Depremin vurduğu Hatay’da birçok üretici, felaket sonrası ilk kez o ürünü ekti. Bölgenin mevsim koşullarına ayak uyduran ve iyi bir verim sağlayan ürünün ise pazara inmeye vakti olmuyor tarlada kapan alıyor. İşte, Hatay’daki o üretim…
Hatay'da kapya biberi hasadı, kent genelindeki 22 bin dekar arazide başladı. Özellikle Antakya, Altınözü ve Reyhanlı ilçelerinde yoğun olarak yetiştirilen kapya biber, pazara inmeden tarlalardan satın alınıp fabrikalara taşınıyor. Sabah erken saatlerde tarlalarda başlayan hasat işlemi, işçilerin topladığı biberlerin çuvallara yerleştirilip kamyonetlere taşınması ile devam ediyor.
SICAK HAVALARDA ZORLU ÇALIŞMA KOŞULLARI
Hava sıcaklığının 38 dereceye ulaştığı Hatay'da, tarım işçileri vücutlarını kapatan kıyafetler ve taktıkları şapkalarla güneşten korunmaya çalışıyor. Kapya biberi hasadı, sıcak hava koşullarında zorlu bir iş gücü gerektiriyor. Toplanan biberler, genellikle salça yapımı, sofralık tüketim ve baharat için kullanılıyor.
KİLOSU 13 LİRADAN BAŞLIYOR
Hatay'da kapya biberi üreticilerinden kilogram başına 13-15 lira arasında alım yapılmakta. Toplanan ürünlerin büyük kısmı, pazara sunulmadan önce salçaya dönüştürülmek üzere fabrikalara yönlendiriliyor. Antakya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Muzaffer Okay, bölge üreticisinin son yıllarda kapya biberi yetiştiriciliğine yöneldiğini belirtti. Bölgedeki kapya biberi rekoltesinin bu yıl 52 bin ton olarak beklendiğini ifade eden Okay, ekim alanlarındaki daralmaya rağmen çiftçilerin bu ürünü tercih etmeye devam edeceğini söyledi.
KAPYA BİBERİN KULLANIM ALANI VE PAZAR PAYI
Okay, kapya biberinin salça yapımında, pul biber ve Şanlıurfa'nın isot biberlerinde kullanıldığını belirtti. Ürünün pazar payının oldukça geniş olduğunu vurgulayan Okay, kapya biberinin iç piyasayı hareketlendireceğini ve çiftçilerin biberin veriminden memnun olduğunu ekledi.
ÇİFTÇİLER VERİMDEN MEMNUN FİYATTAN İSE…
Hasan Akıncı, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bu yıl ilk kez 10 dönüm arazisinde hasat yaptığını ifade etti. Sezon boyunca 50 ton kapya biberi toplamayı hedeflediğini belirten Akıncı, ürün fiyatlarının geçen yılın altında kaldığını ancak mücadele etmeye devam ettiklerini söyledi.
Fatih Akıncı ise 15 yıldır kapya biberi üretimi yaptığını ve topladıkları ürünleri salça yapımı için fabrikalara sattığını belirtti. Çiftçiler, kapya biberinin verimliliğinden memnun olduklarını, ancak fiyatların biraz daha iyileştirilmesini umduklarını dile getiriyor.