O ilimizde denemek için ekilen süper meyve verimini gösterdi. Kuzey Amerika’dan o ilimizin topraklarına... Çiftçilerin yeni umudu oldu! Hububata alternatif arayan ona yöneliyor. Tam bir antioksidan bombası...
Yozgat’ın Şefaatli ilçesinde çiftçilerin alternatif ürünlere yönelimi devam ediyor. Bu kapsamda, "süper meyve" olarak bilinen ve tıbbi aromatik bitkiler arasında yer alan aronya bitkisinin hasadı, Gülistan köyünde gerçekleştirildi. Yüksek antioksidan içeriğiyle öne çıkan aronya, bölge çiftçileri için yeni bir umut kaynağı olarak değerlendiriliyor.
İLK HASAT GÜLİSTAN KÖYÜ'NDE YAPILDI
Şefaatli ilçesine bağlı Gülistan köyünde çiftçilik yapan Hacı Tufan’ın 1 dekar alanda yaptığı aronya dikimi, Yozgat Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından deneme amaçlı olarak geçen yıl başlatılmıştı. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından tescillenen aronya, Kuzey Amerika kökenli olup içerdiği yüksek miktarda antioksidan nedeniyle "süper meyve" olarak anılıyor. Bu yıl, Şefaatli ilçesinde düzenlenen hasat etkinliğinde ilk aronya hasadı gerçekleştirildi.
Hasat etkinliğine, Şefaatli İlçe Kaymakamı Oğuzhan Yazar, Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Osman Akşit, teknik personeller ve çiftçiler katıldı. Etkinlikte konuşan Kaymakam Oğuzhan Yazar, aronya bitkisinin ilçede tarım çeşitliliğine katkı sağlayacağını belirterek, bu tür alternatif ürünlerin bölgede yaygınlaştırılması için çiftçilere her türlü desteği vereceklerini ifade etti.
"ÇİFTÇİLERİMİZE HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERECEĞİZ"
Şefaatli Kaymakamı Oğuzhan Yazar, deneme amacıyla başlatılan bu çalışmanın ilçedeki tarım faaliyetleri için örnek teşkil edeceğini belirtti. Yazar, “Bu deneme çalışması ilçemiz için örnek olacak. İlçemizde her türlü yeni ve alternatif ürünlerin ekim ve üretiminde bulunmak isteyen çiftçilerimize her türlü desteği vereceğiz. Bu çalışmada çiftçimize ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.
Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya da etkinlikte yaptığı konuşmada, Gülistan köyünde gerçekleştirilen aronya dikiminin ikinci yılı olduğunu belirterek, “Gülistan köyümüzde çiftçimiz Hacı Tufan ile 1 dekar alana aronya bitkisinin dikimini gerçekleştirdik. Dikimi geçen sene yapılmıştı. Aronya dikildikten sonra 3. yılından itibaren verime geçiyor. Burada yaptığımız denemenin bu yıl 2. senesidir. Gelişim iyi olduğundan bu sene hasat yapıyoruz. Amacımız önce çiftçi şartlarında denemek ve güzel sonuçlar olduğu takdirde de alternatif bit ürün olarak bunu ilimizde yaygınlaştırmaktır” ifadelerini kullandı.