DEVA Partisi'nde iktidara çağrı: Deprem bölgesindeki mağduriyetler sürüyor

DEVA Partisi'nde iktidara çağrı: Deprem bölgesindeki mağduriyetler sürüyor

DEVA Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Dr. İrfan Karatutlu, deprem bölgesindeki mağduriyetlerin büyük bir kısmının devam ettiğini ve iktidarın bu sorunlara yeterince duyarlılık göstermediğini belirtti.

DEVA Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Dr. İrfan Karatutlu, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Kahramanmaraş’taki sorunlara, vatandaşların mağduriyetine ve yapılan usulsüzlüklere dikkat çekti.

Karatutlu, hükümetin deprem bölgesi için her şeyi yaptığı ve her şeyin düzene girdiği algısını oluşturmaya çalıştığını belirtti. Ancak, deprem bölgesinin yalnızca yüzde 10-20’lik bir kısmının sorunlarının giderildiğini, buna karşılık yüzde 80-90’lık kısmın mağduriyetlerinin hala devam ettiğini vurguladı.

'VATANDAŞLAR BELİRSİZLİK İÇİNDE'

Karatutlu, "Binlerce insan bu soğuk havada klimasız, hatta susuz konteynerlerde yaşıyor. Kamu kurumları, valilik dahil hiçbir resmi kuruluş, vatandaşları bilgilendirmek adına bir yapı kurmadı ve vatandaşlar muhatap alınmadı. Bu nedenle vatandaşlar, belirsizlik içinde, hem psikolojik hem de maddi sıkıntılarla ve gelecek kaygısıyla yaşamlarını sürdürmeye çalışıyorlar" dedi.

Karatutlu, son 62 haftanın 59'unu Kahramanmaraş’ta geçirdiğini ve oradaki sorunları birebir gördüğünü ifade etti.

'KURUMSAL BİR BİLGİLENDİRME MERKEZİ KURULMADI'

Deprem bölgesinde yaşayan vatandaşların gelecek kaygısı yaşadıklarını ve belirsizlik içinde olduklarını aktaran Karatutlu, "Rezerv alan diye bir yasa çıkarıldı, ancak vatandaşlara evleri hakkında hiçbir şey söylenmedi; sadece bir tebligatla bildirildi. Ayrıca Kahramanmaraş’ta uygunsuz alan olarak rapor edilen yerlerde, depremde zarar görmemiş binaların yıkılmasına karar verildi ve bu durum hala devam ediyor. Hak sahipliği ile ilgili kaos sürüyor; insanlar ne zaman, nerede ve nasıl haklarını alacaklarını bilmiyor. Yapılan TOKİ konutlarının ne zaman teslim edileceği konusunda ise vatandaşlara kurumsal bir bilgilendirme merkezi kurulmadı" dedi.

'VATANDAŞ BAZI BÖLGELERDE KENTSEL DÖNÜŞÜM İSTİYOR'

Karatutlu, Kahramanmaraş Akif İnan Mahallesinde 40 yıllık Necip Fazıl apartmanı gibi birçok yıkılmış ve ağır hasar alıp terk edilmiş binaya dikkat çekerek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının uygunsuz hasar tespiti ile yüzlerce insanı mağdur ettiğini söyledi. Ayrıca iktidar milletvekillerinin ve bürokrasinin ilgisiz tutumunu eleştirdi.

'HÜKÜMET, KAHRAMANMARAŞ’IN SU ALTYAPISINA MÜDAHALE ETMEK ZORUNDA'

Yer şekillerindeki değişimler nedeniyle su kaynaklarında azalma olduğunu belirten Karatutlu, onlarca köyün su sıkıntısı çektiğini şu sözlerle ifade etti:

“Kahramanmaraş, su potansiyeli en yüksek illerden biridir. Buna rağmen Kurtlar, Baydemirliği, Kazmabağları, Türkoğlu, Gaziosmanpaşa Büyüknacar, Şekeroba, Çakallı, Hasanağa, Ertuğrul Gazi, Zeytindere, Köseli, Altınova, Kızılseki, Kurucaova, Tatlar, Çobanlı, Yolyanı gibi birçok köyde su sıkıntısı yaşanıyor. Hükümet, Kahramanmaraş’ın su altyapısına müdahale etmek ve kontrol altına almak zorundadır. Su azaldıkça vatandaşlar su faturalarının yüksekliğinden şikayet ediyor.”

Kahramanmaraş’ta sık sık uçak seferi sorunu yaşandığını belirten Karatutlu, sefer sayılarının yetersizliğinden kaynaklanan sıkıntılara dikkat çekti. Gaziantep-Ankara arasında haftalık 21 gidiş-dönüş seferinin olduğunu, ancak Kahramanmaraş-Ankara seferinin haftada sadece 4 kez yapıldığını söyledi.

'PİYASAYA UYGUN OLMAYAN ŞEKİLDE TAHSİSLER BAŞLIYOR'

Karatutlu, basın açıklamasında “Tomsuklu Tekstil Sanayi OSB’de neler oluyor?” sorusunu da yöneltti: “Piyasaya uygun olmayan bir şekilde tahsisler başlıyor, oysa böyle bir durum yasada yok. 2023’te yürürlüğe giren bir yasa var, ancak 2016 ile 2021 arasında buranın mütevelli heyeti, 77 kişiye ön tahsiste bulunmuş. 3500 dönümlük arazinin 2500 dönümü mütevelli heyetinin üyeleri tarafından alınmış; bu üyeler, akrabalarına, eniştelerine, dünürlerine 100’er dönüm, 200’er dönüm hatta bir firma yan firmalarıyla birlikte 400 dönüm yer almış. Gaziantep-Maraş yolunun hemen önünü de kendilerine tahsis etmişler. Bu konuda soru önergesi verdim ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na uyarıda bulunuyorum. Organize sanayi, artık karma organize sanayi oldu; bu nedenle geçmişte yapılan yönetmeliğe uymayan tahsisler derhal iptal edilmelidir.”

'YEREL BASIN VE YEREL TV, ŞAHSIMA BLOKAJ UYGULAMAKTADIR'

Kahramanmaraş basın mensuplarının kendisine blokaj uyguladığını iddia eden Karatutlu, vatandaşlarla sosyal medya aracılığıyla ve halk gezileri ile iletişim kurabildiğini belirtti. Bu sorunların hepsini Kahramanmaraş halkı ile birlikte aşacaklarına inandığını dile getiren Karatutlu, milletvekilliği süresince yasalar ve hukuk çerçevesinde halkın yanında olacağını ifade etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN