Malatya'nın Pütürge ilçesinde 7 yıl önce devlet desteği ile başladığı üretimlerde taleplere yetişemez oldu. Üretim alanını genişleterek 36 dönüme kadar çıkaran 47 yaşındaki Gülten Çelik, girişimci kadın üretim kapasitesine artırmalarına rağmen siparişleri yetişmekte zorlanıyor. Herkes yeniden kapısını çalıyor tek sıkıntısı işçi bulmak oluyor.
Malatya'nın Pütürge ilçesine bağlı örmeli Mahallesi'nde yaşayan İki çocuk annesi Gülten Çelik, 2017 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen "Genç Çiftçi Projesi" ile birlikte sektöre giriş yaptı. Aldığı hibe desteği ile ilk etapta 5 dönümlük bir alanda Çilek üretimi gerçekleştiren girişimci siparişlere yetişemeyince üretim alanını genişleterek 36 dönüme kadar yükseltti. Albion türü çilekleri ile adından söz ettiren Çelik, kilosunu da 60 TL'den satışa çıkarıyor.
İŞÇİ BULMAKTA ZORLANIYOR
Hasat sürecinin başlaması ile birlikte çilekler tek tek toplanırken işçi olarak çalışan Dilan Taş ile Mehmet Yılmazcan, sabah saatlerinde çilek toplamaya başladıklarını söyledi. Akşama kadar devam eden çilek toplama süreci ile birlikte yevmiyelerin 700 ile 800 TL aralığında değiştiğini belirtildi.
"Genç Çiftçi Projesi" kapsamında aldığı hibe desteği ile 5 dönümlük alanda üretim çalışmalarına başlayan Gülten i Çelik, taleplerin artması ile birlikte üretim alanının genişlediğini belirtti. 36 dönümde çilek toplamaya devam eden Çelik, hedefinin daha büyük alanda üretim yapmak olduğunu söyleyerek bunu da başardığını aktardı. Yağışların bu süreci biraz zorlaştırdığını dile getiren Çelik, işi konusunda sıkıntı yaşadığını belirtse de üstesinden gelmeye çalıştıklarını vurguladı. Daimi müşterileri olduğunu söyleyen Çelik, bir alanın mutlaka bir daha almak için geldiğinin altını çizdi.
60 TL'DEN SATIŞA ÇIKARILIYOR
Üretim kapasitesinde artış yaşanmasına rağmen talepleri hala yetişemediklerini dile getiren Çelik, çileklerin kilogram fiyatının 60 TL olduğunu belirterek talebin çok fazla olduğunu ve yetişemediğini vurguladı. Çelik, “Satışlarımız ise perakende şeklinde. 20-30 kişiye de istihdam sağlıyorum bu durumdan çok mutluyum bu yıl talepleri karşılayarak emeğimizin karşılığını da alacağız inşallah. Çevremdeki insanlardan da destekler görüyorum. Üretimi eşimle birlikte yapıyoruz. Ben çileklerin bakımı ile eşim ise genelde satışlarla ilgileniyor” diye konuştu.
(İHA)