Türkiye'nin gündeminde yer alan domuz eti iddialarına yanıtlar peş peşe gelmeye başladı. Tarım Bakanlığının taklit ve tahriş ürünler listesi tartışılırken ünlü restoranların köfte ve et ürünlerinin içerisinde domuz eti tespit edildiği belirtildi. Akıllarda oluşan soru işaretleri giderilmeye çalışılırken domuzların çiftliklerden satın aldığı iddiaları da gündemde yer alıyor. Domuz çiftliği sahibi Halit Özbahçıvan o soruların yanıtını verdi.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın geçtiğimiz haftalarda aldığı karar ile birlikte firmalarda denetimlerde sıklaştırıldı. Taklit ve tahriş ürünler listesi paylaşılırken Türkiye'nin gündemi bir kez daha sarsıldı. Köfteci Yusuf'ta domuz eti tespiti konuşulurken vatandaşlar dışarıda yemek yemeye korkar oldu. İşte tüm detaylar…
DOMUZ ETİ TESPİT EDİLDİ
Türkiye'nin her yerinde bulunan zincir restoranların başında gelen Köfteci Yusuf başta olmak üzere bazı lokanta ve menülerde yer alan ürünlerde domuz eti tespit edildiği belirtildi. Köfteci Yusuf'un mahkeme kararıyla adının listede yayınlanmasını engellemeye çalışması büyük eleştirileri de beraberinde getirdi.
Dana etine karıştırılan domuz etinin nereden temin edildiği konusu akıllarda yer edinirken market fiyatlarına göre domuz etinin dana etinden daha pahalı olması da neden böyle bir şey yapıldı? sorularını hafızalarda canlandırdı. Bu doğrultuda en güçlü tahmin domuz etinin çiftliklerde alınmış olabileceği gelirken domuz etinin kilogram fiyatının dana eti ile hemen hemen aynı hatta çoğu zaman daha pahalı olduğu da belirtildi. Restoranların neden dana etine domuz eti karıştırdığı konusu kafalarda soru işareti oluşturmaya devam ediyor.
YABAN DOMUZLARI MI KULLANILIYOR?
Bakanlığın listesinde bulunan şirketlerin kullandığı domuz etinin çiftliklerde yetiştirirler evcil domuz etlerinden oluşmadığını ifade eden Halit Özbahçıvan, yaban domuzlarının kullanılmış olabileceğine değindi. Çiftliklerde bulunan domuz etlerinin dana etinden daha pahalı olduğunu belirten Halit Özbahçıvan, “Karkas (kemikli) dana etinin 300-350 liradan satıldığını, karkas domuz etinin de güncel satış fiyatının 350-400 lira bandında” dedi.
FİYAT SKALASI BULUNUYOR
Ürünlerin ucuz olması için çiftliklerde yetiştirilen domuzların etlerinin kullanılması durumunun anlamsız olabileceğini ifade eden Özbahçıvan, ellerinde bir fiyat skalası bulunurken şirketlerin böyle bir riske girmeyeceğini de aktardı. İçerisinde domuz eti tespit edilen firmaların sağlıklı olan çiftlik domuzlarının değil yasalara aykırı şekilde avlanan ve ticareti yapılan yaban domuzlarını kullanmış olabileceği belirtildi.
Çiftliklerde bulunan domuzların özel olarak yetiştirildiğini gerekli sağlık kontrollerinden geçmesi ile birlikte satışa çıkarıldığını söyleyen Özbahçıvan, firmaların kullandığı yaban domuzu etlerinde trişin adı verilen parazit içerme riskinin olduğunu da söyledi. Domuz etinden bulaşan ‘trişin’ ya da ‘trişinellozis’ parazitinin domuzlarda herhangi bir sağlık yapmasa bile insanlarda ölümcül hastalıklara yol açabileceği aktarıldı.
YEREL AVCILARLA ANLAŞMA YAPILIYOR
Yaban domuzu popülasyonunun yoğun olduğu belirtilirken Sakarya'nın kırsal kesiminde yaşayan Nuri Kaya Buralarda yaban domuzu avcılığının oldukça yaygın olduğunu söyledi. Bazı kişilerin bunu Hobi olarak yaptığını bazılarının ise tarlalarını korumak amacıyla avcılık yaptığını belirten Kaya, yerel avcılarla anlaşan ve onlardan vurdukları domuzları satın alan kişiler olduğunu da vurguladı.
ELİNDEN BULAŞABİLİR
Feyzi Çiftliği sahibi Sencer Solakoğlu, ortaya çıkan tahriş ile ilgili farklı iddialarda bulunduğu. Bakanlığın listesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Solakoğlu, DNA bazında bakıldığında köftecide çıkan domuzun avcılık yapan bir çalışanın elinden bile bulaşabileceğini aktardı. Solakoğlu, bu durumun domuz eti içeriğine sahip olduğu iddialarını gündeme getiremeyeceğini de belirtti.
TÜRKİYE'DE UCUZ SATILMIYOR
Sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşım ile birlikte önemli açıklamalarda bulunan Sencer Solakoğlu, şu ifadeleri kullandı:
“Tağşiş hakkında. Şunu anlamanızı isterim; tağşiş ekonomik kazanç için yapılır. Şayet bakanlık DNA bazında baktı ise köftecide çıkan domuz, avcılık yapan bir çalışanın elinden bile bulaşı olarak çıkabilir. Bu, etin domuz eti içerdiği anlamına gelmez. Bu sebeple mahkeme bitmeden firma isminin açıklanması, haksızlığa sebep olma potansiyeli içerir. Ayrıca domuz eti ülkemizde ucuz bir et değildir. Tavuk daha makul bir ekonomik kazanç kaynağıdır. Avrupa’da uygulandığı gibi, bizim de konuyu ele almamız gerekir. Firmayı bilmiyorum ama bir marka yaratmak çok zor ve meşakkatli bir iş. Yanlış metotlara dayanarak yapılan ifşalar sonucunda haksız bir iflas kimseye fayda sağlamayacağını düşünüyorum. Firma gerçekten domuz eti kattıysa ifşa doğrudur.”