Devlet okulları özel okullarla yarışıyor! Bağış adı altında rekor ücret: 150 bin TL'yi buluyor

Devlet okulları özel okullarla yarışıyor! Bağış adı altında rekor ücret: 150 bin TL'yi buluyor

Devlet okullarındaki rakamlar, özel okullarla yarışıyor! Bağış adı altında rekor ücret! 150 bin TL'ye kadar varıyor...

Çocuğunu anaokulu, ilkokul veya ortaokula kaydettirecek aileler, bu yıl okula yerleştirme işlemlerinde büyük bir zorlukla karşılaşıyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bağış ve öğretmen seçimlerinin önüne geçmek amacıyla ilkokul birinci sınıf ve ortaokul beşinci sınıfa başlayacak öğrencilerin kayıtlarını adrese dayalı sistemle gerçekleştirdi.

Ancak otomatik kayıt işlemleri tamamlanmış olmasına rağmen, veliler okullara başvurduklarında yüksek bağış ücretleriyle karşılaşmakta.

150 BİN TL'YE KADAR ÇIKIYOR

Devlet okulları özellerle yarışıyor: Ücreti vermezsen kaydı almıyorlar! - Ekonomi Haberleri

Bazı okullar, kırtasiye malzemeleri gibi küçük yardımlar talep ederken, diğer okullar bağış tutarlarını 1.000 TL'den başlayarak 150.000 TL'ye kadar çıkarabiliyor. Bu durum, özel okul ücretleriyle rekabet ederken, ortaokul öğrencilerinin kayıtları için başarı belgeleri ve kurs sertifikaları isteyen okullar da mevcut.

Bağışlarla ilgili bilgileri telefonla öğrenmeye çalışan veliler, okullardan genellikle detaylı bilgi almadıklarını, yüz yüze görüşmenin gerekli olduğunu belirtiyor. Okul aile birlikleri üzerinden yürütülen bağış işlemlerinde ise, bazı okullar bağış talebinde bulunduklarını açıkça ifade etmemekte.

VELİLER SOSYAL MEDYADA TEPKİ GÖSTERİYOR

Veliler, yüksek bağış talepleriyle ilgili şikayetlerini CİMER’e iletmenin yanı sıra sosyal medya üzerinden de tepkilerini dile getiriyor. Öne çıkan bazı örnekler:

  • Beşiktaş'taki bir okulda kayıt için 80.000 TL bağış talep edildi.
  • İzmir Konak'taki bir okulda 9.000 TL peşin ücret ve 20.000 TL bağış istenildi.
  • İstanbul Bahçelievler’de, 2.600 TL bağış talep edilerek kaydın bu ödemeyle yapılacağı belirtildi.

VELİ-DER BAŞKANI UYARIYOR

Özel okul fiyatında yüzde 150'lik artış; İstanbul'da milyon lirayı geçiyor - Son Dakika Eğitim Haberleri

Veli-Der Başkanı Ömer Yılmaz, bağış taleplerinin sadece büyükşehirlerde değil, Anadolu şehirlerinde de yaygınlaştığını belirterek, “İstanbul’da 200 bin TL istenen okullar var. İlerleyen zamanlarda bunun üzerine de çıkacak okullar olur. Velilerin bu pazarlıklara bile hiç girmemesi gerekiyor. Eğitim çocukların ücretsiz hakkıdır. Eğitim için ücret talep edilemez. Böyle bir durumla karşılaşanlar bize, MEB’e, CİMER’e başvurabilir” şeklinde uyarıda bulundu.

ANAOKULLARINDA ARTAN KATKI PAYLARI

Okul kayıt parası almak yasal mı? Okullara kayıt işlemleri ücretli mi? Okul kayıt parası şikayet hattı

MEB, 14 Ekim 2023 tarihinde yaptığı düzenlemeyle okul öncesi eğitim kurumlarına yıllık katkı payı getirdi. Bu düzenleme sonrasında, anaokullarında yıllık ücretler 13.000 TL'ye kadar çıkabiliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN