kuru ile değerlendirilerek Türk lirasına çevrilmesi ve bu değer üzerinden karar verilmesi gerektiğine hükmetti.

Bu kararla, yabancı para birimi üzerinden hüküm kurulmasının yanlış olduğu vurgulandı. İlk derece mahkemesinin hükmünü düzelten ve onaylayan Yargıtay, karar gerekçesinde kamu düzeninin önemine işaret etti. Ayrıca kamu düzeninin toplumun genel düzenini koruma amacı taşıdığı ve bu sebeple dikkate alınması zorunlu olduğu belirtildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN