Dış politikada en keskin manevra: Sisi, 12 yıl sonra turkuaz halıda

Dış politikada en keskin manevra: Sisi, 12 yıl sonra turkuaz halıda

Kahire ile ilişkilerin buzdolabında tutulduğu 12 yılın ardından yeni bir dönüm noktası... Cumhurbaşkanı Erdoğan, hakkında ağır ifadeler kullandığı Mısırlı mevkidaşı Sisi’yi Ankara’da en üst protokolle karşıladı. İki başkent arasındaki ‘sil baştan’ dönemi olumlu karşılandı ancak siyasi hamle uğruna Türkiye’ye bunca yıl neden dış politikada kayıp yaşattırıldığını sorgulattı.

Sisi ve beraberindeki heyet, resmi törenlerde 2013’ten beri kullanılmaya başlanan turkuaz halıyla karşılandı. Erdoğan ile Sisi, aynı makam aracıyla Beştepe’ye geçti. Konuk cumhurbaşkanı için burada da resmi bir tören yapıldı.

MISIR’LA NORMALLEŞME SÜRECİNDE EN İLERİ AŞAMA

Mısır’la Sisi’nin göreve gelmesinin ardından atılan köprülerin yeniden kurulmasında en ileri aşama da tamamlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen 14 Şubat’taki Kahire temasının ardından Mısırlı mevkidaşı Sisi resmi davet üzerine Ankara’ya geldi. Bu, 12 yıl aradan sonra Mısır’dan cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk ziyaret oldu. Erdoğan geçmişte “Aynı masada oturmam” dediği konuğunu Esenboğa Havalimanı’nda karşıladı.

ERDOĞAN: BENZER TUTUM VE HEDEFLERE SAHİBİZ

İki ülke arasında ortak bildiri imzalanırken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin konusunda da ortak duruşun altını çizdi. Erdoğan “İstişarelerimizde bölgesel konuları ele aldık. Birçok meselede benzer tutum ve hedeflere sahibiz. İstişarelerimizi güçlendireceğiz” dedi. Sisi ise Türkiye ile birçok alanda ortak adım atma kararı alındığını kaydetti. “Türkiye ve Suriye arasındaki yakınlaşmayı memnuniyetle karşılıyoruz” ifadesini kullandı.

KAZAN KAZAN POLİTİKASI YÜRÜTECEĞİZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile mevkidaşı Sisi'nin katılımıyla imza töreni düzenlendi. Erdoğan ile Sisi, ortak basın toplantısında konuştu. "Mısır ile diyaloğumuz üst seviyede" diyen Erdoğan "İş birliğimizi daha da ileriye taşıyoruz. Türkiye ve Mısır'ın bölgesel barış ve istikrara katkıları hayati önemde. Gazze başta olmak üzere bölgesel meselelerin çözümü için düzenli istişarelerde mutabık kaldık. Birçok meselede benzer tutum ve hedeflere sahibiz. İstişarelerimizi güçlendirme konusunda kararlıyız. Kazan kazan anlayışıyla çok boyutlu münasebetlerimizi ileriye taşıyacağız" dedi. Sisi ise şöyle konuştu: "Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkiler bağlamında beraber koordinasyonun çok önemli olduğunun altını çizdim. İnsani krizlerin önüne geçmek için beraber çalışmalıyız diye karar aldık.”

gazete.jpg

SİSİ İLE 12 YIL SONRA 'TAM NORMALLEŞME'

Seçilmiş cumhurbaşkanı Mursi’ye yapılan askeri darbeden sonra ilişkilerin dondurulduğu Mısır’la 12 yıl sonra normalleşme sağlandı. Şubattaki ziyareti sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan, hakkında ağır ifadeler kullandığı Mısırlı mevkidaşı Sisi’yi Ankara’daki iade-i ziyarette en üst protokolle karşıladı. İki başkent arasındaki ‘yeni dönem’ olumlu karşılandı. Ancak dış politikada kaybedilen zaman eleştirildi.

Mısır’da ülkenin ilk seçilmiş cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi’ye yapılan askeri darbe Ankara ile Kahire ilişkilerini kopardı. Aradan geçen 12 yıl boyunca köklü bağlara sahip olan iki ülke diplomatik olarak temasta bulunmadı. Muhalefet ilişkilerin düzeltilmesi noktasında çağrılar yapsa da Kahire ile normalleşme sağlanamadı. Mısırla ilişkiler ‘Darbeci Sisi’ söylemi üzerinden özellikle de seçim dönemlerinde iç siyasete malzeme haline getirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan 2019’daki Yerel Seçimlerde İstanbul’da çalışma yaparken meydanlarda CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu’nu işaret ederek seçmene ‘Sandıkta Sisi mi diyeceksiniz Binali Yıldırım mı?’ söylemini kullandı. İfadeler uzun süre büyük tepki çekti.

HAVALİMANINDA EN ÜST DÜZEY KARŞILAMA: 12 yıllık diplomatik kayba neden olan politika yeni bir dönüm noktası yaşıyor. Mısır’la Sisi’nin göreve gelmesinin ardından atılan köprülerin yeniden kurulmasında en ileri aşama da tamamlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen 14 Şubat’taki Kahire temasının ardından Mısırlı mevkidaşı Sisi resmi davet üzerine Ankara’ya geldi. Bu, 12 yıl aradan sonra Mısır’dan cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk ziyaret oldu. Erdoğan geçmişte “Aynı masada oturmam” dediği konuğunu Esenboğa Havalimanı’nda resmi törenle karşıladı. Törende dünyada kırmızı olarak kullanılan halı yerine 2013’ten beri kullanılan Turkuaz halı tercih edildi.

SİSİ ERDOĞAN’A ASKER SELAMI VERDİ: Sisi’nin uçaktan indiği esnada Erdoğan’a asker selamı verdiği görüldü. Erdoğan ile Sisi, aynı makam aracıyla Beştepe’ye geçti. Sisi için Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde resmi karşılama töreni düzenlendi. Atlı birliklerin de yer aldığı törende iki ülkenin milli marşları çalındı. Ardından Sisi ve Erdoğan, tören kıtasını selamladı. Resmi karşılama törenin ardından Erdoğan ve Sisi ikili görüşmeye geçti. Liderler ikili görüşmenin ardından ‘Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’ toplantısına başkanlık etti. Burada, Gazze’ye dönük ateşkes ve insani yardım çabasıyla birlikte iki ülke işbirliğinin geliştirilmesine dönük yaklaşım ele alındı. Erdoğan’ın 14 Şubat 2024’teki Kahire ziyaretinde imzalanan Ortak Bildiri uyarınca yeniden yapılandırılan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin ilk toplantısında, Türkiye-Mısır ilişkileri tüm yönleriyle gözden geçirilecek, ikili iş birliğinin daha da geliştirilmesine yönelik gelecek dönemde atılabilecek müşterek adımlar ele alınacak. Toplantı kapsamında ilişkilerin ahdi zeminini güçlendirmeye yönelik bazı belgeler imzalanacak. toplantıda savunma, enerji, turizm, sağlık, eğitim ve kültür alanlarında yaklaşık 20 anlaşma imzalanacak.

YENİ BİR DOSTLUK SÜRECİ BAŞLIYOR: Türkiye’ye yaptığı ziyarete ilişkin Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, sosyal medya üzerinden açıklamalarda bulundu. Sisi, şunları kaydetti: “İki kadim ülkemizin köklü tarihi ve halk ilişkilerinin yanı sıra, günümüze kadar güçlü siyasi ilişkilerle birbirine bağlı olması nedeniyle, Türkiye Cumhuriyeti’ne ilk ziyaretimden ve Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmemden büyük mutluluk duyduğumu ifade ediyorum. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu lider Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulması, belki de bugünkü ziyaretim ve öncesinde Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kahire ziyareti, Mısır ile Türkiye arasında yeni bir dostluk ve iş birliği aşamasını başlatma yönündeki ortak iradeyi yansıtıyor. Ortak irade, bölgesel ve uluslararası çevrelerindeki önemli rollerine dayanarak ve iki kardeş halkımızın istek ve arzularını karşılayacak şekilde."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN