Meclisin hızlı bir şekilde yasal çerçeve için sorumluluk alması gerektiğini belirten DEM Parti Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit, "Sadece gidiş gelişlerle, sözle bu işin yürümeyeceğinin altını çizmek istiyoruz" dedi.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit açıklamalarda bulundu.
İmralı görüşmelerine dair konuşan Koçyiğit'in açıklamalarından satır başları şöyle:
22 Ocak tarihinde heyetimiz İmralı'da yaklaşık 4 saatlik bir görüşme gerçekleştirdi. Bu görüşmede heyetimizin ilk görüşmesinden yani 28 Aralık'tan sonra Meclis'te grubu bulunan, bulunmayan bütün siyasi partilerle yapılan görüşmelerde görüş ve öneriler Sayın Öcalan'a iletildi. Üzerine geniş kapsamda değerlendirmeler de yapıldığını ifade etmiş olalım. Sayın Öcalan'ın aslında bu meselenin çözümü açısından hali hazırda bir şans olduğunu, durduğu yerin Türkiye ve Ortadoğu hakları için çok önemli bir belirleyici olduğunun altını çizmemiz gerekiyor. Kendisinin de ifade ettiği gibi bu tarihi fırsatı gerçekten değerlendirmek gerekiyor.
YASAL ÇERÇEVE İÇİN ÖZELLİKLE MECLİS SORUMLULUK ÜSTLENMELİ
Bu tarihi fırsatı ıskalamamızı sağlayacak bütün söz, eylem ve pratiklerden hükümetin özenle kaçınması gerektiğinin altını çizmek istiyoruz. Çözüm tartışmalarının pozitif sonuçlanması için de hükümetin hızlı bir şekilde pratik adımlara yoğunlaşması gerektiğini ifade edelim. Sadece gidiş gelişlerle, sadece sözle bu işin yürümeyeceğinin altını çizmek istiyoruz. Hızlı bir şekilde yasal çerçeve için özellikle Meclis'in sorumluluk üstlenmesi gerektiğini ifade edelim.
YENİ YOL HARİTAMIZI TARTIŞACAĞIZ
Hali hazırda tecrit koşulları devam ediyor. Sayın Öcalan’ın rolünü oynaması, Kürt sorununun demokratik çözümünde gerçek anlamda bu tarihsel fırsatın ıskalanmaması için Sayın Öcalan’ın çalışma koşullarının hızla düzeltilmesi, tecritin kaldırılması; sağlık, güvenlik ve özgürlüğü için hızla adımlar atılması gerektiğini de ifade edelim. Bu mesele sadece Kürt sorunun çözümü meselesi değildir aynı zamanda bütün Türkiye’nin demokratikleşmesi meselesidir. Türkiye’nin demokratik bir hukuk devleti olması meselesidir ve bu ülkede yaşayan 85 milyon yurttaşın meselesidir. Bu anlamda siyasi partilerin ve toplumsal kesimlerinde bu çözüm tartışmalarına omuz verme beklentisini de ifade etmek istiyorum. Bugün MYK’mız toplanacak ve heyetimizin aktarımları çerçevesinde de bugün yeni yol haritamızı tartışacağız ve bu konuda da bazı kararlar alacağımızı da kamuoyuna ifade etmek istiyorum.