Devlet desteğiyle başladı, taleplere yetişemez oldu! Herkes tekrar tekrar alıyor, aylık en az 24 bin TL maaş ile işçi bulamıyor

Devlet desteğiyle başladı, taleplere yetişemez oldu! Herkes tekrar tekrar alıyor, aylık en az 24 bin TL maaş ile işçi bulamıyor

Malatya'nın Pütürge ilçesinde 7 yıl önce devlet desteği ile başladığı üretimlerde taleplere yetişemez oldu. Üretim alanını genişleterek 36 dönüme kadar çıkaran 47 yaşındaki Gülten Çelik, girişimci kadın üretim kapasitesine artırmalarına rağmen siparişleri yetişmekte zorlanıyor. Herkes yeniden kapısını çalıyor tek sıkıntısı işçi bulmak oluyor.

Malatya'nın Pütürge ilçesine bağlı örmeli Mahallesi'nde yaşayan İki çocuk annesi Gülten Çelik, 2017 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen "Genç Çiftçi Projesi" ile birlikte sektöre giriş yaptı. Aldığı hibe desteği ile ilk etapta 5 dönümlük bir alanda Çilek üretimi gerçekleştiren girişimci siparişlere yetişemeyince üretim alanını genişleterek 36 dönüme kadar yükseltti. Albion türü çilekleri ile adından söz ettiren Çelik, kilosunu da 60 TL'den satışa çıkarıyor.

İŞÇİ BULMAKTA ZORLANIYOR

Hasat sürecinin başlaması ile birlikte çilekler tek tek toplanırken işçi olarak çalışan Dilan Taş ile Mehmet Yılmazcan, sabah saatlerinde çilek toplamaya başladıklarını söyledi. Akşama kadar devam eden çilek toplama süreci ile birlikte yevmiyelerin 700 ile 800 TL aralığında değiştiğini belirtildi.

Malatya'da 5 dönümle başladı, 36 dönüme çıkardı ama siparişlere yetişemiyor: Tarlada kilosu 60 TL!

"Genç Çiftçi Projesi" kapsamında aldığı hibe desteği ile 5 dönümlük alanda üretim çalışmalarına başlayan Gülten i Çelik, taleplerin artması ile birlikte üretim alanının genişlediğini belirtti. 36 dönümde çilek toplamaya devam eden Çelik, hedefinin daha büyük alanda üretim yapmak olduğunu söyleyerek bunu da başardığını aktardı. Yağışların bu süreci biraz zorlaştırdığını dile getiren Çelik, işi konusunda sıkıntı yaşadığını belirtse de üstesinden gelmeye çalıştıklarını vurguladı. Daimi müşterileri olduğunu söyleyen Çelik, bir alanın mutlaka bir daha almak için geldiğinin altını çizdi.

Pütürge'de Çilek Üretiminde Dev Adım: Gülten Çelik'in Başarılı Hikayesi « Malatya Haber TV

60 TL'DEN SATIŞA ÇIKARILIYOR

Üretim kapasitesinde artış yaşanmasına rağmen talepleri hala yetişemediklerini dile getiren Çelik, çileklerin kilogram fiyatının 60 TL olduğunu belirterek talebin çok fazla olduğunu ve yetişemediğini vurguladı. Çelik, “Satışlarımız ise perakende şeklinde. 20-30 kişiye de istihdam sağlıyorum bu durumdan çok mutluyum bu yıl talepleri karşılayarak emeğimizin karşılığını da alacağız inşallah. Çevremdeki insanlardan da destekler görüyorum. Üretimi eşimle birlikte yapıyoruz. Ben çileklerin bakımı ile eşim ise genelde satışlarla ilgileniyor” diye konuştu.

(İHA)

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN