Dört bebeğinden üçünü kaybeden aile bir yıldır hukuk mücadelesi veriyor: Sağlık Bakanlığı’ndan soruşturma iznine yanıt yok

Dört bebeğinden üçünü kaybeden aile bir yıldır hukuk mücadelesi veriyor: Sağlık Bakanlığı’ndan soruşturma iznine yanıt yok

Kocaeli’de dördüz doğum sonrası üç bebeğini kaybeden Hamide ve Akın Okutucu çifti, yenidoğan çetesi soruşturmasına dahil olmak için dilekçe verdi. Erken doğum sonrası sağlıklı doğan Cemre bebek, başka bir hastaneye sevk edildi ancak görme kaybı yaşadı. Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı, hastane görevlileri ve doktor M.F.Ş. hakkında soruşturma izni için Sağlık Bakanlığı’na başvurdu ancak Bakanlık, bir yıldır talebe yanıt vermedi.

Kocaeli’de yaşayan Hamide ve Akın Okutucu çiftinin, 23 Mayıs 2023 tarihinde erken doğumla dünyaya gelen dördüz bebeklerinden üçü, şüpheli koşullar altında hayatını kaybetti. Dördüncü bebek ise ciddi sağlık sorunları yaşadı. Aile, bu durumun ardından Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak, ihmali olanların cezalandırılması talebiyle suç duyurusunda bulundu. Ancak bir yıl geçmesine rağmen Sağlık Bakanlığı’nın soruşturma izni konusunda hâlâ bir yanıt vermediği öğrenildi.

OKUTUCU AİLESİNİN İDDİALARI: BEBEKLER GEREKSİZ YERE KUVÖZDE TUTULDU

Okutucu ailesi, özel G.Y. Hastanesi’nde sağlıklı olarak doğan bebeklerinin gereksiz yere haftalarca kuvözde tutulduğunu ve bu süre zarfında hastaneden enfeksiyon kaptıklarını iddia etti. Aileye göre bu ihmaller, bebeklerin hayatını kaybetmesine neden oldu. Üç bebeğini kaybeden Hamide Okutucu, dördüncü bebeği Cemre’yi ise yoğun çabalar sonucunda başka bir hastaneye sevk ettirerek hayatta tutmayı başardıklarını belirtti.

SUÇ DUYURUSU: TAKSİRLE ÖLÜME SEBEBİYET VERME VE GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA

Okutucu ailesi, avukatları aracılığıyla Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı başvuruda, “şüpheli hastanede görevli hekimler, bölüm personelleri, başhekim ve hastane sahipleri” hakkında yargılama talebinde bulundu. Suç duyurusu, "Taksirle Ölüme Sebebiyet Verme", "Kasten Öldürmenin İhmali Davranışla İşlenmesi" ve "Görevi Kötüye Kullanma" suçlamalarını içeriyor. Aile, başka ölümlerin önüne geçilmesi için ihmallerden sorumlu kişilerin adalet önünde hesap vermesi gerektiğini savundu.

ÜÇ BEBEĞİN ÖLÜMÜ: AYNI KOPYALA-YAPIŞTIR İFADELER

Suç duyurusunda yer alan raporlar, bebeklerin ölümüne dair şüpheleri artırdı. İlk bebek, doğumdan iki gün sonra ani kardiyak arrest (kalp durması) nedeniyle kaybedildi. Rapor, 25 Mayıs 2023 tarihli epikrizde, "Takiplerinde brakardiye giren hastada ani kardiyak arrest gelişti. 45 dakika CPR uygulanan hastadan cevap alınamaması üzerine eksitus kabul edildi." şeklinde yer aldı.

İkinci bebek olan Erdal, 23 Mayıs’tan 30 Haziran’a kadar kuvözde kaldı ve 1 Temmuz’da ani kardiyak arrest nedeniyle yaşamını yitirdi. Ölüm raporu ise ilk bebekteki ifadelerin birebir aynısıyla yazıldı. Aynı durum, üçüncü bebek olan Emre'nin 5 Ağustos’ta yaşamını yitirmesiyle de tekrarlandı.

CEMRE BEBEĞİN GÖZLERİNDE GÖRME KAYBI VE ENFEKSİYON

Ailenin dördüncü bebeği olan Cemre, diğer üç kardeşinin aksine başka bir hastaneye sevk edilerek hayatta kaldı. Ancak, Cemre'nin de küvözde kaldığı süreçte ciddi sağlık sorunları yaşadığı ortaya çıktı. Cemre’nin her iki gözünde de görme kaybı tespit edildi. Yapılan tahlillerde ise maya mantarı (candida albicans) enfeksiyonu belirlendi. Bu mantarın sağlıksız ve hijyenik olmayan koşullarda ortaya çıktığı, dolayısıyla hastanenin sorumluluğunda olduğu ifade edildi.

SAĞLIK BAKANLIĞI SORUŞTURMA İZNİ VERMEDİ

Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı, suç duyurusunun ardından Sağlık Bakanlığı Mesleki Sorumluluk Kurulu’na başvurarak hastane görevlileri ve doktor M.F.Ş. hakkında soruşturma izni talep etti. Ancak Sağlık Bakanlığı, bir yıl geçmesine rağmen talebe yanıt vermedi. Ailenin avukatı, bu durumu “soruşturma sürecinin önünde ciddi bir engel” olarak nitelendirdi ve başka benzer ölümlerin önlenmesi için acilen soruşturma izni verilmesi gerektiğini vurguladı.

“YENİDOĞAN ÇETESİ” SKANDALI VE M.F.Ş. İDDİALARI

“Yenidoğan çetesi” skandalı Türkiye genelinde ses getirmişken, aynı doktor M.F.Ş.’nin adı Niğde, Sakarya ve Antalya gibi farklı illerde de bebek ölümleriyle ilişkilendirildi. ANKA Haber Ajansı’nın haberine göre, bu illerde de benzer ihbar ve şikayetler bulunuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN