Deprem uzmanından şok açıklama: Büyük İstanbul depremi neden gecikiyor?

Deprem uzmanından şok açıklama: Büyük İstanbul depremi neden gecikiyor?

6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan Kahramanmaraş ve Elbistan depremlerinde binlerce canımız hayatını kaybetmişti. Yaşanan asrın felaketi sonrası gözler Büyük İstanbul depremine çevrildi. Vatandaşlar 'Büyük İstanbul depremi ne zaman olacak? Büyük İstanbul depremi neden gecikiyor?' sorularını araştırırken ünlü deprem bilimci Prof. Dr. Osman Bektaş'tan kritik bir açıklama geldi. İşte Prof. Dr. Osman Bektaş'ın İstanbul depremi ile ilgili yaptığı korkutan açıklaması...

BURAK AKDOĞAN

Türkiye, 1999 İzmit depreminin ardından İstanbul'da yaşanabilecek büyük bir deprem korkusuyla yaşamaya devam ederken, ünlü deprem bilimci Prof. Dr. Osman Bektaş'tan çarpıcı açıklamalar geldi. Bektaş, "Büyük İstanbul Depremi"nin neden geciktiğini ve bu durumun ne anlama geldiğini detaylı bir şekilde anlattı.

1999'DAN SONRA 30 YIL İDDİASI NEDEN GEÇERSİZ?

Prof. Dr. Bektaş, 1999 İzmit depremi sonrası ortaya atılan "30 yıl içinde İstanbul'da 7'den büyük deprem olacak" şeklindeki öngörünün neden gerçekleşmediğini açıkladı. 25 yıl geçmesine rağmen büyük bir deprem yaşanmamasına dikkat çeken Bektaş, bu durumun jeolojik ve tektonik süreçlerle ilgili olduğunu belirtti.

yeni-proje-2025-01-23t113539-408.jpg

MARMARA'DA 75 YILLIK SAKİNLİK DÖNEMİ Mİ?

Bektaş, Marmara bölgesinin 500 yıllık tarihsel dönemine ve 1906 San Francisco depremi sonrası yaşananlara atıfta bulundu. "Marmara, 500 yıllık tarihsel döneminde ve 1906 M7.8 San Francisco depremi sonrasında olduğu gibi 75 yıllık bir sakinlik dönemine girmiştir" diyen Bektaş, bu sakinliğin nedenlerini açıkladı.

1999 DEPREMLERİNİN ETKİSİ HALA DEVAM EDİYOR

1999 İzmit ve Düzce depremlerinin ardından yaşanan stres transferinin ve Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın (KAF) 25 yıllık tektonik yüklenmesinin, Marmara'da henüz büyük bir depreme yol açmadığını ifade eden Bektaş, "Marmara'da 25 yıl içerisinde M 5.9'dan büyük deprem yaşanmaması, fayların henüz rahatlama döneminden çıkamadığının kanıtıdır" dedi.

FAYLAR HENÜZ RAHATLAMA DÖNEMİNDEN ÇIKAMADI

Prof. Dr. Osman Bektaş'ın bu açıklamaları, İstanbul'da beklenen büyük depremin neden geciktiği konusunda önemli ipuçları sunuyor. Fayların henüz rahatlama döneminde olması, büyük bir depremin yaşanmasını engelliyor gibi görünse de, bu durumun sonsuza kadar devam etmeyeceği de unutulmamalı.

yeni-proje-2025-01-23t113627-585.jpg

BEKTAŞ'IN AÇIKLAMALARI IŞIĞINDA NE YAPMALI?

Bu bilgiler ışığında, İstanbul'da yaşayanların deprem gerçeğini göz ardı etmemesi ve önlemlerini alması gerekiyor. Yetkililerin, deprem riskini azaltacak kentsel dönüşüm ve güçlendirme çalışmalarına devam etmesi, vatandaşların ise bireysel deprem hazırlıklarını yapması büyük önem taşıyor.

DEPREM BİLİNCİ YÜKSEK TUTULMALI

Prof. Dr. Osman Bektaş'ın açıklamaları, büyük İstanbul depreminin gecikmesinin nedenlerini anlamamıza yardımcı olsa da, bu durumun rehavete yol açmaması gerekiyor. Deprem bilincini yüksek tutmak, sürekli olarak hazırlıklı olmak ve yetkililerin de bu konuda kararlı adımlar atması, olası bir felaketin etkilerini en aza indirebilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN